Slachtproces & Verwerking
Varkens met het juiste gewicht gaan van het varkensbedrijf naar de slachterij. Varkens gaan met groepsgenoten naar een stal waar ze tot rust kunnen komen. Het slachtproces is aan EU-regels gebonden, bijvoorbeeld om stress en onnodig lijden te voorkomen. Stalmedewerkers op de slachterijen krijgen een speciale welzijnstraining.Varkens worden voor het slachten buiten bewustzijn gebracht. Dat kan op twee manieren. Door elektrische verdoving en door het verdoven met gas (CO2). Beide methodes zijn in Nederland toegestaan. Het slachten van varkens is een vak waarvoor speciale vaardigheden zijn vereist. Slachtmedewerkers krijgen een vakopleiding.
Toezicht & Controle
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houdt toezicht in de varkensslachterijen en controleert de vleesverwerkende bedrijven. Het aantal controleurs hangt af van de bedrijfsomvang en is afgestemd op de werkwijze van het bedrijf.
Sommige varkensslachterijen werken met het systeem van ketenkeuring. Afhankelijk van de grootte van de slachterij zijn een of meer keurmeesters aanwezig. In grote slachterijen werken minimaal één dierenarts, een keurmeester en een of meer NVWA-medewerkers (de keuringsassistenten). Deze worden aangevuld met de kwaliteitsmedewerkers van het bedrijf zelf. De dierenarts is eindverantwoordelijk voor de keuring. De NVWA controleert elk jaar de kwaliteitssystemen.
Een dierenarts controleert varkens bij aankomst op de slachterij. Bij het slachtproces controleren keurmeesters de karkassen en organen, met name op hygiëne-eisen en op de vleeskwaliteit.
Duurzaam
De Nederlandse varkensvleessector werkt duurzaam. Het produceren van varkensvlees legt immers druk op de natuurlijke grondstoffen, op het milieu. De bedrijfstak streeft naar een internationale koploperspositie in het duurzaam, maatschappelijk verantwoord produceren van varkensvlees, met een goede balans tussen dierenwelzijn en het milieu. De NL varkensvleesketen wil de wereld helpen voeden door het leveren van hoogwaardige voedingsmiddelen op een manier die het milieu zo min mogelijk belast.
Eén van kwaliteiten van varkens is dat ze alles wat over is uit de voedingsmiddelen industrie én nog eetbaar, prima kan verwerken en omzetten. Een tweede verdienste is dat vrijwel niets van het dier onbenut hoeft te blijven. Haren worden verwerkt tot borstels, van de botten worden producten gemaakt, zoals gelatine en porselein. Het natuurlijk velletje van een worst kan komen van de darm van een varken. Van stoffen die een varken van nature (net als de mens) in het bloed heeft, worden medicijnen gemaakt.
Milieu
Het milieu, milieueffecten en mest zijn al jarenlang aandachtspunten in de NL varkensvleessector. Tal van onderzoeken zijn en worden uitgevoerd om de productie verder te verduurzamen. De onderzoeken vinden plaats in alle delen van de keten en hebben bijgedragen aan verdere verbeteringen in de keten.
Nederlandse varkenshouders verminderen op allerlei manieren de uitstoot van ammoniak. Ze passen hun stallen aan of bouwen installaties zodat mest wordt omgezet in waardevolle producten of stroom. Biogas dat in deze installaties vrijkomt, is een nieuwe, natuurlijke bron van energie, waar auto’s op kunnen rijden. Andere varkenshouders zorgen dat akkerbouwers de mest kunnen benutten.
Ook in de varkensvlees verwerkende bedrijven zijn en worden maatregelen genomen. Het water– en energiegebruik wordt steeds verder teruggebracht. Ook op het gebied van verpakkingen zijn stappen gezet naar meer duurzame oplossingen.
De Nederlandse varkensvleesindustrie bespaart op energie, water en verpakkingen.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: