Vlees als ‘gezond’ en hoogwaardig voedingsmiddel
Als het gaat over ‘gezonde voeding’ heersen er nogal veel opvattingen én ook misvattingen over vlees.
Dat betreft niet alleen de voedingswaarde, het vet- en cholesterolgehalte; het gaat ook over tal van ‘stofjes’, alsmede de zogeheten welvaartsziekten.
In deze rubriek verstrekken wij op grond van literatuuronderzoek inzicht in de thematiek.
Dierlijke producten, vooral vlees, zijn altijd essentieel geweest in de ontwikkeling van de mens en zijn onverminderd de meest efficiënte bron voor belangrijke voedingstoffen. Het is dan ook niet raadzaam om een zeer voedzaam product als vlees zomaar te vervangen.
Vrouwen, kinderen en sommige senioren eten al minder vlees. Dit maakt hen meer vatbaar voor een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
Het is voedingstechnisch aan te bevelen dat vlees deel uitmaakt van een gematigd en evenwichtig eet- en leefpatroon en te bevorderen dat bepaalde (kwetsbare) groepen, zoals kinderen in de groei, zwangere of voedende vrouwen of senioren, niet het slachtoffer worden van al te drastische aanbevelingen om vlees ‘zomaar’ fors te minderen of zelfs te verlaten.
Bereidingen & Producten
Vlees is er in vele soorten en maten.
Zo is er vers (onbewerkt) vlees, zijn er ‘vleesbereidingen’ en kennen we ‘vleesproducten’. Een ‘vleesbereiding’ heeft een bewerking ondergaan, zoals bij veel vleeswaren nodig is om deze speciale (ambachtelijke) producten of (traditionele) specialiteiten te kunnen maken.
‘Vleesproducten’ hebben veelal een houdbaarheidsbewerking ondergaan, zoals roken, drogen, zouten, fermenteren. Als het gaat over het ‘langer mee laten gaan’, spreken vleesproducenten over het ‘verduurzamen’ van het product.
Er is verder onderscheid in bewerkt vlees (‘processed meat’).
Niet alle vleesproducten zijn ‘zwaar’ bewerkt: veel vleesproducten zijn minimaal bewerkt (zoals ham).
Vaak zijn (industrieel geproduceerde) vleesvervangers sterk bewerkt en voorzien van additieven en moeten ze ook als zodanig ‘gewogen’ worden.
Dit is van belang als naar voedingstechnische aspecten wordt gekeken, omdat het bereiden en bewerken van de grondstof ‘vers vlees’ impact heeft op het veranderde product en mogelijk op de voedingswaarde / gezondheid ervan.
Verantwoording
De rubriek Gezonde Voeding is gebaseerd op bronnen- en literatuuronderzoek door VLAM, voor www.vlees.be, met toestemming hier benut en – waar nodig – voor de Nederlandse situatie na-bewerkt.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: