Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken /

Maten & Temperaturen

In veel lekkere vleesrecepten staan allerlei maten, temperaturen & gewichten. Hier een overzicht van veel gebruikte (kern)temperaturen en maten.

Kerntemperatuur gemalen vleesproducten

Bij gemalen vlees, zoals gehakt, gehaktballen, hamburgers en worstjes, moet een kerntemperatuur van 70 graden of hoger worden aangehouden. Dit is om eventuele bacteriën af te doden. Dikkere stukken vlees, zoals worstjes, kan je ook eerst gaar maken in bouillon voor je ze bakt of grilt.

Kerntemperatuur biefstuk/steaks

De enige echte methode om biefstuk/steaks en grote luxe delen zoals Picanha of Côte de boeuf altijd perfect te garen is door een kerntemperatuurmeter te gebruiken. Deze meet de temperatuur in het midden (de kern) van het vlees door een metalen pin die je in het vlees steekt. Voor lam en varken wordt vaak een iets hogere temperatuur aangehouden, voor rund een iets lagere. Jouw favoriete “cuisson” (de mate van gaarheid) is uiteraard persoonlijk.

40 °CRauw / Raw
45 °CBleu
50 °CRood / Rare / Saignant
55 °CMedium rare
60 °CRosé / Medium / a point
65 °CMedium-well
70 °CDoorbakken / Well done / Bien cuit

De handtest biefstuk/steaks

Gebruik de handtest om de gaarheid van het vlees te bepalen zonder kerntemperatuurmeter. Je drukt daarbij op het vlees in de pan en vergelijkt dat met de stevigheid van de muis van je hand. Hieronder het plaatje.

Kerntemperatuur voor specials:

Speciale delen zoals varkensnek en buikspek kunnen worden bereid met een kerntemperatuur tussen de 65 en 72°C. Doordat ze sterk doorregen en/of vet zijn, worden ze bij deze temperatuur heerlijk zacht en smaakvol.

Temperaturen voor stoven/smoren:

Er zijn een paar temperaturen van belang bij het bereiden van stoof/smoor vlees zoals riblappen of lamspoulet. Hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt voordat het vlees gaar is. De temperatuur in de tabel is die van de vloeistof waarin wordt gestoofd of gesmoord.

Smeuïg stoofvlees72 -90 °C
Het lekkerste draadjesvlees> 90 °C

Oventemperatuur

In vleesrecepten kunnen temperaturen op verschillende manier zijn aangeven en ovens kunnen uiteenlopende standen hebben. Bovendien: als ovens ouder worden, zijn ze soms minder nauwkeurig. Dat kun je oplossen met een oven- of kernthermometer om de temperatuur vast te stellen. Deze temperaturen horen bij verschillende kooktermen.

Drogen50°C
Lauwwarm100 – 125°C
Matig warm125 – 175°C
Warm175 – 200°C
Zeer warm200 – 225°C
Vrij heet225 – 250°C
Heet250 – 275°C
Zeer heet275 – 300°C

De temperatuur van de over kan je bepalen door de gewenste kerntemperatuur van het vlees te kiezen en daar 20°C bij op te tellen. Gebruik een kernthermometer voor (het midden) van het vlees.

Inhoud en gewicht

1 snufjehoeveelheid tussen duim en wijsvinger
1 mespuntje3 tot 4 snufjes
1 kop1,5 dl = 150 cc
1 waterglas2 dl = 200 cc
1 wijnglas1 dl = 100 cc
1 borrelglas30 cc

Inhoud en gewicht lepels*

Ingrediënt1 theelepel1 eetlepel
Gedroogde kruiden1 g5 g
Specerijen, zout2 g10 g
Olie, vloeibare margarine2 ml10 ml
Boter5 g13 g
Water, azijn3 ml15 ml
Verse gehakte kruiden3 g15 g
Geraspte kaas3 g15 g
Yoghurt, kwark4 ml20 ml

*) Bron: Voedingscentrum

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is mignongebraad?
  • Is vlees slecht voor je cholesterol?
  • Is vlees van een zeven jaar oude ooi nog goed te eten?
  • Wat is het verschil tussen tartaar en een hamburger?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid