Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Gezonde Voeding /

D. Literatuur

  • Gezonde Voeding
    • A. Eetpatroon
    • B. Voedingsstoffen
    • C. Discussie
    • D. Literatuur

Onderstaand een overzicht van de bronnen en literatuur die ten grondslag liggen aan de content van deze rubriek Vlees & Gezondheid.

1. Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016 https://fcs.wiv-isp.be/nl/

2. Bron: www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees

3. Hoge Gezondheidsraad. Rood vlees, met rood vlees bereide charcuterie en de preventie van colorectale kanker. Advies nr. 8858, 4 december 2013 -www.css-hgr.be

4. Klurfeld DM. 2015. Research gaps in evaluating the relationship of meat and health. Meat Science 109 :86-95.

5. Leroy F, Aymerich T, Champomier-Vergès M-C, Cocolin L, De Vuyst L, Flores M, et al. 2018b. Fermented meats (and the symptomatic case of the Flemish food pyramid): are we heading towards the vilification of a valuable food group? International Journal of Food Microbiology 274:67-70.

(6. Maki KC et al. A meta-analysis of randomized controlled trials that compare the lipid effects of beef versus poultry and/or fish consumption. J Clin Lipidol. 2012 Jul-Aug;6(4):352-61. doi: 10.1016/j.jacl.2012.01.001. Epub 2012 Jan 21 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22836072)

7. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be

8. Tang M, Hendricks AE, Krebs NF. A meat- or dairy-based complementary diet leads to distinct growth patterns in formula-fed infants: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2018. [Epub ahead of print]

9. Tang M, Krebs NF. High protein intake from meats as complementary food increases growth but not adiposity in breastfed infants: a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2014; 100 (5):1322-1328

10. Hulett et al. Animal source foods have a positive impact on the primary school test scores of Kenyan schoolchildren in a cluster-randomised, controlled feeding intervention trial. al Br J Nutr. 2014 Mar 14;111(5):875-86. doi: 10.1017/S0007114513003310 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24168874

11. Verordening (EU) Nr. 1924/2006 van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen en Verordening (EU) Nr. 1169/2011 van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

12. Gupta S. Clever eating. Nature March 2016 -www.nature.com/articles/531S12a.pdf

13. Kevin B. Comerford and Gonca Pasin. Emerging Evidence for the Importance of Dietary Protein Source on Glucoregulatory Markers and Type 2 Diabetes: Different Effects of Dairy, Meat, Fish, Egg, and Plant Protein Foods. Nutrients. 2016 Aug; 8(8): 446 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997361/

14. Phillips SM. Nutrient-rich meat proteins in offsetting age-related muscle loss. Meat Sci. 2012 Nov;92(3):174-8 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22632883

15, 16. Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285

17. EU Register of Nutrition and Health claims

18. Bunkert NT et al. Nutrition and Health – The Association between Eating Behavior and Various Health Parameters: A Matched Sample Study. PLoS ONE 9(2): e88278. doi:10.1371/journal.pone.0088278- http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088278

19. Nathan Cofnas. Is vegetarianism healthy for children? Critical reviews in food science and nutrition 2018 – www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2018.1437024

20. De Ridder K, Bel S, Brocatus L, Lebacq T, Moyersoen I, Ost C & Teppers E. De consumptie van voedingsmiddelen en de inname van voedingsstoffen. In: Bel S, Tafforeau J (ed.) Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016

21. Brantsæter AL et al. Inadequate Iodine Intake in Population Groups Defined by Age, Life Stage and Vegetarian Dietary Practice in a Norwegian Convenience Sample. Nutrients. 2018 Feb 17;10(2). pii: E230. doi: 10.3390/nu10020230 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29462974

22. Krajcovicová-Kudlácková M et al. Iodine deficiency in vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab 2003;47(5):183-5 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748410

23. Barthels F et al. Orthorexic and restrained eating behaviour in vegans, vegetarians, and individuals on a diet. Eat Weight Disord. 2018 Apr;23(2):159-166. doi: 10.1007/s40519-018-0479-0. Epub 2018 Feb 3 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29397564

24. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015.

