Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Vlees & Gezondheid / Bewerkt vlees /

Cijfers, claims en richtlijnen:

  • Vlees & Gezondheid
    • Antibiotica
    • Bewerkt vlees
      • Cijfers, claims en richtlijnen:
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • Hart- en vaatziekten
      • Obesitas
      • Overzicht (3) tabellen onderzoeksresultaten
    • Darmkanker
    • Diabetes
    • E-nummers
    • E.coli
    • Eiwit
    • Hart- en vaatziekten
    • Listeria
    • MRSA
    • Overgewicht
    • Salmonella
    • Toxoplasmose
    • Veiligheid
    • Vetten
    • Zout

Tabel 1: Consumptie van rood vlees en bewerkt vlees per land

Tabel 2: Toegestane EU voedingsclaims voor rood vlees?

Tabel 3: Toegestane EU voedingsclaims voor verwerkt vlees?

Tabel 4: Nationale richtlijnen voor vlees

Tabel 5: Samenstelling voedingsstoffen in bewerkt vlees


Tabel 1: Consumptie van rood vlees en bewerkt vlees per land

  Rood vlees (g/dag) Bewerkt vlees (g/dag) Rood vlees (g/dag)
BE – #32,0 –
DE 40,4 62,0 (#47,1) 102,4
DK 56,8 38,6 95,4
EL 35,4 7,9 (#20,0) 43,3
ES 55,9 41,2 (#31,8) 97,1
FR* 44,4 30,0 (#36,6) 74,4
GB 32,3 30,4 (#17,0) 62,6
IE 50,7 25,4 (#35,0) 76,1
IT 49,8 26,6 76,4
NL 52,4 55,2 (#23,0) 107,6
NO* 28,5 46,4 74,9
SE 46,0 54,6 100,6

Referenties: Wyness L et al. (2011) Nutrition Bulletin 36: 34–77.
NB: voor Noorwegen en Frankrijk zijn alleen gegevens voor vrouwen beschikbaar
# door bedrijfstak verstrekte gegevens.


Tabel 2: Toegestane EU voedingsclaims voor rood vlees


Rijke bron Bron Eiwit Natrium Vet
Rundvlees Niacine, vitamine B6, vitamine B12, zink Riboflavine, ijzer, kalium, fosfor Van nature rijk Van nature arm aan natrium Er kunnen geen declaraties worden gedaan*
Lam Niacine, vitamine B12, zink Vitamine B6, kalium, fosfor Van nature rijk Van nature arm aan natrium Er kunnen geen declaraties worden gedaan*
Varkensvlees Thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine B12 Riboflavine, zink, kalium, fosfor, seleen, pantoteenzuur  Van nature rijk Van nature arm aan natrium Diverse afsnedes van het varken hebben een laag verzadigd vetgehalte

Referentie: #AHDB nutrition claims project, UK.( AHDB= Ontwikkelingscommittee voor land en tuinbouw) project over declaratie van voedingsstoffen, VK). De declaraties moeten bij de wet gelden voor 100 g in de handel verkrijgbare waar.

“Voedingsmiddelen mogen per 100 g niet meer dan 3 g vet of 1,5 g verzadigd vet bevatten om een claim in te dienen.


Tabel 3: Toegestane EU voedingsclaims voor verwerkt vlees?


Vitaminenbron Mineralenbron Eiwit/vet
Rauwe ham Thiamine, niacine, vitamine B12 Fosfor, seleen Rijke bron
Salami Thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine B12 Fosfor, zink Bron
Bacon uit de karbonadestrook mager rauw Thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine B12 Fosfor, seleen Rijke bron
Frankfurter worstjes Thiamine, niacine, vitamine B12 Fosfor Bron
Ham in plakken Thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine B12 Kalium, fosfor, seleen Rijke bron/ laag gehalte verzadigde vet

Referentie: McCance & Widdowson’s Composition of Foods integrated database (2015) (Geïntegreerde database voedingsmiddelensamenstelling). De declaraties moeten bij de wet gelden voor 100 g in de handel verkrijgbare waar.


