Consumenten vinden gezondheid een steeds belangrijk aspect als ze vlees kopen en nuttigen. Die trend hinkt op twee gedachten. Is het vlees gezond in de (offensieve) betekenis van voedzaam, zodat ik en/of mijn gezin veel goede bouwstoffen binnen krijgen. Aan de andere kant speelt de (defensieve) zorg of het product veilig is en dat je er dus ook niet ziek van wordt en letterlijk gezond blijft.
In dit thema Vlees & Gezondheid brengen we een reeks onderwerpen bij elkaar, die met name met de (zorg voor de) veiligheid van het product te maken kunnen hebben en waarin we helderheid brengen.
Antibiotica
Nederlands vlees bevat geen antibiotica. Het gebruik van antibiotica van vleesvee is bij wet geregeld. Lees verder
Darmkanker
Kanker is een verzamelnaam voor veel ziektes waarbij cellen zich vermenigvuldigen en schade aanrichten in het lichaam. Lees verder
E.coli
E.coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Lees verder
E-nummers
Vlees is een natuurlijk, vers product en bevat in de regel weinig E-nummers. Het E-nummer maakt duidelijk, dat de EU de betreffende stof op grond van wetenschappelijk onderzoek (EFSA) heeft Lees verder
Hart- en vaatziekten
Hart en vaatziekten zijn aandoeningen aan het hart of het bloedvatenstelsel. Er zijn veel oorzaken. Naast erfelijke factoren en leeftijd spelen levensstijl en voeding een rol. Lees verder
Hormonen
Hormonen zijn natuurlijke stoffen die in alle levende organismen (mensen, dieren, planten) voorkomen. Het zijn regelaars die zorgen dat processen in het lichaam correct verlopen. Lees verder
Listeria
Listeria is de naam van een groep bacteriën die overal voorkomt in het milieu, zoals in het water en de bodem. Lees verder
MRSA
MRSA is een multiresistente bacterie die bij mensen infecties kan veroorzaken en moeilijk te behandelen is. Lees verder
Overgewicht
Overgewicht is een maatschappelijk issue. Het ontstaat in de regel door een verkeerd eet- en leefpatroon. Lees verder
Salmonella
De meeste voedselinfecties komen door een besmetting met salmonella. Ziekteverschijnselen door een Salmonellabesmetting zijn diarree en koorts. Lees verder
Vetten
Vetten in vlees zijn belangrijk als energiebron, maar ook voor de opname van vitamines. Teveel van iets is zelden goed, dus ook niet van vetten. Lees verder
Voedselveiligheid
Vlees dient veilig te zijn voor consumptie. Het nuttigen ervan mag geen nadelig effect hebben op de gezondheid. Integendeel, het consumeren van vlees past in een verantwoord en gezond Lees verder
Zout
Vers vlees is van nature niet erg zout. Zout of andere natriumhoudende smaakstoffen voegt de consument er bij het bakken en braden of aan tafel aan toe. Lees verder