Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo’n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht). Je hebt dus 100 gram vers vlees nodig om (netto) 75 gram over te houden. Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram.
Als je wil lijnen, kun je vlees blijven eten. Je kan dan extra letten op de bereiding door vlees te grillen of in de grillpan te bakken. Wat ook scheelt is om eerst een beetje olie op het vlees te wrijven en dan pas te bakken. Tenslotte kun je vlees in aluminiumfolie verpakken en in de oven garen.
Senioren
Vlees is voor ouderen (senioren) vooral belangrijk door de vitamine D en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn goed voor sterke botten en het geheugen. Het lichaam heeft op oudere leeftijd minder energie (calorieën) nodig, maar variatie en beweging blijven belangrijk.
Bij oudere mensen neemt de smaak, net als geur en zicht af. Om vlees ouderwets lekker te laten smaken, bieden andere kruiden of specerijen dan zout een goede oplossing.
Bij veel leeftijdsgroepen wordt gesproken over overgewicht. Bij ouderen is eerder sprake van ondervoeding. Ongeveer een derde van de senioren is ondervoed. Magere, oudere mensen moeten dus beter eten. Een lekker stukje vlees kan daar bij helpen.
Zie ook www.voedingscentrum.nl met informatie, gebaseerd op richtlijnen van de Gezondheidsraad.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: