Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Diervoer /

Waarom dieren soja eten

  • Diervoer
    • Additieven
    • Grondstoffen
    • Soja
    • Termen

Rijk aan vetten en eiwit en zeer geschikt voor dieren in de groei: de sojaboon! We vertellen je waarom de sojaboon zo voedzaam is, hoe deze peulvrucht tot diervoer wordt verwerkt én hoe Nederlandse diervoederbedrijven zich inzetten om duurzame soja te blijven gebruiken.

Facts & Figures

0,5%

 

Voor diervoeders verwerkt Nederland 0.5% van de totale productie van soja wereldwijd (Nevedi)

 

3

 

Soja komt voornamelijk uit drie werelddelen: Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Azië.

 

80%

 

Bij het maken van sojaolie, blijft een restproduct (schroot) over van 80%, waar sojameel mee gemaakt wordt.

 

Van bijproduct naar ingrediënt

Sojaolie is de op één-na-meest gebruikte plantaardige olie wereldwijd. De olie wordt gemaakt door de sojabonen te ‘crushen’. Nadat de olie van de rest van de boon gescheiden is (ongeveer 20% van de boon), blijft er een restproduct achter (de overige 80%) waar sojameel van wordt gemaakt dat als ingrediënt voor diervoeders wordt gebruikt.

Sojaolie Deze olie wordt gebruikt voor menselijke consumptie, levensmiddelen en biobrandstof.
Sojameel Sojameel ontstaat bij het maken van sojaolie, en wordt gebruikt
om diervoeders mee te maken. Diervoeders bestaan voor een deel uit sojameel (Nevedi).

Soja is gezond

Sojameel zorgt dat dieren gezond blijven en goed ontwikkelen, wat zorgt voor een hoge kwaliteit vlees (en zuivel en eieren uiteraard). De eiwitten in soja zijn van hoge kwaliteit ene bevatten aminozuren die goed verteerbaar zijn. Daarnaast zit soja boordevol vezels, onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen.

Productie

Sojabonen komen vooral uit Zuid- en Noord-Amerika. Van de 335 miljoen ton soja importeert Nederland zo’n 4,3 miljoen ton duurzame sojabonen, waarvan 1,8 miljoen ton voor diervoeders wordt gebruikt. Dat is 0,5% van de wereldwijde productie. De bonen worden verscheept naar Nederland en verwerkt tot sojaolie en -meel.

Nederland gebruikt duurzame soja

De Nederlandse diervoederindustrie zet zich in om ervoor te zorgen dat bij de sojateelt natuurgebieden niet worden aangetast en dat er zorg is voor de bodem, biodiversiteit en mensenrechten. Er zijn veel Europese initiatieven om duurzaamheid bij sojateelt te waarborgen. De meest bekende is RTRS (Round Table Responsible Soy).

DuurzaamDe Nederlandse diervoedersector gebruikt – mede door RTRS – duurzame soja.
CertificatenDie duurzaamheid hebben Nederlandse bedrijven bereikt door alleen te werken met partijen die zich aan strikte eisen houden. Die onder andere te maken met het tegengaan van ontbossing en de zorg voor goede arbeidsomstandigheden. Nederland loopt hierin voorop.

De aanpak van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) is erop gericht blijvend bij te dragen aan het uitbannen van ontbossing. Dit vraagt om volledige transparantie én bereidheid van de Europese consument..

Alternatieven & onderzoek

Europese teelt Het telen van soja in Noordwest-Europa heeft tot nu toe (nog) niet de gewenste opbrengst. Het klimaat is niet optimaal. Het klimaat is niet optimaal. Ook gaat de CO2-uitstoot omhoog, omdat transport over de weg meer energie kost dan per schip over de oceaan.
Alternatieven Of we zonder soja kunnen? Nog niet. Het is niet eenvoudig
alternatieven voor soja te vinden. Geen enkele grondstof kan zich tot nu toe aan deze eiwitbron meten. De Nederlandse diervoederindustrie is zich bewust dat grondstoffen schaarser worden door een toenemende wereldbevolking. De bedrijfstak zet zich in op de zoektocht naar alternatieven. Je leest meer hierover meer bij Eiwitbalans.

Lees verder

  • Eiwit, je kan niet zonder
  • De balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten
  • Meer over diervoeder

Bronnen

  • Nevedi, Feiten over soja in diervoer
  • Nevedi Factsheet verantwoorde Soja
  • Statistica (2022), Global vegetable Oil statistics
  • Greendeals (2018), Sojateelt in Nederland
  • WUR (2008), Europese alternatieven Sojateelt

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen boerenham en beenham?
  • Wat is carpaccio voor vlees?
  • Wat is het verschil tussen langwerpige en ronde schnitzels en waar komen die bij het varken vandaan?
  • Wat is het verschil tussen rood- en witvlees?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}