Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Consumptie
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Hormonen
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Voedingswaarde /

Hoeveel vlees is goed voor volwassenen?

  • Voedingswaarde
    • Jongeren
    • Kinderen
    • Volwassenen
    • Zwanger

Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo’n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht). Je hebt dus 100 gram vers vlees nodig om (netto) 75 gram over te houden. Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram.

Als je wil lijnen, kun je vlees blijven eten. Je kan dan extra letten op de bereiding door vlees te grillen of in de grillpan te bakken. Wat ook scheelt is om eerst een beetje olie op het vlees te wrijven en dan pas te bakken. Tenslotte kun je vlees in aluminiumfolie verpakken en in de oven garen.

Senioren

Vlees is voor ouderen (senioren) vooral belangrijk door de vitamine D en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn goed voor sterke botten en het geheugen. Het lichaam heeft op oudere leeftijd minder energie (calorieën) nodig, maar variatie en beweging blijven belangrijk.

Bij oudere mensen neemt de smaak, net als geur en zicht af. Om vlees ouderwets lekker te laten smaken, bieden andere kruiden of specerijen dan zout een goede oplossing.

Bij veel leeftijdsgroepen wordt gesproken over overgewicht. Bij ouderen is eerder sprake van ondervoeding. Ongeveer een derde van de senioren is ondervoed. Magere, oudere mensen moeten dus beter eten. Een lekker stukje vlees kan daar bij helpen.

Zie ook www.voedingscentrum.nl met informatie, gebaseerd op richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
We verzenden zo’n 2x per maand een nieuwsbrief.
Niewsbrief

Blijf geinspireerd met onze nieuwsbrief

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is een steak?
  • Welk deel van het lam is het fijnste vlees?
  • Waarom zijn kalverbedrijven afgesloten van de buitenwereld?
  • Wat is het verschil tussen rood- en witvlees?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

vr 22 nov

40% overweegt vlees te minderen

Circa 40% van de Nederlanders denkt komende 5 jaar minder vlees te eten. Dat blijkt uit de Vegamonitor 2019, een poll (met circa 1000 respondenten) van stichting Natuur &

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Links
  • Cookie beleid