Tabel 4: Nationale richtlijnen voor vlees


Land Advies
  Oostenrijk Het Oostenrijkse genootschap voor de voeding (ANS, ÖGE) adviseert niet meer dan 3 porties (100-150 g) vlees en vleesproducten per week.
    Finland
In 2014 adviseerde de nationale adviescommissie voor de voeding in Finland, niet meer dan 500 g aan bewerkte vleesproducten en rood vlees per week te consumeren. Als toelichting werd gegeven dat dit overeenkomt met het gewicht van 700 – 750 g rauw vlees. Pluimveevlees wordt algemeen aanbevolen, omdat het mager is en het vet van betere kwaliteit is dan in bijv. rund- en lamsvlees. Rood vlees moet zo mager mogelijk zijn met een zo laag mogelijk zoutgehalte. Ook wordt advies gegeven voor andere producten, zoals 2 – 3 eieren per week.
  Frankrijk   De Franse hoge raad voor de publieke gezondheid heeft in februari 2017 een amendement gepubliceerd waarin werd aanbevolen de consumptie van bewerkt vlees te beperken tot maximaal 150 g per week.
      Duitsland
Het Duitse genootschap voor de voeding (DGE) adviseerde consumenten, als onderdeel van een volledige voeding, niet meer dan 300 – 600 g vlees en worst per week te eten.
Vlees bevat mineralen en de vitamines B1, B6 en B12. In dit advies wordt onderstreept dat, vanuit gezondheidsoogpunt, aan wit vlees (gevogelte) de voorkeur wordt gegeven boven rood vlees (rund, varken). Het DGE adviseert om liever producten met een laag vetgehalte te kiezen, in het bijzonder bij vlees en zuivelproducten.
  Nederland De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert de bevolking om de consumptie van rood vlees, in het bijzonder bewerkt vlees, te beperken.
    VK In 2011 heeft de wetenschappelijke adviescommissie voor de voeding (SACN) geadviseerd dat volwassenen die relatief grote hoeveelheden RPM consumeren (90 g of meer per dag) zouden moeten overwegen om hun consumptie tot 70 g per dag (gewicht aan gaar vlees) te beperken, zijnde het landelijke gemiddelde. Het SACN trok de conclusie dat verlaging tot dit niveau weinig gevolgen zou hebben voor het aandeel volwassenen met een lage opname van zink en ijzer.
  VK   De Eatwell Guide (Gids voor goede voeding) is een politiek middel om overheidsadviezen vast te leggen om gezond te eten en tot een gezonde voeding te komen. De Britse overheid adviseerde in 2016 om “minder RPM te eten”.

IT
Linee guida per una sana alimentazione – 2003: Onder vlees geef de voorkeur aan magere vlees en elimineer zichtbaar vet.
De groep van vlees, vis en eieren heeft als hoofdfunctie het leveren van kwalitatief hoogwaardige eiwitten en oligo-elementen (in het bijzonder zink, koper en sterk biobeschikbaar ijzer, dat makkelijk absorbeerbaar en bruikbaar is, alsmede vitamine B-complex (met name vitamine B12). Binnen de groep heeft mager vlees de voorkeur (runderen, pluimvee, varkens, enz.) en vis. Anderzijds moet de hoeveelheid producten met een hoger vetgehalte, zoals bepaalde soorten vlees en vleeswaren, worden gematigd: portie: 100 g vlees 50 g bewerkt vlees

Tabel 5: Samenstelling van de voedingsstoffen in bewerkt vlees


Per 100 g
Energie (kcal) Eiwit (g) Vet (g) Verzadigd vet (g) Natrium (mg)
Gegrilde ham 199 27,5 9,9 3,4 1430
Salami 438 20,9 39,2 14,6 1360
Bacon uit de karbonadestrook mager gegrild 214 25,7 12,3 4,6 1530
Frankfurter worstjes 287 13,6 25,4 9,2 730
Ham in plakken 107 18,4 3,3 1,1 800

Referentie: McCance & Widdowson’s Composition of Foods integrated database (2015) (Geïntegreerde database voedingsmiddelensamenstelling).

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is het gemiddelde calciumgehalte in rundvlees?
  • Mag vlees in de winkel met een THT-datum van diezelfde dag of de volgende nog worden verkocht?
  • Wat is een Jodenhaasje?
  • Wat verdwijnt er aan vitaminen en mineralen met het bereiden van vlees?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}