Er zijn veel varkenshouders in Nederland, en we zijn dan ook één van de grootste exporteurs van varkensvlees in Europa met ongeveer 12 miljoen varkens (2020). Niet alleen op biologische en scharrelvarkens houderijen maar ook op reguliere bedrijven is er steeds meer aandacht voor goede gezondheid en het welzijn van varkens. Omdat er steeds meer bekend is over natuurlijk gedrag, kan er steeds gerichter aandacht worden besteed aan het verbeteren van de leefomgeving van de varkens. Ook vanuit overheid en consumenten is er veel aandacht voor het welzijn van varkens die gehouden worden om ons te voorzien van voedsel.
Facts & Figures
12
Een zeug kan per worp wel 12 biggetjes krijgen
300
Er zijn zo’n 300 varkensrassen
47%
47% van het varkensvoer bestaat uit reststromen en nevenproducten
Dierenwelzijn varkens
Welzijn gaat over de zorg voor de behoefte en gezondheid van dieren. De richtlijnen om goede zorg voor dieren te garanderen liggen vast in de Wet Dieren. De Vijf Vrijheden van de Wet Dieren zijn de basisprincipes voor dierenwelzijn en vormen het uitgangspunt voor veehouders, overheid en dierenwelzijnsorganisaties. op de pagina ‘dierenwelzijn’ vertellen we je hier meer over algemeen dierenwelzijn en de ontwikkelingen in de veehouderij in Nederland.
Het leven in de Nederlandse stal: zo leven varkens
Varkens zijn groepsdieren. Op de meeste varkenshouderijen leven varkens in gesloten stallen. Voor de huisvesting van varkens zijn er wettelijke richtlijnen en regels die gelden voor elke varkenshouderij. De wettelijke normen gaan bijvoorbeeld over de ruimte per dier, het percentage roostervloer en dichte vloer en het klimaat. Alle voorschriften hebben het doel om een gezonde omgeving te creëren voor de dieren en om hun groei te bevorderen.
Kraamhokken:
Vloer:
Klimaat:
Afleiding:
Er zijn verschillende soorten stallen. Moderne stallen zijn vaak zo ingericht, dat ze minder ammoniak uitstoten en daarmee beter zijn voor het milieu. Stallen die meer dan 7.500 varkens huisvesten worden ook wel megastal genoemd. Varkens leven hier op dezelfde manier als varkens in kleinere stallen, maar dan op een grootschaliger bedrijf.
Wat eten varkens?
Varkens zijn omnivoren. Dat betekent dat ze net als mensen zowel plantaardig als dierlijke producten eten. Hun gebit, bestaande uit knobbelkiezen en hoektanden, is aangepast voor het afbijten van voedsel. Varkensvoer wordt vooral op maat gemaakt, met precies alle gezonde stoffen die zij op dat moment nodig hebben. Het voer kan een mix zijn van droog en nat voer. 47% van het Nederlands varkensvoer bestaat uit reststromen en nevenproducten van de voedingsmiddelenindustrie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oud brood of koekjes of kapotte elleboogjes macaroni.
Brijvoer:
Biggenvoer:
Brok en ruwvoer:
Water:
Ingrepen bij varkens
Om een veilige en gezonde omgeving voor de varkens te creëren, kan het nodig zijn om ingrepen te laten doen bij de dieren. Deze ingrepen worden gedaan door gekwalificeerde en vakbekwame mensen zoals de dierenarts, en alleen als het echt nodig is. De controle hierop ligt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
Couperen:
Identificatie:
Castreren:
Goede gezondheid voor varkens
Aandacht voor welzijn betekent ook de zorg voor een goede gezondheid. Varkenshouders, dierenartsen, transporteurs, voerleveranciers en slachterijen werken samen om de gezondheid van de varkens te monitoren. Stallen zijn ingericht volgens strikte eisen om gezondheid te waarborgen. Er zijn verschillende risico’s, verschijnselen en ziekten waar de varkenshouders extra aandacht aan besteden.
Staartbijten:
Varkenspest:
Transport van varkens
Het vervoeren van varkens is nodig om de dieren naar de slachterij te brengen, of naar een andere houderij. Transport van levend vee verdient speciale aandacht. Daarom zijn er regels, bijvoorbeeld dat dieren worden vervoerd in voertuigen met voldoende luchtventilatie en dat de dieren onderweg voldoende bewegingsruimte hebben. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het welzijn van de dieren tijdens transport en handhaaft de wet- en regelgeving.
Je leest meer over transport van varkens vee op onze pagina over algemeen dierenwelzijn.
Ontwikkelingen in de Varkenshouderij
De varkenssector is volop in ontwikkeling. Er loopt continu onderzoek naar hoe dierwelzijn verder kan worden verbeterd. De transitie naar een meer duurzame en diervriendelijke sector zullen ervoor zorgen dat kringlopen op regionaal en wereldwijd niveau sluiten. Dit biedt kansen om het welzijn van de varkens verder te verbeteren en het bedrijf te verduurzamen.
Betere stallen:
Berengeur:
Bronnen & Links:
- CBS Krimp in bedrijven met varkens
- WUR hoger welzijn voor varkens
- NVV factsheet varkenshouderij
- RVO Huisvesting en verzorging van varkens
- WUR varkenshouderij feiten
- ABN Amro Het varken als ultiem kringloopdier
- WUR reststromen varkensvlees
- ZLTO Toekomstbestendige stallen
- NVWA Controle op varkenshouderijen
- NVWA vervoer levende dieren
- WUR ontwikkeling varkenshouderij met focus op dierenwelzijn
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: