MRSA is een multiresistente bacterie die bij mensen infecties kan veroorzaken en moeilijk te behandelen is. Om MRSA-infecties zoveel mogelijk te voorkomen, voeren Nederlandse ziekenhuizen sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een ‘search en destroy’ beleid.
Personen die tot een risicogroep behoren worden bij ziekenhuisopname gescreend op MRSA. Besmette mensen worden geïsoleerd behandeld. Daarom wordt deze variant ook wel ziekenhuisbacterie genoemd. Sinds 2005 is in Nederland een nieuw type MRSA in opkomst, afkomstig uit de veeteelt (LA-MRSA). Mensen die (regelmatig) in contact komen met varkens en kalveren lopen een extra kans op besmetting.
MRSA
Staphylococcus Aureus is een bacterie die veel voorkomt bij mensen. MRSA is een specifiek soort Staphylococcus aureus en staat voor Methicilline Resistente. MRSA kan bij mens en dier voorkomen. Besmetting treedt meestal op door de lucht en contact via de huid. Karakteristiek voor de MRSA is dat deze ongevoelig is voor bepaalde antibiotica.
Mensen en dieren hoeven zelf niet ziek te worden van deze bacteriën. Toch is MRSA-besmetting een probleem voor de gezondheidszorg, omdat het kan leiden tot infecties. Aangezien MRSA niet gevoelig is voor een aantal antibiotica zijn deze infecties moeilijk te behandelen. Daarom zetten ziekenhuizen zich actief in om de verspreiding van MRSA binnen hun eigen muren zoveel mogelijk tegen te gaan en wordt MRSA ook wel ziekenhuisbacterie genoemd.
Nederland
Het antibioticumgebruik in de veehouderij zou aan de resistentie bijgedragen kunnen hebben. Dit is mede aanleiding voor de Nederlandse veehouderij om de inzet van antibiotica te beperken. Nederlandse onderzoekers stellen dat het (verder) beperken van het antibioticagebruik een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van de MRSA-bacterie in de veehouderij. De Nederlandse vee- en vleessector heeft in 2008 daarover een convenant gesloten met de overheid.
In de kalverhouderij is de LA-MRSA bacterie aangetroffen op 88% van de bedrijven. Hier bleek 27,5 % van de kalveren positief; 16% van de mensen die op een kalverhouderij wonen of werken is besmet met deze LA-MRSA. In de varkenshouderij wordt MRSA vaker aangetroffen in grotere bedrijven. Op 68,3% van de 202 onderzochte bedrijven werd LA-MRSA gevonden. Bij 14% van de mensen die op een varkenshouderij wonen of werken werd LA-MRSA aangetroffen.
Verschillende kenniscentra en onderzoeksinstituten voor mens en dier, zoals de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het RIVM (Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu), het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen Universiteit en Research Centre, het Erasmus Universitaire Medisch Centrum, de GD (Gezondheidsdienst voor dieren), het UMC (Universitair Medisch Centrum Utrecht) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werken in opdracht van het ministerie van Economische Zaken samen om ontwikkelingen en oplossingen voor MRSA in kaart te brengen.
Internationaal
MRSA komt ook voor in andere delen van Europa, Canada en de Verenigde Staten. Ook daar worden maatregelen getroffen om de bacterie te bestrijden. In Denemarken is het antibioticagebruik in de veehouderij fors teruggebracht; daar komt ook de MRSA-besmetting nu minder voor.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) onderzoekt de mogelijke gevolgen van MRSA op vlees. Op basis van de huidige gegevens blijkt dat MRSA op rauw vlees in beperkte mate kan voorkomen, maar dat consumenten veilig vlees kunnen bereiden en eten.
Bronnen en links
Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!