Bij de boer

Voor het houden van varkens gelden in Nederland richtlijnen. Begin jaren 90 heeft de Nederlandse varkenshouderij als eerste ter wereld een eigen kwaliteitssysteem (IKB) ontwikkeld. Lees verder

Bij de slacht

Varkens met het juiste gewicht gaan van het varkensbedrijf naar de slachterij. Varkens gaan met groepsgenoten naar een stal waar ze tot rust kunnen komen. Lees verder

Buikspek, de drie P’s

Van de varkensbuik komt het buikspek, waarvan de speklap gesneden wordt maar het is ook de basis van de tegenwoordig erg hippe Pork Belly en klassiekers als Porchetta en Pancetta. Lees verder

Naar de winkel

Consumenten moeten blind kunnen vertrouwen op de veiligheid van varkensvlees in de winkel. Dat gaat verder dan hygiënisch werken volgens kwaliteitsrichtlijnen. Lees verder

Pulled Pork

Pulled pork is in korte tijd uit de VS overgewaaid. We kennen het in Nederland vooral voor de BBQ en andere technieken en is inmiddels verkrijgbaar van de vak-slager tot en met de buurtcafetaria. Lees verder

Recepten met varkensvlees

Bekijk alles

Rookworst met mosterdmayonaise

1 rookworst, 6 eetlepels mayonaise (knoflook), 1 eetlepel mosterd (grove), 2 eetlepels uitjes (gebakken, kant & klaar)

Indonesische varkenslappen in kokosmelk

500 g varkenslappen (in blokjes van 2½ cm), zwarte peper (versgemalen), 4 eetlepels zonnebloem olie, 2 uien (fijngehakt)

Ovenschotel varkensvleesreepjes

Ovenschotel van varkensvleesreepjes met aardappelpuree

Voorbereiden: aardappelpuree Meng de varkensreepjes, ui, knoflook,olie, Provençaalse kruiden, zout, peper en laat dit 20 min marineren. Wok het gemarineerde vlees op een

Courgettesoep met dunne plakjes varkensfilet

Courgettesoep met dunne plakjes varkensfilet

8 varkensfiletlappen (dunne, á 45 g van ½ cm dikte), 3 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook (geperst), snufje peper (versgemalen), 1 theelepel Provençaalse kruiden, 1

Karbonades met een krokant mosterd-dragon korstje

4 haaskarbonades (á 125 g), 6 eetlepels bloem, 1 ei, 1 eetlepel melk, 10 eetlepels paneermeel (of broodkruim)

Griekse schnitzel met yoghurt-muntsaus

4 varkensschnitzels (ongepaneerd), 1 theelepel suiker, 1 teentje knoflook (geperst), 1 eetlepel munt (verse, fijngehakt), 1½ dl yoghurt (Griekse), limoensap, ½ komkommer

procureur rollade

Procureur rollade met gnocchi

Procureur rollade met gnocchi: gebraden op z’n Italiaans met venkel, sinaasappel, olijven en gnocchi.   Verdeel de tijm en rozemarijn over de procureur en bind op met

Roerei met ham en peterselie

Roerei met ham en peterselie

2 plakken ham, 50 g boter, 4 boterhammen, 2 eieren, snufje peper, snufje zout, 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)

Filetlapjes met kruiden-knoflookolie

4 varkensfiletlappen, 1 eetlepel peterselie (verse, fijngehakt), ½ theelepel tijm, snufje peper, ½ theelepel rozemarijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 teentje knoflook

Oosterse varkenhaasspiesen

 500 g varkenshaas (in blokjes van 2 cm), 3 eetlepels olie (arachide), 1 eetlepel limoensap, 2 sjalotjes (fijngehakt), 1 theelepel gember (verse, geraspt), ½ rode peper