Op voorverpakt vlees staan de prijs, het gewicht en de houdbaarheid van het product. Zo bevat het etiket informatie over de houdbaarheid of een verpakkingsdatum. Vaak is het een datum wanneer je het bij voorkeur (nog) kan gebruiken (TGT, te gebruiken tot of TGTM, te gebruiken tot en met). Dat kan ook een datum zijn die aangeeft dat de kwaliteit niet meer gegarandeerd is (THT, tenminste houdbaar tot).
In tegenstelling tot veel vers vlees kunnen aan diverse vleesproducten / vleeswaren stoffen zijn toegevoegd om smaak, kleur en houdbaarheid verder te verbeteren. Dat kunnen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen, die met E-nummers op het etiket staan. Dit kan gaan om natuurlijke of kunstmatige stoffen; in alle gevallen zijn ze wetenschappelijk doorgelicht, gecontroleerd en veilig (juist daarom hebben ze een E-nummer gekregen).
- Kleurstoffen, bijvoorbeeld capsanthine E160c is oranje kleurstof uit paprika.
- Conserveermiddelen, bijvoorbeeld natriumnitriet E250, dat de kleur in vleeswaren behoudt, komt van nature voor maar wordt ook wel speciaal gemaakt.
- Antioxidanten vergroten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en bederf tegen te gaan en voorkomen dat vetten ranzig worden. E300 is ascorbinezuur Vitamine C) en is een natuurlijke stof.
- Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH-waarde) en versterken de werking van antioxidanten en conserveermiddelen en zorgen dat de kleur behouden blijft, zoals E330 (citroenzuur) en E325 (melkzuur).
- Emulgatoren, stabilisatoren, geleermiddelen en verdikkingsmiddelen, zoals xanthaangom E415.
- Smaakversterkers, zoals glutaminezuur/glutamaat E620 of E621 mononatriumglutamaat, ofwel ve-tsin.
- Verpakkingsgassen, bijvoorbeeld zuurstof E948 in gasmengsels bij voorverpakt vlees. Op het etiket kan staan: ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Dat betekent dat er verpakkingsgas is gebruikt. Dit zorgt dat vlees langer houdbaar blijft en dat de bacteriologische kwaliteit langer op peil blijft.
Herkomst
Een slager of supermarkt moet kunnen aantonen waar het vlees vandaan komt. Op voorverpakt rund- en kalfsvlees moet staan waar het dier is geboren, gehouden, geslacht en waar het is verwerkt tot kleine(re) producten. Dit is van belang voor het kunnen terugvinden van een product of om te achterhalen waar een product vandaan komt als dat nodig is. Bij varkensvlees en lamsvlees is dit niet verplicht.