Hoe beter je met vlees omgaat, hoe lekkerder straks het resultaat op je bord. Waar let je op bij vers, verpakt, bevroren of weer ontdooid vlees?
In de winkel
Als je slim bent, ga je in de supermarkt als laatste langs de vleesafdeling. Dan is het vlees zo kort mogelijk buiten de koeling. Check even of de verpakking onbeschadigd is. Om vlees onderweg koel te houden, kun je een koeltas gebruiken. Thuis leg je het snel in je koelkast of vriezer. Zo hou je het zo vers mogelijk.
Op het etiket
Op het etiket van voorverpakt vers vlees vind je informatie over de houdbaarheid. Soms staat de verpakkingsdatum vermeld. Vaak is het een TGT-datum tot wanneer je het bij voorkeur (nog) kan gebruiken. Het kan ook een THT-datum zijn die aangeeft vanaf wanneer de kwaliteit niet meer gegarandeerd is. De moeite waard om even te checken dus! Let daarnaast op de kleur en geur.
Als een product ‘over de datum’ is, is het niet meteen meer goed. De winkel kan het alleen niet meer garanderen. Dus je hoeft het niet meteen weg te gooien! Het goed verhitten van vlees doodt in principe alle bacteriën. Maar let op: bedorven vleesproducten zijn niet lekker en je kan er flink ziek van worden.
In de koelkast
De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:
- Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.
- Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.
- Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop.
- Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren.
- Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
- Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.
- Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.
- Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum
In de vriezer
De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
- Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
- Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden.
- Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
- Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Lees meer over vlees invriezen en vlees ontdooien
In de keuken
Geef bacteriën zo min mogelijk kans door vlees niet te lang te bewaren en lekker snel met de bereiding te beginnen. Was je handen voor je met koken begint. Gebruik schone messen en snijplanken en als je gaat barbecueën een schoon barbecuerooster en schone barbecuetools. Zo bereid je het vlees het meest hygiënisch én het lekkerst.
Bekijk ons overzicht met do’s en don’ts en check onze 10 spelregels voor hygiëne.
Alles in 1 overzicht
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: