Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees /

Vetten in vlees & smaak

Vet is een energieleverancier en dé smaakmaker van vlees en verdient in die zin (meer) waardering.
Het ontstaat bij de landbouwdieren als zij aan voedingsmiddelen wat meer energie binnenkrijgen dan dat zij fysiek verbranden. De extra stoffen worden dan omgezet in vetzuren en als reserve op diverse plekken opgeslagen. De vetten zorgen voor soepele spieren en uiteindelijk voor smeuïg en smakelijk vlees.

Vetten kunnen ín het vlees opgeslagen worden, waardoor stukken vlees een mooie marmering krijgen. Dit heet het intramusculair vet (tussen de spieren). Het Wagyu vlees is er beroemd om, maar ook veel Nederlandse vleessoorten kenmerken zich meer en meer door goede verhoudingen in de vet-adering, wat door consumenten ook steeds beter op waarde wordt geschat.

Vetzuren kunnen ook ‘apart’ opgeslagen worden, zodat bepaalde vetranden ontstaan tussen het spierweefsel en het bindweefsel. Dit heet het extra-musculair vet (buiten de spieren), zoals bij een goede entrecote (met vetrandje) of bij de bekende speklap. De vetten verzachten overigens ook het bindweefsel, wat van invloed is op de structuur (stugheid) en kwaliteit van het nabije vlees.

De marmering van het spierweefsel (vlees) hangt af van de diersoort, het ras, de voeding, de leefwijze en de genetische aanleg van het individuele dier. Met name de samenstelling en kwaliteit van het voer en de hoeveelheid beweging zijn belangrijke factoren bij het aanmaken van de gewenste marmering van het (latere) vlees.  Zo zal voer met een hoge energetische waarde naar verhouding snel effect hebben op het opslaan van vetzuren tot de marmering of de vetrandjes.

Als je vlees gaat verhitten, werkt dat in de eerste plaats in op de vetten. Dat smelt relatief snel zodat de smaakcomponenten vrij komen en inwerken op het vlees. Ook in dit kader is het wagyu vlees een mooi voorbeeld. Het smeltpunt van het vet ligt hier nog lager dan bij andere vleessoorten, zodat dit effect in het vrijgeven van specifieke, zoetige smaken hier het meest optreedt.
De vetten werken ook als bescherming van het spierweefsel. Zodra de vetten door (te lang) verhitten helemaal weggesmolten zijn, zal het resterende spierweefsel (vlees) snel gaan uitdrogen. Zo zal mager vlees ook sneller aanbranden dan goed dooraderd vlees. Het behouden van voldoende vetten in bereid vlees zorgt naast de smaak ook voor het betere ‘mondgevoel’, oftewel de ‘bite’.

Vet & Gezondheid
Algemene informatie over de rol van vetten in een verantwoord voedingspatroon (voor consumenten) leest u in ons thema volksgezondheid/vetten.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is varkensribstuk?
  • Is de vleeswaaier nog te bestellen?
  • Wat voor vlees is shoarma?
  • Waarom zijn kalverbedrijven afgesloten van de buitenwereld?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}