De groeiende groep streekproducten werkt met korte ketens en brengt de hoeveelheid voedselkilometers terug. (Zie ook onze inleiding rond ‘Milieu‘)
Sommige producten hebben een band met een streek en worden vaak als exclusief, ambachtelijk en authentiek gezien.
Eigen
Consumenten zien voedsel uit eigen land (of streek) als veiliger en gezonder. Streekproducten zijn vaak te krijgen op boerenmarkten, in boerenwinkels of (regionale) supermarkten. De meeste ‘niet‐gebruikers’ die best wel streekproducten zouden willen kopen, maar zien er vanaf, omdat de super deze producten (nog) te weinig aanbiedt.
Boerderijwinkel
Het aantal landbouwbedrijven met verkoop aan huis ligt rond de 4%. Tegenover een afname van het aantal boerenbedrijven staat een groei van deze boerderijwinkels. Verder werken steeds meer restaurants met streekgebonden producten.
Erkend Streekproduct
Het brede scala van keurmerken tot streekproducten leidt tot evenveel etiketten.
Producten met het Erkend Streekproduct keurmerk voldoen veelal ook aan de eisen van het EKO-keurmerk of Milieukeur. Streekproducten vallen – als zij hun claims waarmaken – onder de trend van duurzaamheid.
Zie ook ons achtergrond-dossier over Milieu.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: