Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Gezonde Voeding /

B. Voedingsstoffen

  • Gezonde Voeding
    • A. Eetpatroon
    • B. Voedingsstoffen
    • C. Discussie
    • D. Literatuur

De voedingswaarde van vlees is hoogwaardig en uniek.
Vlees is een bron van essentiële bouwstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten en veel vitaminen, waaronder in het bijzonder vitamine B12, dat (vrijwel) alleen voorkomt in vlees / dierlijke producten.
Vlees bevat verder veel mineralen in een goed opneembare vorm, zoals ijzer en zink (7).
Dit zijn belangrijke stoffen, die bijdragen aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen, al vanaf jonge leeftijd (8,9,10).
Vlees is ook goed voor het onderhoud van de spiermassa, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de stofwisseling van kinderen én volwassenen en senioren (11). Deze stoffen zijn – van nature – niet in dezelfde mate aanwezig of bruikbaar in andere voedingsmiddelen (12).

1. Eiwitten
100 gram mager vlees bevat gemiddeld ongeveer 20 tot 25 g eiwitten.
Deze zijn makkelijk verteerbaar en bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding (13, 14).
Dat zorgt dat het uitstekende eiwitten zijn voor de opbouw en het continue onderhoud van spieren en lichaamseiwitten.

Plantaardige eiwitten (behalve soja) hebben vaak maar in beperkte mate één of meer essentiële aminozuren en verteren minder goed. Vegetariërs en veganisten wordt geadviseerd plantaardige eiwitbronnen zo goed mogelijk te combineren.

Bij oudere mensen is een te lage eiwitinname vaak mede de oorzaak van verlies aan spiermassa en kracht. Vlees biedt een effectieve oplossing. Vlees eten tijdens één maaltijd van de dag kan bijdragen tot een adequate inname van hoogwaardige eiwitten en diverse andere essentiële voedingsstoffen. 

2. Vitamine B12
Vitamine B12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Het zit van nature (vrijwel) alleen in dierlijke producten op basis van zuivel, vlees, eieren en vis.
Een ons mager rundvlees levert 78% van de benodigde vitamine B12 per dag (15).
Wie vlees en andere dierlijke producten uit zijn voeding bant, zou dit moeten aanvullen met supplementen om een B12-tekort zo mogelijk te voorkomen. Dat impliceert, dat dierlijke producten, waaronder vlees, een rol hebben in natuurlijke voedingsgewoonten. (16,17)

3 IJzer & Zink
IJzer en zink zijn twee belangrijke bouwstoffen van vlees.
in de vorm van haem helpt bij het zuurstoftransport en bij de stofwisseling. Bij een tekort hieraan ondervindt men vermoeidheid.
Zink draagt bij aan de stofwisselingsprocessen, maar ook aan de werking van het immuunsysteem.
Haemijzer in vlees wordt beter opgenomen (25%) dan ijzer uit plantaardige producten (5-15%) (20). Een beetje vlees (50 gram) toevoegen aan groenten of granen kan helpen om non-haemijzer beter op te nemen (18).

Jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten hebben meer kans op ijzer- en zinktekort. Circa 100 gram mager rundvlees kan al zorgen voor 15% van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag en 41% van de dagelijkse hoeveelheid zink.

4 Samenvatting
Vlees bevat essentiële voedingsstoffen en past in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon. Dierlijke producten, zoals vlees, van het menu schrappen kan leiden tot voedingstekorten en tot problemen met de gezondheid (18).

Een tekort aan goede bouwstoffen is vooral een reden van bezorgdheid als het gaat om jongere kinderen (19).
Het vergt bovendien aandacht bij jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs, veganisten en senioren, die meer risico lopen op tekorten aan ijzer-, zink- en jodium (20,21,22).

Tenslotte: vlees – uit principe – willen vermijden, kan samengaan met overdreven dieet-gedrag (23) en kan sneller zorgen voor ongewenste complicaties.
In voedingspatronen zonder dierlijke producten vraagt het verkrijgen van voldoende vitamine B12 extra aandacht.

Zie verder onze pagina’s over voedingswaarde en over bouwstoffen.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is een ligboxstal?
  • Waar zit welk vlees bij een varken?
  • Is vlees vet?
  • Wat is het verschil tussen ritueel slachten en normaal slachten?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}