Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Diervoer /

Overzicht van termen over vlees

  • Diervoer
    • Additieven
    • Grondstoffen
    • Soja
    • Termen

Aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen blijven over bij de verwerking van aardappelen tot frites, puree en andere aardappelproducten. Aardappelen worden in de fabriek gewassen. Daarna worden de zetmeelhoudende schillen eraf gestoomd.

Bierbostel

Bierbostel is het bijproduct van de bierbrouwerij. De basisgrondstof van bierbostel is brouwgerst. Deze wordt tot ontkieming gebracht, waardoor mout ontstaat. Een belangrijk deel van het zetmeel wordt omgezet in moutsuikers.

Biest

Biest is melk van het moederdier na de geboorte van het jong. Het is zeer voedzaam en bevat veel afweerstoffen tegen ziekten.

Bietenpulp

Bietenpulp is één van de producten uit de winning van suiker uit suikerbieten. De pulp komt alleen beschikbaar tijdens de bietencampagne van september tot en met december. Suikerbieten worden in de fabriek gewassen en gesneden. Van gesneden bieten, het snijdsel, wordt suiker onttrokken. Wat overblijft is natte pulp. Soms wordt het vocht eruit geperst (perspulp) of wordt het gedroogd en verkocht als pulpbrokjes.

Biks

Biks is een benaming voor krachtvoer. Hij wordt gebruikt voor voer voor konijnen en cavia’s, maar ook voor varkens, paarden en rundvee. Biks is er in korrels, maar ook voor grotere diersoorten als brok.

Brok

Brok is in brokjes geperst voer. Het is te koop in zakken. De meeste veehouders kopen het in bulk in en slaan het op in een silo, omdat ze voor hun dieren grote hoeveelheden brok nodig hebben.

Brijvoer

Brijvoer is vloeibaar voer voor varkens. Het bestaat uit mengvoer, bijproducten uit de voedingsindustrie en water. Deze worden gemixt tot een homogene pap.

Hooi

Hooi is gedroogd gras. Het wordt opgeslagen in een schuur; vroeger gebeurde dat in de bekende beeldbepalende ‘hooiberg’.

Groenvoer

Groenvoer is voer dat ‘vers van het land’ aan de dieren wordt gevoerd, zoals gras, maïs of klaver.

Kalvermelk

Kalvermelk is melk voor kalveren die is gemaakt van melkpoeder, aangelengd met water.

Korrelvoer

Korrelvoer is voer dat in korrels is geperst.

Krachtvoer

Krachtvoer is koeienvoer dat helpt om de melkproductie te stumuleren. In krachtvoer zitten in geconcentreerde vorm extra voedingstoffen, zoals eiwitten. Krachtvoer wordt meestal gegeven in de vorm van geperste brokjes. Het wordt veelal gemaakt van bijproducten uit de voedings- en genotmiddelenindustrie. Ook tapioca wordt verwerkt in krachtvoer.

Kuilvoer

Kuilvoer is ingekuild gras of ingekuilde maïs. Het gras en de maïs worden na de oogst op de boerderij op een grote hoop onder plastic bewaard. De maïs wordt tijdens de oogst met een maïshakselaar verhakseld tot kleine stukjes. Graskuil wordt vooral in het voorjaar gemaakt, maïskuil in de herfst.
Lijnkoeken is diervoeder van bijproduct dat overblijft nadat de olie uit zaden is geperst, onder andere vlaszaad (lijnzaad) en koolzaad. Dat bijproduct werd vroeger geperst tot koeken. Lijnkoeken worden al vele eeuwen aan het vee gevoerd, voornamelijk aan rundvee.

Maïsgluten

Maïsgluten is een eiwitrijk bijproduct van de winning van zetmeel uit maïs. Het wordt vooral verwerkt in voer voor rundvee.

Melasse

Melasse is een donkerbruine stroperige vloeistof, die overblijft van de suikerwinning. Melasse smaakt erg zoet. Het wordt gebruikt als bindmiddel en smaakmaker voor brokjes.

Muesli

Muesli is voer voor knaagdieren, zoals de cavia, de hamster en het konijn. Maar ook voor paarden is er mueslivoer. Voor mueslivoer worden wel zestig verschillende grondstoffen gebruikt, zoals rode Bordeauxmaïs, gepofte rijst en gerst, rozenbottels, zonnepitten, gedroogde appelschijfjes, wortel en banaan. Ze zijn de basis voor honderden verschillende recepten.

Natte bijproducten

Natte bijproducten komen deels als bijproduct van de graan- en de aardappelverwerkende industrie en de suiker- en zuivelindustrie vandaan en heten dan natte of ook wel ‘vochtrijke’ bijproducten. Jaarlijks komt zo’n 5 miljoen ton vochtrijk bijproduct beschikbaar. Zestig procent hiervan is bestemd voor de varkenshouderijbedrijven. De rest gaat naar rundveebedrijven. Een deel van de natte bijproducten (onder andere bierbostel en perspulp) gaat rechtstreeks naar een varkensbedrijf of naar een rundveebedrijf. De rest wordt in een mengvoederfabriek gemengd met andere grondstoffen tot brijvoer of in brokken geperst.

Perspulp

Perspulp is een bijproduct van de suikerbiet. De suikerbieten worden in de fabriek in reepjes gesneden en vervolgens wordt er de vloeibare suiker uitgehaald. Wat overblijft, is natte pulp. Daar wordt het vocht uitgeperst, wat overblijft is ‘perspulp’.

Ruwvoer

Ruwvoer is een benaming voor stengelig, vezelig voer, bijvoorbeeld gras, hooi, snijmaïs en stro. Het voer van onder andere herkauwers, zoals de koe en de geit, moet voor een groot deel bestaan uit ruwvoer. Dat heeft te maken met het magenstelsel van deze dieren. Ruwvoer is nodig om de grootste maag, de pens, goed te laten werken.

Sojaschroot

Sojaschroot is het bijproduct dat overblijft nadat de olie uit de sojaboon is geperst.

Strobrok

Strobrok is fijngemaakt stro dat in brokjes is geperst. Het wordt onder meer aan jonge vleeskalveren gevoerd. Strobrok is een welzijnsvoer. In stro zitten naar verhouding weinig voedingsstoffen maar de dieren beleven er ‘plezier’ aan. Ook bijvoorbeeld varkens krijgen soms stro, omdat het een verzadigd, en dus tevreden, gevoel geeft.

Tapioca

Tapioca is het meel dat wordt gemaakt uit de wortel van de cassave (maniok). Het wordt vooral in Thailand geteeld en verwerkt als diervoedergrondstof.

Vinasse

Vinasse is een kleverig bijproduct van de suikerproductie, dat gebruikt wordt als bindmiddel voor diervoeders.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Is kalfsvlees lichter verteerbaar dan rundvlees?
  • Waarom kan ik nergens varkenswang krijgen?
  • Hoe is het gourmetten in Nederland gekomen?
  • Als je ontdooid vlees weer invriest daarna weer ontdooit, komen er dan bacteriën vrij en is het schadelijk voor je gezondheid?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}