Of je nu een ervaren pitmaster bent of gewoon af en toe lekker de BBQ aansteekt, deze tips zijn altijd van toepassing.
Hygiëne
Zorg voor schone, gewassen handen. Gebruik schone materialen en gebruik voor rauwe (vlees)producten weer andere tangen, grijpers en bestek dan voor gegaarde producten. Leg bereid vlees ook niet terug op het bord of in het bakje waar je het vers/rauw uit gehaald hebt, maar gebruik schone borden.
Bewaar alle producten (vlees, salades, sausjes) zo lang mogelijk in de koelkast en zet ze niet in de zon.
Stokjes
Als je zelf satéstokjes maakt met bijvoorbeeld varkensvlees, laat de houten stokjes dan eerst een uurtje weken in een bakje water. Zo verbrandt het hout later minder snel en gaat de saté er ook makkelijker af.
Barbecue
Zorg dat de barbecue stevig staat, op een veilige plaats. Hou kleinere kinderen uiteraard op afstand. Houtskool of briketten hebben 20 minuten tot een half uur nodig voordat ze op temperatuur zijn. De BBQ is klaar als er geen vlammen meer zijn en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as. Plaats bij een houtskoolbarbecue het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen. Bestrijk het rooster met een beetje olie.
Grillen maar
Geen haast! Wacht echt tot er geen vlammen meer zijn, maar de kolen of briketten letterlijk witheet zijn. Gemarineerde stukken vlees kan je eerst even droog deppen met een keukenrol. Dit voorkomt vlammen door druppende olie. Begin met het vlees dat het meest hitte en tijd nodig heeft: eerst het rundvlees (biefstukjes), dan het kalfs- of lamsvlees, dan de spiesen en daarna het varkensvlees of de producten die al zijn voorgegaard.
Omdraaien
Draai vlees om als er een korstje op zit. Keer het regelmatig tot het goed gaar is. Als het te hard gaat, gebruik dan de zijkanten van de BBQ waar het mogelijk minder heet is dan in het midden. Snij eventuele zwarte randjes of korstjes weg
[de tekst gaat verder onder de foto]
Hoe lang?
Je kunt het barbecueën het beste beginnen met producten die het langste nodig hebben om goed te garen.
Hieronder een richtlijn voor een aantal producten.
Nog beter: ga naar speciale pagina met temperaturen en hoe deze te meten (zelfs zonder kerntemperatuurmeter!)
Producten van gehakt of gemalen vlees moeten goed worden doorgegaard.
Garen naar voorkeur (minuten als richtlijn)
- Entrecote (circa 2 cm dik): 6 – 8 minuten
- Koteletjes (circa 2 cm dik): 6 – 8 minuten
- Spareribs: 30 min. voorgaren, ca. 10 minuten
- Satéstokjes: ca. 5 minuten
Goed doorgaren (minimum 70 ˚C kerm temperatuur)
- Barbecueworstjes (voorgegaard): 6 à 8 minuten
- Gehaktspies: 10 – 12 minuten
- Hamburger: 10 – 12 minuten
- Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ca. 10 minuten
Kip valt als productgroep buiten de scope van Vlees.nl, maar voor producten zoals drumsticks of kippenpoten is het aan te raden deze eerst ca. 20 minuten voor te garen en dan nog zo’n 10-15 minuten op de BBQ te roosteren.
Vlees over?
Als je vlees over hebt en de BBQ is nog lekker heet, dan kan je dit toch nog even te grillen, laten afkoelen, verpakken en gekoeld bewaren voor een volgend moment. Of je kan het rauwe vlees invriezen, daar lees je hier meer over.
Meer lezen over BBQ?
‘Meat Mate’ Robert Verweij (4) de BBQ: kennis en beheersing