Vaak maak je jus op basis van het vet en vocht dat vrijkomt bij het bakken van vlees. Maar hoe maak je jus zonder vlees? Voor de basis heb je drie ingrediënten nodig: boter, bloem en bouillon. Begin met het smelten van de boter in een koekenpan op laag vuur. Wanneer de boter helemaal gesmolten is, voeg je de bloem toe. Vervolgens blijf je met een garde door het mengsel roeren totdat alle klontjes zijn opgelost. Nu dat de jus één geheel is, voeg je langzaam de bouillon beetje bij beetje toe. De bouillon kun je blijven toevoegen totdat je de gewenste dikte en smaak van de jus hebt. De jus kun je verder ook op smaak brengen met peper en (verse) kruiden. Een lepeltje mosterd zorgt voor wat extra smaak. Zout heb je vaak niet meer nodig, omdat de bouillon grotendeels al uit zout bestaat. Wil je een keer een speciale jus maken met een totaal andere smaak? Kies er dan voor om een scheutje witte of rode wijn toe te voegen. Toch liever jus maken van het vocht dat tijdens het bakken van vlees ontstaat? Lees hier hoe dat moet.