Bieflap

Bieflappen of ook wel baklappen genoemd zijn van de magere rundvleesdelen gesneden, maar zijn geen biefstuk. Kort om en om bakken is het lekkerst. Lees verder

Bavette

De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’ genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. Lees verder

Biefstuk

Biefstuk is altijd gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende anders mag het geen biefstuk heten. Lees verder

Doorregen runderlappen

Prachtig vlees om te braden, heeft langere tijd nodig om gaar te worden op een laag vuur. Lees verder

Hacheevlees

Hacheevlees is gesneden van de onderrib (hals). Lees verder

Hamburger

Hamburgers moeten bij voorkeur bestaan uit 100% rundvlees. Lees verder

Klapstuk

Het vlees is gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes. Lees verder

Kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk is gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Lees verder

Runderlapjes

Magere runderlap wordt ook wel 'draadjesvlees' genoemd. Lees verder

Ossenhaas

Ossenhaas is het malste en mooiste deel van het rund. Lees verder

Ossenstaart

Dit is het staartgedeelte. Lees verder

Riblappen

Fijne riblappen zijn de malste stooflappen van het rund ( dunne lende) en het snelst te bereiden. Lees verder

Rosbief

Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een heel dun vetlaagje, gesneden van de dikke lende Lees verder

Runderentrecôte

Entrecôte is gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Lees verder

Rundergehakt

Rundergehakt is 100% gemalen rundvlees van rest delen. Lees verder

Runderlever

Runderlever is iets stugger dan varkens-, lams- of kalfslever. Lees verder

Runderpoulet / Soepvlees

Poulet, soep- of bouillonvlees is allemaal hetzelfde. Het vlees is meestal gesneden van de platte bil. Lees verder

Runderreepjes

Runderreepjes zijn gesneden van magere rundvleesdelen. Lees verder

Runderrib-eye

Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. Lees verder

Runderrollade

Rollade is, het woord zegt het al, een opgerold stuk vlees met of zonder vulling. Lees verder

Runderschenkel

Schenkel is afkomstig van de bovenpoot en bestaat uit vlees en merg. Lees verder

Rundertartaar

Tartaar bestaat uit 100% gemalen rundvlees. Lees verder

Rundertong

Rundertong is een smaakvolle 'vergeten' vleessoort. Een tong weegt ongeveer 2 kilo, de rauwe tong is voor de bereiding altijd eerst gespoeld in zout water en daarna met 'smaakmakers' gekookt. Lees verder

Rundervink

Rundervink bestaat uit rundergehakt dat gekruid is, omwikkeld met een dun lapje mager rundvlees. Lees verder

Sucadelapjes

Sucadelapjes zijn gesneden van de schouder. Lees verder

Tournedos

Het is een dikke, 'kleine' biefstuk van gemiddeld 125 gram. Lees verder

Naar de winkel

Partijen in de rundvleessector werken goed samen, met ieder een eigen taak, van de rundveehouder en het diervoederbedrijf tot de vleesverwerker. Lees verder

Bij de slacht

Het overgrote deel van de runderen in Nederland komt van de melkveestapel. Als de melkkoeien ‘uitgemolken’ zijn gaan ze van het melkveebedrijf naar de runderslachterij. Lees verder

Bij de boer: Rundvlees

De Nederlandse rundveestapel is gericht op de productie van melk. Stiertjes worden aangehouden voor de fokkerij of gaan naar de kalfsvleessector. Lees verder

Black Angus

In veel restaurants staat bij het rundvlees of bijvoorbeeld ook de hamburgers, dat het ‘Black Angus’ is. Dat is niet zozeer een speciaal soort vlees, maar wel een speciaal runderras. Lees verder

Wagyu

Wagyu is er niet echt voor iedereen maar dit exclusieve Japanse rundvlees is toch steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Wagyu is een Japans zwart runderras. Lees verder

Dry Aged Meat

Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) of ‘adellijk’ worden om het meest smakelijk te worden voor consumptie. Lees verder