Veilig en verantwoord vlees met zorg voor mens en dier, dat is de visie van de Nederlandse vleesveehouderij. Er is in Nederland veel aandacht voor de leefomstandigheden en verzorging van runderen. In Nederland komt het meeste rundvlees van koeien die eerst een aantal jaren melk hebben geproduceerd. Dit noemen we dubbeldoelkoeien. Koeien die eerst melk geven verhuizen dus door naar een vleesveehouderij. Dubbeldoelkoeien hebben een langer leven en een belangrijk aandeel om de veehouderij meer natuurinclusief te maken.
Facts & Figures
8 kg
Per persoon eten we gemiddeld 8 kg rundvlees 8 kg rundvlees per jaar (WUR, 2020)
100 liter
Runderen drinken tot wel 100 liter water per dag
Vitamines
Rundvlees is rijk aan vitamines B1, B6, B12 en D en ijzer, zink, fosfor, seleen eiwitten en vetten
Wat is dierenwelzijn?
Welzijn gaat over de zorg voor de behoefte en gezondheid van dieren. De richtlijnen om goede zorg voor dieren te garanderen liggen vast in de Wet Dieren. De Vijf Vrijheden van de Wet Dieren zijn de basisprincipes voor dierenwelzijn en vormen het uitgangspunt voor veehouders, overheid en dierenwelzijnsorganisaties. We vertellen je op de pagina ‘dierenwelzijn’ je meer over algemeen welzijn en de ontwikkelingen in de veehouderij in Nederland. Meer weten over kalveren?
HET LEVEN IN EN OM DE STAL: ZO LEVEN RUNDEREN
Een goede huisvesting van runderen is van groot belang voor het welzijn van de dieren en heeft ook invloed op de kwaliteit van het vlees en de melk. Er zijn veel wetten en regels van toepassing op de huisvesting van runderen. Die gaan bijvoorbeeld over bewegingsruimte, ventilatie, hygiëne en voeding. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de richtlijnen. In Nederland worden runderen over het algemeen gehuisvest in stallen.
Nederlandse stallenbouwers zijn toonaangevend in de wereld op gebied van innovatie en aandacht voor welzijn. Veehouders, de dierenbescherming en onderzoeksinstellingen werken samen om te zorgen voor een steeds betere huisvesting van runderen.
WAT ETEN RUNDEREN?
Voeding heeft zowel invloed op de gezondheid en welzijn van runderen als de kwaliteit en kwantiteit van de producten die ze leveren. Wat het juiste voer is hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, groei, productie (melk of vlees) en de tijd van het jaar.
INGREPEN BIJ RUNDEREN
Om dieren en veehouders veilig en gezond te houden is het soms nodig om ingrepen te doen bij runderen. Hiervoor gelden strikte richtlijnen, zo worden ze altijd gedaan door gekwalificeerde en vakbekwame mensen zoals de dierenarts. Ingrepen moeten echt nodig zijn. Zo is couperen, oftewel het verwijderen van een deel van de staart en oren, in Nederland niet toegestaan tenzij er een medische noodzaak geldt.
VOORKOMEN VAN ZIEKTEN
Voor een goed dierenwelzijn van de runderen, is het belangrijk dat ze gezond zijn en blijven. Door middel van richtlijnen voor de stal, hygiëne, monitoring van de gezondheid en tijdige diagnose en behandeling van ziektes wordt er hard gewerkt om de runderen gezond te houden. Mogelijke ziekten waarmee runderen te maken kunnen krijgen, zijn:
infectie. Om infecties te voorkomen is goede hygiëne, passende huisvesting en voldoende voeding en verzorging van de dieren, evenals het tijdig inzetten van dierenartsen bij de eerste tekenen van ziekte
belangrijk.
zeer besmettelijke ziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren, met name in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Om te voorkomen dat het virus naar Europa wordt overgebracht, verbiedt de EU de import van vlees en vleesproducten uit gebieden waar een MKZ-uitbraak is. Sinds 1955 zijn MKZ-epidemieën uit Europa verbannen. Toch kan het virus af en toe weer de kop opsteken. Deze ziekte kan niet overgedragen worden op mensen. Vlees van dieren met MKZ wordt niet op de markt gebracht.
VERVOEREN VAN RUNDEREN
Transport van levend vee en verdient speciale aandacht. Daarom zijn er regels, bijvoorbeeld dat dieren moeten worden vervoerd in voertuigen met voldoende luchtventilatie en dat de dieren onderweg voldoende ruimte moeten hebben. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het welzijn van de dieren tijdens transport en handhaaft de wet- en regelgeving.
Je leest meer over transport van runderen en ander vee op onze pagina over algemeen dierenwelzijn.
ONDERZOEK & ONTWIKKELINGEN
Er worden constant onderzoeken gedaan over dierenwelzijn door instanties en kennisinstituten zoals de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit (WUR) en het Louis Bolk Instituut. Met nieuwe kennis worden wetten en regels gemaakt die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van rundvee.
- Er lopen projecten om de genetische diversiteit van runderen te vergroten om zo de resistentie tegen ziektes te verhogen.
- Er zijn verschillende projecten om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren, zoals het verbeteren van de huisvesting en het bieden van meer ruimte aan de dieren.
- Er wordt onderzocht hoe stress verminderd kan worden met bijvoorbeeld koeborstels.
In samenwerking met wetenschappers worden verschillende technologieën en methodes ontwikkeld en toegepast om de sector duurzamer, efficiënter en meer gericht op dierenwelzijn te maken. Door voortdurend onderzoek en de toepassing van nieuwe technologieën kan de sector zich blijven ontwikkelen en bijdragen aan een duurzame toekomst én beter welzijn.
Bronnen en links
- LTO vleesveehouderij
- Dubbeldoel natuurlijk
- NVWA over runderen, ingrepen, identificatie, transport
- Duurzame Zuivelketen factsheet huisvesting
- GGD Diergezondheid huisvesting Melkvee
- WUR Ligboxen, wat wil de Koe op haar bord, natuurlijk gedrag van de koe, verbeteropties duurzaamheid
- NZO diervoer
- RVO innovatie op stalsystemen
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: