Vlees invriezen
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen. Hoe doe je dat snel, vlees invriezen? Je legt het achterin de vriezer, want dat is de koudste plek. Let op dat de temperatuur in je vriezer goed koud is (-18 graden Celsius of kouder). Zorg voor een luchtdichte (speciale) verpakking om te voorkomen dat het vlees vocht verliest. Zo blijft het mals en smaakt het straks heerlijk!
Hoe lang vlees in de vriezer bewaren?
Hoe lang je vlees in de vriezer kan bewaren, hangt natuurlijk mede af van de kwaliteit van het vlees, de omstandigheden waaronder het is aangeboden, hoe het is vervoerd (vriestas?) en hoe het in huis is behandeld. Maar daarna ook nog de kwaliteit en de temperatuur van de vriezer, tot en met factoren als hoe vaak de vriezer op en en dicht gaat.
Toch kun je als algemene richtlijn onderstaande aanhouden bij bevroren vlees:
- Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft.
- Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
- Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
- Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
- Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
- De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
- Slimme tips voor vlees bewaren in je koelkast vind je op onze pagina kopen en bewaren
Vlees ontdooien
Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten. Was het bord of de schaal waarop rauw vlees heeft gelegen af, voordat je er ander eten op legt (om eventuele kruisbesmetting te voorkomen). Meer over hygiënisch met vlees omgaan lees je in onze tien spelregels.
Vlees ontdooien in de magnetron
Vlees ontdooien kan ook in de magnetron. Dat schiet lekker op, maar het kan invloed hebben op de kwaliteit. Hou het bij kleinere stukken vlees. Als je een groot stuk vlees ontdooit in de magnetron loop je kans dat het vlees aan de buitenkant veel vocht verliest terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.
Twee maal invriezen en ontdooien
Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Alles in 1 overzicht
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: