Rood vlees is er als vers en als bewerkt vlees, dat laatste met name als vleeswaren.
Het bevat veel bouwstoffen en heeft en hoge voedingswaarde.
Bewerkt vlees is vlees dat een verandering (bewerking) heeft ondergaan door pekelen, drogen, fermenteren, roken of een ander proces, om een specifiek vleesproduct te maken/bereiden, de smaak te verbeteren of om het beter houdbaar te maken. Mede door de bewerking en (fysiologische) verandering van het vleesproduct (tot vleeswaar) wordt het wel in verband gebracht met de ‘welvaartsziekten’.
Welvaartsziekten
Meer bewustzijn rond welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2, alsmede (darm)kanker heeft geleid tot allerhande discussies over voedingsmiddelen, ingrediënten en diëten, die deze issues zouden helpen voorkomen of juist veroorzaken. Er wordt nogal eens gewezen naar rood / bewerkt vlees; de vraag is in hoeverre dat terecht is.
Hier behandelen we de (gestelde/veronderstelde) relatie tussen rood/bewerkt vlees en de ‘welvaartsziekten’, die we algemeen in de rubriek gezondheid hebben beschreven. Zo volgen wetenschappelijke inzichten, infographics, tabellen uit onderzoek, en feiten over voedingssamenstelling van rood / bewerkt vlees. De documentatie komt van internationale wetenschappelijke analyses en is voorzien van bronvermeldingen (bron: Clitravi).
Schema
Een matige consumptie van rood / bewerkt vlees past is een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon’. Rond hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes (2) geeft dit schema een beeld van de veronderstelde relatie.
Hart en vaatziekten | Obesitas | Diabetes type 2 |
Hoogwaardig onderzoek toont aan dat bewerkt vlees geen oorzaak is van hart- en vaatziekten. | Veel dagelijkse calorieën en gebrek aan beweging verhogen de kans op overgewicht. Het zit niet als zodanig in bepaalde voedingsmiddelen, zoals rood /bewerkt vlees. | Bewerkt vlees heeft geen (negatieve) invloed op de bloedsuikerspiegel. Er is geen bewijs dat het diabetes veroorzaakt. |
Klinische studies tonen dat een dagelijks verbruik van rood / bewerkt vlees een neutraal of (zelfs) positief effect heeft op de conditie van het hart. | Bewerkt vlees heeft een hoog eiwitgehalte wat mensen helpt langer een voller gevoel te houden. Dit helpt bij de beheersing van het lichaamsgewicht. | Bewerkt vlees kan deel zijn van een gezond dieet want het bevat van nature weinig koolhydraten. Het eiwit kan helpen eetlust te beheersen. |
Links
Zie verder onze algemene themapagina over vlees & gezondheid
Zie hieronder de pagina’s over de afzonderlijke ‘welvaartsziekten’
Zie ook onze gerelateerde subthema’s over vetten en over zout
Voor inspiratie rond vleeswaren kijk je op www.vleeschwaar.nl
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: