Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken /

10 hygiënespelregels voor vlees

Vlees kan – net als alle voedingsmiddelen – organismen bevatten, die ziektes kunnen veroorzaken. Bacteriën, virussen, parasieten en schimmels zitten overal, dus ook op vlees. Zo pak je het slim aan:

  • Handen wassen voor het koken of barbecueën.
  • Handen wassen na het aanraken van (rauw) vlees.
  • Gebruik schone keukenspullen en bestek.
  • Verse voedingsmiddelen koel bewaren.
  • Vlees – in de regel – goed garen.
  • Restjes snel afkoelen en goed bewaren.

Vlees is een natuurproduct. Onze tien spelregels helpen je  er goed mee om te springen.

1. Verpakking
Let er in de winkel op dat de verpakking van het vlees heel is. Dat voorkomt dat vleesvocht op andere boodschappen lekt. Bovendien: de THT-datum is alleen gegarandeerd bij een dichte verpakking.

Let op de houdbaarheidsdatum. Op elk voorverpakt product staat een TGT- (te gebruiken tot) datum. Dit geeft aan tot welke datum je het product kunt eten. Of THT, tenminste houdbaar tot (wordt nog gebruikt) en, om het ingewikkelder te maken: TGTM (te gebruiken tot en met).

2. Koel bewaren
Bacteriën bevinden zich overal. In de keuken, aan je handen en op het vlees. Ze vermenigvuldigen zich in een warme, vochtige omgeving. Geef ze minder kans door vlees koel te bewaren. Vanaf de winkel in een koeltas en in de koelkast onder de 5 graden Celsius.

3. Handen wassen
Was regelmatig je handen met water en zeep als je met verse producten werkt. Dat voorkomt het verplaatsen van bacteriën (kruisbesmetting). Gebruik bij het koken (of de voorbereiding) niet steeds dezelfde planken, borden of messen en hou alles schoon.

4. Zorgvuldig ontdooien
Ontdooi bevroren vlees een dag van te voren in de koelkast. Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen.

Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af. Zet het zo in de koelkast dat het niet kan lekken op ander eten. Voorverpakt vlees kan in de originele verpakking in de koelkast worden gezet.

5. De magnetron
Kleine stukken vlees kunnen goed in de magnetron ontdooien. Groot vlees ontdooien in de magnetron gaat minder goed. De binnenkant blijft bevroren. Bereid vlees, dat in de magnetron is ontdooid nog op dezelfde dag.

6. Contact
Voorkom contact tussen onbereide en bereide (verse) producten. Via borden, schalen en kookgerei kunnen bacteriën overspringen. Maak houten snijplanken en het aanrecht schoon met heet water en zeep en laat het goed drogen.

7. Koelkasttemperatuur
De temperatuur van de koelkast blijft het beste als de deur zo min mogelijk open hoeft. Controleer de temperatuur van de koelkast en hou hem netjes en schoon.

8. Goed gaar
Vlees is doorgaans het lekkerste als het precies goed gaar is. Dat verschilt per product. Varkensvlees en gehakt(producten) zoals verse worst, moeten door een door gaar zijn. Andere producten, zoals biefstuk, mogen aan de binnenkant nog rosé zijn. Kijk voor de bereidingstijd en temperaturen onder ‘Veel keus’ of bij onze recepten.

9. Goed bewaren
Bereid vlees kan goed worden bewaard. Laat restjes binnen twee uur goed afkoelen. Dat kan handig door een pan of schaal in koud water te zetten. Zet restjes ingepakt/afgedekt in de koelkast of vriezer. Doe dat niet langer dan drie dagen in de koelkast en twee tot drie maanden in de vriezer (temperatuur vriezer maximaal -18 graden Celsius).

10. Voorzichtig met vuur
Koken is leuk, maar wees voorzichtig met vuur en hitte. Bakken en braden kan spatten. Let op de kinderen als je op hoge temperatuur in boter of olie bakt, of bij de barbecue. Als je vlees omdraait, draai het dan van je af.

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is biologisch vlees?
  • Wat gebeurt er als ik lamshaasjes te lang laat sudderen?
  • Kun je vanwege de stoffen die erin kunnen zitten, nog wel veilig lever eten?
  • Krijgen kalveren hormonen om ze sneller te laten groeien?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}