Dubbeldoelkoeien zijn koeien met een dubbele functie. Zo komt van de Nederlandse rundvleesproductie het overgrote deel (95%) van melkvee-gerelateerde bedrijven. Daar worden de dieren dus in de eerste plaats gehouden voor de productie van melk, en uiteindelijk altijd ook voor vlees.
Nadat de dieren niet meer voldoende productief zijn voor de melk, dan worden ze zo goed mogelijk aangesterkt, zodat er meer vlees op de botten komt en ze beter geschikt zijn voor de slacht en beter vlees opleveren. Aandacht voor de dubbeldoelkoe is er met name op gericht om dit rundvlees beter in beeld te krijgen en vooral ook beter te waarderen.
Naast het ‘upgraden’ van de Nederlandse melkkoe maakt het ook verschil welk runderras de veehouder voor zijn bedrijfsvoering gebruikt. De melk- en vleesproductie van meer specifieke dubbeldoelrassen ligt in de regel wat lager dan de opbrengst aan melk of vlees van rassen die speciaal voor een van deze twee doelen gefokt zijn.
Dubbeldoelkoeien zijn niet alleen ‘betere allrounders’, maar hebben als bijkomend voordeel dat ze duurzamer zijn, mede omdat hun productie vrijwel volledig op gras gebaseerd is – sommige koeien worden bijgevoerd met mais, restproducten of incidenteel wat krachtvoer. Bovendien hebben deze dieren een langere levensduur dan koeien die op basis van krachtvoer hun topproductie leveren.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: