Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit onderzoek aan het Behavioral Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.
‘Mensen denken dat ze eten omdat ze trek krijgen en dat ze weer stoppen als ze verzadigd zijn. Maar we luisteren minstens zo veel naar onze ogen als naar onze buik.’
De onderzoeker liet 85 vrouwen in een eetcafé een warme maaltijd eten, samen met een actrice om het eetgedrag te beïnvloeden. Beiden kregen een kleine of gemiddelde hoeveelheid eten, waar ze zo veel van mochten eten als ze wilden.
De actrice kreeg verschillende instructies, zoals de helft eten, soms het bord leeg eten of nog een keer opscheppen om te zien wat het effect was op het eetgedrag van de proefpersonen.
Vrouwen die een grotere hoeveelheid hadden gekregen, aten gemiddeld 35% meer dan vrouwen met een kleinere maaltijd. Verder aten proefpersonen ruim 20% meer als de tafelgenoot nog een keer opschepte. Het meeeste proefpersonen waren zich achteraf niet bewust meer te hebben gegeten, maar dachten ‘normaal ‘ te hebben genuttigd. Volgens de onderzoeker is duidelijk dat de portiegrootte en de eetlust van de tafelgenoot veel invloed heeft op het eigen eetgedrag.
bron: evmi