Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Milieu & Techniek /

Klonen van dieren

Veehouders en vleesverwerkers zijn in principe altijd geïnteresseerd in het optimaliseren van de vleesproductie, in vernieuwing en aanpassing aan de vraag. Dit leidde in de wereld van de fokkerij door de jaren tot honderden varkens- runder- en schapenrassen met specifieke kenmerken, vleeskwaliteiten en mogelijkheden. Zo zijn ook kunstmatige inseminatie (KI) en embryotransplantatie al lang gemeengoed.

De (wetenschappelijke) techniek van het klonen van dieren vindt alleen plaats op experimentele basis in onderzoeksinstituten. Regelgeving rond klonen is op Europees niveau strikt vastgelegd. Gekloonde dieren of vlees daarvan komen in Nederland (en Europa) niet op de markt.

Klonen van dieren

Bij het klonen van dieren wordt een celkern uit een lichaamscel van één ouderdier overgebracht in een eicel waaruit de celkern is verwijderd. Zo kan een embryo ontstaan met dezelfde genetische eigenschappen als dat van het donordier. Vooralsnog is de slagingskans gering en de overlevingskans van de embryo’s is niet groot. Voorlopig komt klonen sporadisch voor (en alleen op experimentele basis) in gespecialiseerde instituten. Op langere termijn is het in principe mogelijk dat het tot een toepassing komt in de fokkerij van landbouwhuisdieren. Bij het klonen is er geen doelgerichte verandering van het genetisch materiaal. Er wordt uitsluitend een genetische kopie gemaakt van het dier dat het DNA-materiaal heeft geleverd. Anders dan bij de reguliere fokkerij worden geen genetische eigenschappen gewijzigd (of verder verbeterd).

Situatie in Nederland en internationaal

In Europa is het niet waarschijnlijk dat fokkerijorganisaties gebruik gaan maken van gekloonde dieren. Er bestaat wel een geringe kans dat vlees (van nakomelingen) van gekloonde dieren in Europa op enig moment verkocht zou kunnen worden, omdat de wet- en regelgeving in Noord- of Zuid- Amerika ruimer is dan die in de EU. Technisch gesproken kan via DNA analyse worden nagegaan of embryo’s of sperma van gekloonde dieren komen. Vooralsnog is er geen reden aan te nemen dat dit in Europa op de markt zou zijn.

Europese discussie

De meeste Europese consumenten zijn vanwege ethische aspecten tegen het klonen van dieren. Zo blijkt uit een EU onderzoek. In het voorjaar van 2011 wilde het Europese Parlement daarom veranderingen aanbrengen in de richtlijn voor Novell Foods, EC 258/97 (van kracht sinds 27 januari 1997). Hierin staat dat nieuwe voedingsmiddelen een veiligheidstoetsing moeten doorlopen voor ze op de markt mogen worden gebracht.

Het Europese Parlement wil uitgebreidere etikettering, een verbod op klonen en een verbod op import van gekloonde dieren, de nakomelingen en de producten. De Europese Commissie wil alleen etikettering van de gekloonde dieren zelf en een verbod op klonen voor voedselproductie. Door dit verschil in zienswijze is (vooralsnog) geen specifieke wetgeving voor klonen tot stand gekomen. Zonder een EU harmonisatie mogen lidstaten zelf eisen stellen. Het Europees Parlement pleit voor een moratorium op kloondieren zolang er geen Europese regelgeving bestaat. De Europese Commissie stelt dat een totaal importverbod niet te handhaven is.

Wetgeving in Nederland

Er is geen specifieke Nederlandse regelgeving op het gebied van de (theoretische) import van klonen, of van nakomelingen of producten daarvan. Maar: op basis van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) en het daarop gebaseerde Besluit Biotechnologie bij Dieren is het verboden zonder vergunning biotechnologische handelingen bij dieren uit te voeren. Zo mogen geen handelingen worden verricht met betrekking tot dieren of dierlijke embryo’s als die niet zijn gericht op doeleinden van algemeen maatschappelijk belang.

De Nederlandse regelgeving is opgenomen in het Warenwetbesluit Nieuwe voedingsmiddelen, een afgeleide van de Europese verordening.

Voedselveiligheid

De Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) én de European Food Safety Authority (EFSA) concluderen dat er op het gebied van voedselveiligheid geen verschil is in samenstelling tussen vlees van gekloonde dieren of van ‘normale’ dieren. Er is daarom geen reden aan te nemen dat producten van gekloonde dieren van invloed zouden zijn op de voedselveiligheid.

Ontwikkelingen en verwachtingen

Of de innovatie bij klonen van dieren een hoge vlucht zal nemen, is lang niet zeker en eerder onwaarschijnlijk. De kosten van klonen zijn hoog, zodat het alleen voor heel specifieke toepassingen lonend zou kan zijn. Hierbij valt te denken aan fokkerij van ouderdieren met bijzondere genetische eigenschappen waarvan de fokkerij graag meer identieke ‘nakomelingen’ wil voor productie of als basis voor verdere fokkerij. Bij klonen is echter sprake van genetische stilstand, omdat nakomelingen dezelfde eigenschappen hebben als de ouder(s). In de moderne veehouderij wordt juist gewerkt aan voortdurende aanpassing aan nieuwe wensen en eisen van consumenten of omstandigheden en dus aan verdere verbetering van de veestapel.
Tenslotte speelt de acceptatie van de maatschappij en de markt een doorslaggevende rol.

  • Milieu & Techniek
    • Algemeen: inleiding
    • Biodiversiteit
    • Carbon Footprint
    • Dioxines
    • Eiwitbalans
    • Energie
    • Footprint water
    • GMO’s
    • Klonen van dieren
    • Kweken van vlees
    • Samengesteld vlees
    • Stikstof

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Mag vlees in de winkel met een THT-datum van diezelfde dag of de volgende nog worden verkocht?
  • Wat voor vlees is salami?
  • Is duurzaam eten ook gezonder?
  • Wat is Duitse biefstuk?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}