Bij de boer: Rundvlees

De Nederlandse rundveestapel is gericht op de productie van melk. Stiertjes worden aangehouden voor de fokkerij of gaan naar de kalfsvleessector. Lees verder

Bij de slacht

Het overgrote deel van de runderen in Nederland komt van de melkveestapel. Als de melkkoeien ‘uitgemolken’ zijn gaan ze van het melkveebedrijf naar de runderslachterij. Lees verder

Dubbeldoelkoeien

Dubbeldoelkoeien zijn koeien met een dubbele functie. Zo komt Nederlands rundvlees voor het overgrote deel (ca. 95%) van (melk)koeien uit de zuivelbranche. Ze worden in de eerste plaats gehouden Lees verder

Naar de winkel

Partijen in de rundvleessector werken goed samen, met ieder een eigen taak, van de rundveehouder en het diervoederbedrijf tot de vleesverwerker. Lees verder

Black Angus

In veel restaurants staat bij het rundvlees of bijvoorbeeld ook de hamburgers, dat het ‘Black Angus’ is. Dat is niet zozeer een speciaal soort vlees, maar wel een speciaal runderras. Lees verder

Wagyu

Wagyu is er niet echt voor iedereen maar dit exclusieve Japanse rundvlees is toch steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Wagyu is een Japans zwart runderras. Lees verder

Dry Aged Meat

Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) of ‘adellijk’ worden om het meest smakelijk te worden voor consumptie. Lees verder

Recepten met rundvlees

Bekijk alles
Roergebakken biefstuk met shii-take paddenstoelen

Roergebakken biefstuk met shii-take paddenstoelen

1 biefstuk (125 g), 1 kleine ui, 100 g shii-take (paddenstoelen), 2 eetlepels sesamolie (of slaolie), 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel citroensap, snufje peper

Paksoi met rookworst uit de wok

1 rookworst (à 250 gram, in plakjes), 1½ kilo aardappels (geschild en in stukjes), 700 g paksoi (gewassen), 300 ml melk, 50 g boter, 2 eetlepels olie, 3 sjalotjes

Thaise biefstuk met noodlesalade

Thaise biefstuk met noodlesalade

 4 biefstukken (à 125 gram)
, 1 limoen
, 2 cm gemberwortel
, 5 eetlepels Nam Pla (Thaise vissaus)
, 1½ eetlepel zonnebloemolie, 250 g mihoen
, 2 paprika's (rode en

Thaise curry met biefstuk en peultjes uit de wok

Thaise curry met biefstuk en peultjes uit de wok

400 g biefstuk (dunne, in reepjes), ½ eetlepel currypasta (groene, Thaise), 3 eetlepels olie
, 1 middelgrote ui (in partjes)
, 1 teentje knoflook (geperst)
, 1 bakje

Pittig gehaktbrood met lente-uitjes en koriander

500 g rundergehakt, 1 bosje lenteuitjes, 50 g paneermeel, 1 ei, 2 eetlepels sambal brandal, 4 eetlepels mangochutney, 2 eetlepels koriander (fijngehakt), zout, peper

Knapzakjes met kerriegehakt

Knapzakjes met kerriegehakt

600 g rundergehakt, 1 ui, 2 theelepels kerriepoeder, 1 teentje knoflook, 16 vellen filodeeg, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sesamzaad, snufje peper, snufje zout,

Gehaktballetjes met een hoedje van papier

1 kilo rundergehakt, 1 ei, 2 beschuiten, snufje nootmuskaat, 2 eetlepels Roosvicee, snufje zout, snufje peper (versgemalen), 30 velletjes gekleurd papier van 6 bij 8 cm

Zelf kroketten of bitterballen maken

300 g runderpoulet (gaar, of ander (soep)vlees/rund- of kalfsvlees), 2 dl bouillon (bij voorkeur zelf getrokken van rund- of kalfsvlees), 4 takjes peterselie

steaktartaar

Steak tartaar met truffelmayonaise

Om steak tartaar te maken kun je in principe alle biefstukdelen gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar bavette van een hollands rund. Het vlees is iets stugger dan de

Minispiesjes met frisse avocadodip

Minispiesjes met frisse avocadodip

300 g rundergehakt, 1 avocado, 1 bosuitje, 100 ml yoghurt (Griekse magere), ½ zakje gehaktkruiden (of ½ eetlepel gehaktkruiden en 20 gram paneermeel), ½ ei, 2 eetlepels