Het effect van voeding op de gezondheid krijgt steeds meer aandacht.
Patroon
Ruim de helft van de Nederlanders vindt zichzelf gezond eten. De helft van de Nederlanders, met name jonge vrouwen en hoger opgeleiden, wil gezonder eten. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen zelfbeheersing, lekker vinden en tijdgebrek.
Welvaart
Bepaalde groepen mensen krijgen te veel verzadigde- en transvetzuren binnen en te weinig vitaminen en vezels. Dit kan leiden tot welvaartsziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en vormen van kanker. Zo komen veel producten op de markt met minder suikers en lagere vetpercentages.
Vetten
Vlees is in de afgelopen 20 jaar tijd magerder geworden; de vetten zijn tegenwoordig bovendien van een hogere voedingskundige kwaliteit en bevatten veel vaker onverzadigde vetzuren. Zo blijkt uit een onderzoek van TNO dat veel gangbaar varkensvlees 20% minder vet is. Van veel kalfsvlees, dat al als mager bekend stond, blijkt het vetpercentage eveneens fors verder afgenomen tot veelal onder de 2%.
Veiligheid
Voedselveiligheid hoort bij gezonde voeding, althans, in de zin dat onveilige (ziekmakende) producten in elk geval niet goed zijn voor de gezondheid. Het aanbod verbetert continu en draagt bij aan een gezondere voeding. De helft van de consumenten kiest wel eens bewust voor producten met een gezondheidskeurmerk. Veel mensen denken dit niet nodig hebben. En net zo veel mensen zien duurzamere producten als gezonder.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: