Het uitgangspunt in de Nederlandse veehouderij is dat dierziektes worden voorkomen. De veehouder kan dat bevorderen door dieren onder goede omstandigheden te houden en hygiënisch te werken. Goed eten en een veilige en schone omgeving dragen bij aan een gezond leven en aan het welzijn van het dier. Zo nodig zetten dierenartsen en veehouders medicijnen in om dieren te helpen herstellen. Het garanderen van de voedselveiligheid is een ander speerpunt in de hele vleesketen. Dat begint bij de zorg voor de levende dieren, maar gaat door bij de verwerking. Veel dierziektes hebben geen enkel effect op de vleeskwaliteit. Wanneer dit wel het geval is, komt het vlees niet op de markt.
Preventie
Veehouders zijn scherp op het helpen voorkomen van dierziekten. Het is ook in hun belang om hun bedrijf te beschermen tegen de insleep van ziektekiemen. Daarom zijn de bedrijven vaak gesloten. Bezoekers moeten zich registreren, meestal verplicht douchen en speciale bedrijfskleding dragen.
In Nederland zijn de eisen voor het houden van dieren vastgelegd in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. De wet is bedoeld om dieren gezond te houden, het dierenwelzijn te garanderen en besmettelijke dierziekten te beheersen. De eisen gelden voor hygiëne, gezondheid, veiligheid, welzijn, milieu en voor het transport van de dieren.
Op bedrijven gelden speciale eisen voor hygiëne en reiniging en ontsmetting. Bedrijven worden gecontroleerd door de Gezondheidsdienst door Dieren (GD). Dierenartsen en veehouders leggen vast welke onderzoeken en/of behandelingen zij op het bedrijf uitvoeren. Zo is de gezondheidsstatus van de dieren bekend.
Geneesmiddelen
Zieke dieren hebben recht op een goede behandeling. Diergeneesmiddelen zijn in de veehouderij onmisbaar. Medicijnen helpen de veehouder om de uitbraak van ziektes te beheersen en de gevolgen te beperken. De meeste diergeneesmiddelen worden curatief (als medicijn) gebruikt. Sommige kunnen uit voorzorg worden ingezet. Alle middelen moeten veilig en van een hoge kwaliteit zijn.
Het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) bewaakt de kwaliteit en veiligheid van diergeneesmiddelen. In het kwaliteitssysteem IKB is een lijst op genomen van de toegestane middelen. Diergeneesmiddelen moeten zorgvuldig en terughoudend worden ingezet. In de veehouderij is in dat verband een belangrijke rol weggelegd voor de dierenarts.
EU-regels
In de Europese wetgeving is vastgelegd dat alle diergeneesmiddelen via de dierenarts moeten worden verstrekt. De uitzondering gelden de ‘veilige’ diergeneesmiddelen, die vrij gebruikt mogen worden, waarbij de dierenarts alleen adviseert. Dit is te vergelijken met geneesmiddelen voor mensen, die alleen op recept verkrijgbaar zijn of de ‘veilige’ geneesmiddelen die via de drogist te koop zijn.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: