Bij de boer: Rundvlees

De Nederlandse rundveestapel is gericht op de productie van melk. Stiertjes worden aangehouden voor de fokkerij of gaan naar de kalfsvleessector. Lees verder

Bij de slacht

Het overgrote deel van de runderen in Nederland komt van de melkveestapel. Als de melkkoeien ‘uitgemolken’ zijn gaan ze van het melkveebedrijf naar de runderslachterij. Lees verder

Brisket

De brisket is een groot stuk vlees van de runderborst. Het is niet het meest malse deel van de koe, maar met een lange garing wordt dit vlees botermals. In Nederland wordt de runderborst vaak in Lees verder

Dubbeldoelkoeien

Dubbeldoelkoeien zijn koeien met een dubbele functie. Zo komt van de Nederlandse rundvleesproductie het overgrote deel (95%) van melkvee-gerelateerde bedrijven. Daar worden de dieren  dus in de Lees verder

Naar de winkel

Partijen in de rundvleessector werken goed samen, met ieder een eigen taak, van de rundveehouder en het diervoederbedrijf tot de vleesverwerker. Lees verder

Vleesvee in Nederland

De term vleesvee is van toepassing op runderen die gehouden worden voor het vlees. Vleesvee levert vlees van hoge kwaliteit. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het Lees verder

Dry Aged Meat

Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) of ‘adellijk’ worden om het meest smakelijk te worden voor consumptie. Lees verder

Recepten met rundvlees

Bekijk alles

Pittig gehaktbrood met lente-uitjes en koriander

500 g rundergehakt, 1 bosje lenteuitjes, 50 g paneermeel, 1 ei, 2 eetlepels sambal brandal, 4 eetlepels mangochutney, 2 eetlepels koriander (fijngehakt), zout, peper

Kerrieburger van tartaar

Kerrieburger van tartaar met naanbrood en salade

500 g tartaar, 150 ml slasaus, 1 bosje koriander (á 15 g, verse, grof gehakt), 2 sjalotjes (fijngesnipperd), 2 theelepels kerriepoeder, 1 rode peper (van zaad ontdaan en

Hamburgers met mozzerella

4 hamburgers, 1 bosuitje, 1 mozzarellakaasje, 1 vleestomaat, 1 eetlepel olijfolie

Pasta met een extra gevulde gehaktsaus

400 g rundergehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 paprika's (rode en groene), 5 stengels bleekselderij, 250 g champignons, 500 g tomaten (pomodori), 1 eetlepel

De perfecte steak

Steak met chimichurri saus

Steek de houtskool in je barbecue aan en verwarm deze, bij voorkeur met een gietijzeren grillrooster tot 230˚C. Haal de steaks alvast uit de koelkast zodat ze op

Hartige Sinterklaasletter

200 g half-om-halfgehakt, gehaktkruiden, 1 ei (losgeklopt), 4 plakjes bladerdeeg, ½ eetlepel boter

Bavette Andalusia

Verwarm de oven op 175 °C hete lucht. Droog de bavette met keukenpapier. Smeer het vlees rondom in met de zonnebloemolie en bestrooi met de kruiden. Laat 30 min marineren

Thaise biefstuk met noodlesalade

Thaise biefstuk met noodlesalade

 4 biefstukken (à 125 gram)
, 1 limoen
, 2 cm gemberwortel
, 5 eetlepels Nam Pla (Thaise vissaus)
, 1½ eetlepel zonnebloemolie, 250 g mihoen
, 2 paprika's (rode en

Biefstuk Wellington

4 biefstukken (á 100 g), snufje peper (uit de molen), 8 velletjes filodeeg (ca.15x15 cm), 80 g roomkaas (met mierikswortel), 6 eetlepels boter en 4 takjes tijm.

Winteromelet met rookworst

½ rookworst (à 250 gram, in plakjes)
, 2 worteltjes (in blokjes)
, 50 g doperwten (diepvries)
, 4 eieren
, 4 eetlepels melk
, 2 eetlepels boter
, 1 sjalotje