De voedingswaarde van vlees is hoogwaardig en uniek.
Vlees is een bron van essentiële bouwstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten en veel vitaminen, waaronder in het bijzonder vitamine B12, dat (vrijwel) alleen voorkomt in vlees / dierlijke producten.
Vlees bevat verder veel mineralen in een goed opneembare vorm, zoals ijzer en zink (7).
Dit zijn belangrijke stoffen, die bijdragen aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen, al vanaf jonge leeftijd (8,9,10).
Vlees is ook goed voor het onderhoud van de spiermassa, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de stofwisseling van kinderen én volwassenen en senioren (11). Deze stoffen zijn – van nature – niet in dezelfde mate aanwezig of bruikbaar in andere voedingsmiddelen (12).
1. Eiwitten
100 gram mager vlees bevat gemiddeld ongeveer 20 tot 25 g eiwitten.
Deze zijn makkelijk verteerbaar en bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding (13, 14).
Dat zorgt dat het uitstekende eiwitten zijn voor de opbouw en het continue onderhoud van spieren en lichaamseiwitten.
Plantaardige eiwitten (behalve soja) hebben vaak maar in beperkte mate één of meer essentiële aminozuren en verteren minder goed. Vegetariërs en veganisten wordt geadviseerd plantaardige eiwitbronnen zo goed mogelijk te combineren.
Bij oudere mensen is een te lage eiwitinname vaak mede de oorzaak van verlies aan spiermassa en kracht. Vlees biedt een effectieve oplossing. Vlees eten tijdens één maaltijd van de dag kan bijdragen tot een adequate inname van hoogwaardige eiwitten en diverse andere essentiële voedingsstoffen.
2. Vitamine B12
Vitamine B12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Het zit van nature (vrijwel) alleen in dierlijke producten op basis van zuivel, vlees, eieren en vis.
Een ons mager rundvlees levert 78% van de benodigde vitamine B12 per dag (15).
Wie vlees en andere dierlijke producten uit zijn voeding bant, zou dit moeten aanvullen met supplementen om een B12-tekort zo mogelijk te voorkomen. Dat impliceert, dat dierlijke producten, waaronder vlees, een rol hebben in natuurlijke voedingsgewoonten. (16,17)
3 IJzer & Zink
IJzer en zink zijn twee belangrijke bouwstoffen van vlees.
in de vorm van haem helpt bij het zuurstoftransport en bij de stofwisseling. Bij een tekort hieraan ondervindt men vermoeidheid.
Zink draagt bij aan de stofwisselingsprocessen, maar ook aan de werking van het immuunsysteem.
Haemijzer in vlees wordt beter opgenomen (25%) dan ijzer uit plantaardige producten (5-15%) (20). Een beetje vlees (50 gram) toevoegen aan groenten of granen kan helpen om non-haemijzer beter op te nemen (18).
Jonge kinderen, jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs en veganisten hebben meer kans op ijzer- en zinktekort. Circa 100 gram mager rundvlees kan al zorgen voor 15% van de benodigde hoeveelheid ijzer per dag en 41% van de dagelijkse hoeveelheid zink.
4 Samenvatting
Vlees bevat essentiële voedingsstoffen en past in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon. Dierlijke producten, zoals vlees, van het menu schrappen kan leiden tot voedingstekorten en tot problemen met de gezondheid (18).
Een tekort aan goede bouwstoffen is vooral een reden van bezorgdheid als het gaat om jongere kinderen (19).
Het vergt bovendien aandacht bij jonge en zwangere vrouwen, vegetariërs, veganisten en senioren, die meer risico lopen op tekorten aan ijzer-, zink- en jodium (20,21,22).
Tenslotte: vlees – uit principe – willen vermijden, kan samengaan met overdreven dieet-gedrag (23) en kan sneller zorgen voor ongewenste complicaties.
In voedingspatronen zonder dierlijke producten vraagt het verkrijgen van voldoende vitamine B12 extra aandacht.
Zie verder onze pagina’s over voedingswaarde en over bouwstoffen.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: