Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Vlees & Gezondheid /

Bewerkt vlees

  • Vlees & Gezondheid
    • Antibiotica
    • Bewerkt vlees
      • Cijfers, claims en richtlijnen:
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • Hart- en vaatziekten
      • Obesitas
      • Overzicht (3) tabellen onderzoeksresultaten
    • Darmkanker
    • Diabetes
    • E-nummers
    • E.coli
    • Eiwit
    • Hart- en vaatziekten
    • Listeria
    • MRSA
    • Overgewicht
    • Salmonella
    • Toxoplasmose
    • Veiligheid
    • Vetten
    • Zout

Rood vlees is er als vers en als bewerkt vlees, dat laatste met name als vleeswaren.
Het bevat veel bouwstoffen en heeft en hoge voedingswaarde.

Bewerkt vlees is vlees dat een verandering (bewerking) heeft ondergaan door pekelen, drogen, fermenteren, roken of een ander proces, om een specifiek vleesproduct te maken/bereiden, de smaak te verbeteren of om het beter houdbaar te maken. Mede door de bewerking en (fysiologische) verandering van het vleesproduct (tot vleeswaar) wordt het wel in verband gebracht met de ‘welvaartsziekten’.

Welvaartsziekten

Meer bewustzijn rond welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2, alsmede (darm)kanker heeft geleid tot allerhande discussies over voedingsmiddelen, ingrediënten en diëten, die deze issues zouden helpen voorkomen of juist veroorzaken. Er wordt nogal eens gewezen naar rood / bewerkt vlees; de vraag is in hoeverre dat terecht is.

Op Vleeschwaar een goed gesprek over vleeswaren en gezondheid

Hier behandelen we de (gestelde/veronderstelde) relatie tussen rood/bewerkt vlees en de ‘welvaartsziekten’, die we algemeen in de rubriek gezondheid hebben beschreven. Zo volgen wetenschappelijke inzichten, infographics, tabellen uit onderzoek, en feiten over voedingssamenstelling van rood / bewerkt vlees. De documentatie komt van internationale wetenschappelijke analyses en is voorzien van bronvermeldingen (bron: Clitravi).

Schema
Een matige consumptie van rood / bewerkt vlees past is een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon’. Rond hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes (2) geeft dit schema een beeld van de veronderstelde relatie.

Hart en vaatziektenObesitas Diabetes type 2
Hoogwaardig onderzoek toont aan dat bewerkt vlees geen oorzaak is van hart- en vaatziekten.Veel dagelijkse calorieën en gebrek aan beweging verhogen de kans op overgewicht. Het zit niet als zodanig in bepaalde voedingsmiddelen, zoals rood /bewerkt vlees.Bewerkt vlees heeft geen (negatieve) invloed op de bloedsuikerspiegel. Er is geen bewijs dat het diabetes veroorzaakt.
Klinische studies tonen dat een dagelijks verbruik van rood / bewerkt vlees een neutraal of (zelfs) positief effect heeft op de conditie van het hart.Bewerkt vlees heeft een hoog eiwitgehalte wat mensen helpt langer een voller gevoel te houden. Dit helpt bij de beheersing van het lichaamsgewicht.Bewerkt vlees kan deel zijn van een gezond dieet want het bevat van nature weinig koolhydraten. Het eiwit kan helpen eetlust te beheersen.

Links

Zie verder onze algemene themapagina over vlees & gezondheid
Zie hieronder de pagina’s over de afzonderlijke ‘welvaartsziekten’
Zie ook onze gerelateerde subthema’s over vetten en over zout
Voor inspiratie rond vleeswaren kijk je op www.vleeschwaar.nl

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat voor vlees is döner?
  • Waarom produceert de varkenssector niet meer biologisch varkensvlees?
  • Waar komt beenham vandaan?
  • Als je ontdooid vlees weer invriest daarna weer ontdooit, komen er dan bacteriën vrij en is het schadelijk voor je gezondheid?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}