Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Zwangere vrouwen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo’n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren.
Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Wie zwanger is, kan de meeste soorten vlees en vleeswaren gewoon eten. Vlees is een goede bron van ijzer, dat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het lichaam neemt ijzer uit vlees gemakkelijk op. Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen.
Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan. Eet ook even geen pure lever. Dit bevat veel vitamine A, dat in grote hoeveelheid schadelijk kan zijn voor de baby. Beperk het tot 1 portie van 15-20 gram smeerleverworst, Hausmacher, Berliner, paté of leverkaas per week.
Op www.voedingscentrum.nl staat meer informatie, gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: