Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Gezonde Voeding /

A. Eetpatroon

  • Gezonde Voeding
    • A. Eetpatroon
    • B. Voedingsstoffen
    • C. Discussie
    • D. Literatuur

Vlees bevat een (zeer) hoge voedingswaarde, zit vol met essentiële bouwstoffen, en past in een gezond, gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, met ook voldoende beweging.

Er is – onder groepen westerse consumenten – een trend naar een lagere vleesconsumptie, dan wel de intentie daartoe, met name vanuit zorgen over het milieu (footprint) en dierenwelzijn.

Minder vlees eten kan voedingstechnisch worden opgevangen, mits dit gebeurt door zorgvuldig opgebouwde aanpassingen in de voeding.
Vlees zomaar uit het menu schrappen, kan (bij groepen consumenten) leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. (1)

Aanbevelingen
Vlees zit in de Schijf van Vijf en vormt een belangrijke bron van eiwitten en essentiële nutriënten (2).
De Schijf is gebaseerd op de ‘richtlijnen goede voeding’ van de Nederlandse Gezondheidsraad en is medio 2016 herzien. Het bevat louter nog producten, waaronder (onbewerkt) vlees, waarvan is aangetoond dat deze bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Daarbij gaat het altijd om matige hoeveelheden, variatie en voldoende beweging (balans).

Het Voedingscentrum raadt vlees aan tot 500 gram per week (3), waarvan zo’n 300 gram rood vlees, dit verder aan te vullen met ander vlees en/of af te wisselen met vis, ei, peulvruchten, en andere eiwithoudende producten.

Een kanttekening bij deze adviezen – en de verdere communicatie door dit agentschap van de overheid – kan gemaakt worden, dat deze sterk onder invloed staan van politieke opvattingen en beleidslijnen rond de duurzaamheid van de (internationale) vleesproductie. De vele positieve voedingsaspecten van vlees dreigen zodoende verdrongen te worden.

Wat betreft adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie over rood en bewerkt vlees – in relatie tot het veronderstelde verband met (darm)kanker bestaat wetenschappelijk geen echte consensus en uniformiteit (4,5).

Nadere informatie
Zie voor gedocumenteerde informatie over rood / bewerkt vlees in relatie tot ‘de welvaartsziekten’ onze speciale rubriek.
Het gaat met name om de veronderstelde verbanden met hart- en vaatziekten, (darm)kanker, diabetes type 2 en overgewicht wat te pas en (vooral) te onpas in de schoenen van ‘vlees’ wordt geschoven.

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is pens vlees?
  • In een restaurant heb ik onlangs carpaccio van het iberico varken gegeten. Is dat wel verstandig?
  • Wat is Zeeuws Rund?
  • Is lamslende hetzelfde als lamszadel?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen