Jongeren (14-18 jaar) zijn volop in ontwikkeling en hebben aan hoogwaardige voedingsmiddelen, zoals vlees(waren), vis, kip of eieren ongeveer 100 – 125 gram nodig. De kleinere genoemde hoeveelheden vlees gelden voor meisjes en de grotere porties voor de jongens. Het betreft het gewicht in grammen van gare producten: dus vleeswaren op de boterham en bereid vlees bij de avondmaaltijd samen. Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht). Je hebt dus 100 gram vers vlees nodig voor ongeveer 75 gram bereid vlees. Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram.
Variatie in voeding en dus ook in vlees en vleeswaren is belangrijk voor alle leeftijden, dus ook voor jongeren. Af en toe een hamburger is prima en is beter dan een eenzijdig menu van vijf hamburgers per week.
Jongeren kunnen al letten op het eten van minder producten met verzadigd vet. Dit zit in vettere vlees(waren)soorten, maar vooral ook in volvette kaas, volle melk(producten), koek, gebak, snacks en chocolade. Er zijn ook tal van magere vleessoorten met minder vet.
Voor jongeren is regelmatig bewegen belangrijk om de conditie en het lichaamsgewicht op peil te houden. Zie ook www.lekkerfitmetvlees.nl