Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Gezonde Voeding /

A. Eetpatroon

  • Gezonde Voeding
    • A. Eetpatroon
    • B. Voedingsstoffen
    • C. Discussie
    • D. Literatuur

Vlees bevat een (zeer) hoge voedingswaarde, zit vol met essentiële bouwstoffen, en past in een gezond, gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, met ook voldoende beweging.

Er is – onder groepen westerse consumenten – een trend naar een lagere vleesconsumptie, dan wel de intentie daartoe, met name vanuit zorgen over het milieu (footprint) en dierenwelzijn.

Minder vlees eten kan voedingstechnisch worden opgevangen, mits dit gebeurt door zorgvuldig opgebouwde aanpassingen in de voeding.
Vlees zomaar uit het menu schrappen, kan (bij groepen consumenten) leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. (1)

Aanbevelingen
Vlees zit in de Schijf van Vijf en vormt een belangrijke bron van eiwitten en essentiële nutriënten (2).
De Schijf is gebaseerd op de ‘richtlijnen goede voeding’ van de Nederlandse Gezondheidsraad en is medio 2016 herzien. Het bevat louter nog producten, waaronder (onbewerkt) vlees, waarvan is aangetoond dat deze bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Daarbij gaat het altijd om matige hoeveelheden, variatie en voldoende beweging (balans).

Het Voedingscentrum raadt vlees aan tot 500 gram per week (3), waarvan zo’n 300 gram rood vlees, dit verder aan te vullen met ander vlees en/of af te wisselen met vis, ei, peulvruchten, en andere eiwithoudende producten.

Een kanttekening bij deze adviezen – en de verdere communicatie door dit agentschap van de overheid – kan gemaakt worden, dat deze sterk onder invloed staan van politieke opvattingen en beleidslijnen rond de duurzaamheid van de (internationale) vleesproductie. De vele positieve voedingsaspecten van vlees dreigen zodoende verdrongen te worden.

Wat betreft adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie over rood en bewerkt vlees – in relatie tot het veronderstelde verband met (darm)kanker bestaat wetenschappelijk geen echte consensus en uniformiteit (4,5).

Nadere informatie
Zie voor gedocumenteerde informatie over rood / bewerkt vlees in relatie tot ‘de welvaartsziekten’ onze speciale rubriek.
Het gaat met name om de veronderstelde verbanden met hart- en vaatziekten, (darm)kanker, diabetes type 2 en overgewicht wat te pas en (vooral) te onpas in de schoenen van ‘vlees’ wordt geschoven.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is het gemiddelde calciumgehalte in rundvlees?
  • Wat voor vlees is shoarma?
  • Wat is gevliesd vlees?
  • Garandeert de Nederlandse vleessector dat rundvlees 100% veilig is?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}