25. World Cancer Research Fund. www.wcrf.org > Research we fund > Continuous Update Project findings & reports

26. Hoge Gezondheidsraad. Rood vlees, met rood vlees bereide charcuterie en de preventie van colorectale kanker. Advies nr. 8858, 4 december 2013

27. Lebacq T. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016 – https://fcs.wiv-isp.be/nl/

28. Turner ND, Lloyd SK. Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results. Exp Biol Med (Maywood). 2017 Apr;242(8):813-839. doi: 10.1177/1535370217693117. Epub 2017 Jan 1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28205448

29. Maki KC et al. A meta-analysis of randomized controlled trials that compare the lipid effects of beef versus poultry and/or fish consumption. J Clin Lipidol. 2012 Jul-Aug;6(4):352-61. doi: 10.1016/j.jacl.2012.01.001. Epub 2012 Jan 21 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22836072

30. Fogelholm M et al. Association between red and processed meat consumption and chronic diseases: the confounding role of other dietary factors. Eur J Clin Nutr. 2015 Sep;69(9):1060-5. doi: 10.1038/ejcn.2015.63. Epub 2015 May 13 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25969395

31. Bastide, N., Morois, S., Cadeau, C., Kangas, S., Serafini, M., Gusto, G., Dossus, L., Pierre, F.H., Clavel-Chapelon, F. and Boutron-Ruault, M.C. 2016. Heme iron intake, dietary antioxidant capacity, and risk of colorectal adenomas in a large cohort study of French women. Cancer Epidem. Biomar. 25 (4), p. 640-64

Overige bronnen:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296911/
Samuel Shapiro MB. Clinical judgment, common sense and adverse reaction reporting*. Pharmacoepidemiology and Drug Safety 2004; 13:511-513 – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pds.999
Klurfeld, D.M. Research gaps in evaluating the relationship of meat and health. Meat Science 2015, 109, 86-95.


Vervolg bronnen, literatuur
32. Guyatt G and Djulbegovic B. 2015. Mistaken advice on red meat and cancer – http://junkscience.com/wp-content/uploads/2015/11/Microsoft-Word-Red-meat-and-cancer_Final.docx-file1.pdf

33. Amanda J. Cross, Michael F. Leitzmann, Mitchell H. Gail, Albert R. Hollenbeck, Arthur Schatzkin, Rashmi Sinha

41. Belgische voedingsmiddelentabel. www.internubel.be

42. Mahshid Dehghan et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. The Lancet 2017 Nov; 390: 2050-2062 – http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

43. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

44. de Souza RJ et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268692

45. Legrand P, Rioux V. The complex and important cellular and metabolic functions of saturated fatty acids. Lipids. 2010 Oct;45(10):941-6 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20625935

46. Hoenselaar R. Saturated fat and cardiovascular disease: the discrepancy between the scientific literature and dietary advice. Nutrition. 2012 Feb; 28 (2): 118-23 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208554

47. James J DiNicolantonio. The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or omega-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? Open Heart 2014;1:e000032 – http://openheart.bmj.com/content/1/1/e000032

48. Malhotra A, Redberg RF, Meier P Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions. Br J Sports Med. 2017 Aug;51(15):1111-1112 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28442474

49. Maki KC et al. A meta-analysis of randomized controlled trials that compare the lipid effects of beef versus poultry and/or fish consumption. J Clin Lipidol. 2012 Jul-Aug;6(4):352-61 – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22836072

50 Testaankoop. 2013. Vleesvervangers niet per se voedzaam,
www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/nieuws/vleesvervangers-niet-per-se-voedzaam

51 Nègre-Salvayre A et al. Proatherogenic effects of 4-hydroxynonenal. Free Radic Biol Med. 2017 Oct;111:127-139. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.12.038. Epub 2016 Dec 29 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28040472

52 James J DiNicolantonio. The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong? Open Heart. 2014; 1(1): e000032. Published online 2014 Feb 8. doi:10.1136/openhrt-2013-000032 — https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25332791

53 www.foodlog.nl/artikel/aangetoond-we-kunnen-er-niet-meer-van-uitgaan-dat-we-niet-dik-worden-van-st/

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn dikbilrunderen?
  • Als je vlees uit de vriezer haalt en de verpakking is stuk, kan ik het dan nog gebruiken?
  • Waarom kan kalfsvlees voor bereiding bebloemd worden?
  • Waarom zijn kalverbedrijven afgesloten van de buitenwereld?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}