Voor het maken van frikandellen kan je geweekt witbrood gebruiken én paneermeel. Het geweekte brood kan gemengd worden met het gehakt en maakt het smeuïger. Gebruikt daarom ook liever geen al te mager gehakt. De paneermeel kan er ook door, maar een optie is om het mengsel op het eind in de paneer te rollen, zodat een korstje ontstaat.
Hieronder een receptje voor frikandellen met slagroom of ei.
Ingrediënten:
- gehakt
- zout (circa 2 theelepels op een kilo mengsel)
- peper naar smaak
- piment of allspice
- nootmuskaat
- zeer fijngehakte ui of uienpoeder
- paneermeel of geweekt witbrood (circa 30%)
- een eitje om wat te binden of 150 ml slagroom per kilo mengsel
Bereiding
Alle ingrediënten worden in de keukenmachine in korte tijd verwerkt tot een ′farce′ (zeer fijne vleesdeeg). Daar moeten pijpjes van gedraaid worden, die meteen in heet water gaan om het krimpen te helpen voorkomen. Na 10 minuten eruit halen en op laten drogen. Ze kunnen nu gebakken, gefrituurd of geroosterd worden.