Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees /

Gezonde Voeding

  • Gezonde Voeding
    • A. Eetpatroon
    • B. Voedingsstoffen
    • C. Discussie
    • D. Literatuur

Vlees als ‘gezond’ en hoogwaardig voedingsmiddel

Als het gaat over ‘gezonde voeding’ heersen er nogal veel opvattingen én ook misvattingen over vlees.
Dat betreft niet alleen de voedingswaarde, het vet- en cholesterolgehalte; het gaat ook over tal van ‘stofjes’, alsmede de zogeheten welvaartsziekten.
In deze rubriek verstrekken wij op grond van literatuuronderzoek inzicht in de thematiek.

Dierlijke producten, vooral vlees, zijn altijd essentieel geweest in de ontwikkeling van de mens en zijn onverminderd de meest efficiënte bron voor belangrijke voedingstoffen. Het is dan ook niet raadzaam om een zeer voedzaam product als vlees zomaar te vervangen.
Vrouwen, kinderen en sommige senioren eten al minder vlees. Dit maakt hen meer vatbaar voor een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Het is voedingstechnisch aan te bevelen dat vlees deel uitmaakt van een gematigd en evenwichtig eet- en leefpatroon en te bevorderen dat bepaalde (kwetsbare) groepen, zoals kinderen in de groei, zwangere of voedende vrouwen of senioren, niet het slachtoffer worden van al te drastische aanbevelingen om vlees ‘zomaar’ fors te minderen of zelfs te verlaten.

Bereidingen & Producten

Vlees is er in vele soorten en maten.
Zo is er vers (onbewerkt) vlees, zijn er ‘vleesbereidingen’ en kennen we ‘vleesproducten’. Een ‘vleesbereiding’ heeft een bewerking ondergaan, zoals bij veel vleeswaren nodig is om deze speciale (ambachtelijke) producten of (traditionele) specialiteiten te kunnen maken.
‘Vleesproducten’ hebben veelal een houdbaarheidsbewerking ondergaan, zoals roken, drogen, zouten, fermenteren. Als het gaat over het ‘langer mee laten gaan’, spreken vleesproducenten over het ‘verduurzamen’ van het product.
Er is verder onderscheid in bewerkt vlees (‘processed meat’).

Niet alle vleesproducten zijn ‘zwaar’ bewerkt: veel vleesproducten zijn minimaal bewerkt (zoals ham).
Vaak zijn (industrieel geproduceerde) vleesvervangers sterk bewerkt en voorzien van additieven en moeten ze ook als zodanig ‘gewogen’ worden.

Dit is van belang als naar voedingstechnische aspecten wordt gekeken, omdat het bereiden en bewerken van de grondstof ‘vers vlees’ impact heeft op het veranderde product en mogelijk op de voedingswaarde / gezondheid ervan.

Verantwoording
De rubriek Gezonde Voeding is gebaseerd op bronnen- en literatuuronderzoek door VLAM, voor www.vlees.be, met toestemming hier benut en – waar nodig – voor de Nederlandse situatie na-bewerkt.

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is procureur?
  • Wat is biologisch vlees?
  • Welk vlees van het rund bevat veel bindweefsel?
  • Hoe komt het dat er verschil is in de malsheid van rundvleesproducten?
Vragen over Gezondheid

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid