Het begrip biodiversiteit komt veelvuldig voorbij als het gaat over duurzaamheid en de landbouw. Overheden, maatschappij en het agrarisch bedrijfsleven willen het open buitengebied voorzien van genoeg variatie aan ‘flora & fauna’ om de natuurlijke omgeving leefbaar te helpen houden en te voorkomen dat soorten dieren, vogels, vlinders, insecten en planten verdwijnen.
Deltaplan
Vertegenwoordigers van de agrarische sector, ketenpartijen, onderzoekers, natuur- en milieuorganisaties en de financiële sector hebben in december 2018 daarom het Deltaplan Biodiversiteit gepresenteerd. Die samenwerking moet zorgen voor een gezonde balans tussen biodiversiteit (de natuur) en de economische ontwikkeling (bedrijfsleven). Op de agenda staat het herstel van de variëteit aan soorten, ecosystemen en landschappen.
Doel van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel: “In 2030 herbergt de groene ruimte van Nederland een rijke diversiteit aan bodemleven, planten, insecten en boerenlandvogels. Mensen leven, werken en recreëren er graag. Landschappen zijn herkenbaar aan hun inrichting en begroeiing, mensen identificeren zich hiermee en zijn er trots op.’
De Landbouw
Een groene, gevarieerde en gezonde omgeving is van belang in de voedselketen, zeker ook voor toekomstige generaties. Bodemvitaliteit en bodemleven zijn verwant. Insecten zijn cruciaal voor bestuiving en zijn een natuurlijke vijand voor (insecten)plagen. Als boeren hier goed aan helpen bijdragen, levert dat een prettige eigen woon- en werkomgeving en betere waardering vanuit de samenleving.
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel richt zich op de drie belangrijkste vormen van grondgebruik in Nederland: natuur, openbare ruimte en landbouw. Voor de landbouw is het doel als volgt omschreven:
‘Agrarische productiesystemen op rijke en gezonde bodems zijn circulair geworden en maken gebruik van functionele biodiversiteit, ondersteund door technologische innovaties. Zo is de kwaliteit van water, bodem en lucht goed. Agrarisch ondernemers produceren kwalitatief hoogwaardige en gezonde producten en consumenten en burgers waarderen hen om hun rol in de voedselvoorziening en hun inzet om dit met duurzame teeltsystemen te realiseren’
Succesfactoren
In het Deltaplan Biodiversiteitsherstel zijn vijf succesfactoren gedefinieerd die het voor grondgebruikers eenvoudig en aantrekkelijk moeten maken een bijdrage te leveren, dat zijn:
> draagvlak en gedeelde waarden rond de groene omgeving;
> het realiseren van passende verdienmodellen in de markt;
> stimulerende en coherente wet- en regelgeving
> nieuwe kennis en innovatie
> gebiedsgerichte samenwerking tussen alle grondgebruikers in een regio.
Meetbaar resultaat
Naast succesfactoren zijn er voor de grondgebruikers ook Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Inspanningen moeten leiden tot zichtbare én meetbare resultaten. Deze manier van werken is al geïntroduceerd in de melkveehouderij in een percentage blijvend grasland, niet het aantal weidevogels. Hierop hebben de melkveehouders geen directe invloed, op het eerste wel.
Partners
Supermarkten en andere afnemers werken aan een betere positie in de markt voor boeren die aantoonbaar bijdragen aan het groen in hun omgeving via certificering en keurmerken. De bank gaat boeren die aantoonbaar bijdragen aan het behoud of herstel van biodiversiteit belonen met een rentekorting op leningen.
Naar voorbeeld van de melkveehouderij ontwikkelen natuurorganisaties een biodiversiteits-monitor voor de akkerbouw, zodat resultaten meetbaar worden en partner partijen de inspanningen kunnen belonen.
In 2019 starten 25 ‘beheereenheden’ van Natuurmonumenten met een landbouwscan, waarin ze samen met de boeren actief zoeken naar initiatieven en kansen om de doelstellingen uit het Deltaplan (verder) in de praktijk te brengen.
Boeren kunnen bijdragen aan het openbaar groen en regionale kringlopen te verbeteren. Zo wordt ook gekeken naar samenwerking met wegbeheerders om met (groepen) ondernemers afspraken te maken. Dit alles moet bevorderen dat het groene buitengebied een waardevolle en gevarieerde biotoop is van weidebloemen, grasland, akkerbouw, struiken en bos.
Links:
Kijk op www.samenvoorbiodiversiteit.nl
Zie ook: www.samenvoorbiodiversiteit.nl
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: