Snelheid is belangrijk bij het invriezen. Bij vlees dat langzaam invriest, vormen de vleessappen grote kristallen, die de celwanden kunnen beschadigen. Dat kan van invloed zijn op de structuur en de kwaliteit van het vlees.
Structuur van het vlees
Vries vlees dus altijd zo snel mogelijk in en doe dat bij voorkeur dus ook op de koudste plaats van de vriezer. Het voordeel van goed invriezen wordt duidelijk bij het ontdooien. Je voorkomt vocht- en smaakverlies en het vlees blijft lekker mals en mooi van structuur.
In de vriezer geldt: hoe groter een stuk, hoe langer het goed blijft. Zorg altijd voor een goede, luchtdichte verpakking om bevriezing en uitdrogen te voorkomen.
Bewaartijden
- Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
- Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
- Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
- Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Kun je vlees twee keer invriezen?
De meeste gestelde vraag op Vlees.nl. Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!