Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken /

Vlees kopen & bewaren

  • Kopen & Bewaren
    • Vlees bewaren in de koelkast

Hoe beter je met vlees omgaat, hoe lekkerder straks het resultaat op je bord. Waar let je op bij vers, verpakt, bevroren of weer ontdooid vlees?

In de winkel

Als je slim bent, ga je in de supermarkt als laatste langs de vleesafdeling. Dan is het vlees zo kort mogelijk buiten de koeling. Check even of de verpakking onbeschadigd is. Om vlees onderweg koel te houden, kun je een koeltas gebruiken. Thuis leg je het snel in je koelkast of vriezer. Zo hou je het zo vers mogelijk.

Op het etiket

Op het etiket van voorverpakt vers vlees vind je informatie over de houdbaarheid. Soms staat de verpakkingsdatum vermeld. Vaak is het een TGT-datum tot wanneer je het bij voorkeur (nog) kan gebruiken. Het kan ook een THT-datum zijn die aangeeft vanaf wanneer de kwaliteit niet meer gegarandeerd is. De moeite waard om even te checken dus! Let daarnaast op de kleur en geur.
Als een product ‘over de datum’ is, is het niet meteen meer goed. De winkel kan het alleen niet meer garanderen. Dus je hoeft het niet meteen weg te gooien! Het goed verhitten van vlees doodt in principe alle bacteriën. Maar let op: bedorven vleesproducten zijn niet lekker en je kan er flink ziek van worden.

In de koelkast

De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:

  • Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.
  • Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.
  • Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
  • Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.
  • Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.
  • Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.

Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum

In de vriezer

De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

  • Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.

Lees meer over vlees invriezen en vlees ontdooien

In de keuken

Geef bacteriën zo min mogelijk kans door vlees niet te lang te bewaren en lekker snel met de bereiding te beginnen. Was je handen voor je met koken begint. Gebruik schone messen en snijplanken en als je gaat barbecueën een schoon barbecuerooster en schone barbecuetools. Zo bereid je het vlees het meest hygiënisch én het lekkerst.

Bekijk ons overzicht met do’s en don’ts en check onze 10 spelregels voor hygiëne.

Alles in 1 overzicht

vlees bewaren in een overzichtelijke infographic

 

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen over Kopen & Bewaren

  • Hoe lang is een varkenshaas?
  • Hoe lang kan ik een vacuüm verpakte beenham in de vriezer bewaren?
  • Mag vlees in de winkel met een THT-datum van diezelfde dag of de volgende nog worden verkocht?
  • Kan biologisch rundergehakt binnen de termijn van de houdbaarheidsdatum al verkleuren?
  • Ik heb shoarmavlees gekocht dat twee keer is ingevroren, mag dat?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid