Je eet- en leefgewoonten bepalen voor een flink deel of je een gezond bent en blijft. De verdeling van maaltijden over de dag en de regelmaat daarin spelen ook een rol: een goed ontbijt, een lekkere lunch en de warme maaltijd en een paar tussendoortjes. Ook variatie is belangrijk, plus voldoende bewegen, lichamelijke inspanning, sporten, fietsen, wandelen, maar ook om van het leven te genieten. Zo past vlees past voor bijna iedereen uitstekend op het dagelijkse menu. Zie onze pagina over aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vlees voor kinderen, jongeren, zwangeren, volwassenen en senioren.
Vlees & Voeding
Een gezond voedingspatroon kenmerkt zich door voldoende variatie en gematigde hoeveelheden, gekoppeld aan een gezond leefpatroon met voldoende beweging. Op grond van de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad geeft het Voedingscentrum informatie in de Schijf van Vijf , die in 2016 is herzien. Vijf groepen voedingsmiddelen staan centraal:
- groente en fruit;
- brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten;
- zuivel, vlees, vis, ei;
- vetten en olie;
- dranken.
De Schijf van Vijf kent vijf vuistregels:
- eet gevarieerd;
- eet niet te veel en beweeg voldoende;
- eet minder verzadigd vet;
- eet veel groente, fruit en brood;
- ga veilig met voedsel om.
Lees meer over gezonde voeding
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: