Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Vlees & Gezondheid / Bewerkt vlees /

Overzicht (3) tabellen onderzoeksresultaten

  • Vlees & Gezondheid
    • Antibiotica
    • Bewerkt vlees
      • Cijfers, claims en richtlijnen:
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • Hart- en vaatziekten
      • Obesitas
      • Overzicht (3) tabellen onderzoeksresultaten
    • Darmkanker
    • Diabetes
    • E-nummers
    • E.coli
    • Hart- en vaatziekten
    • Listeria
    • MRSA
    • Overgewicht
    • Salmonella
    • Toxoplasmose
    • Veiligheid
    • Zout

Tabel 1: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Tabel 2:
Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op lichaamsgewicht en constitutie (i.r.t. obesitas / overgewicht).

Tabel 3: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties –  impact op Type 2 diabetes-risicofactoren


Tabel 1: Samenvatting van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties –  impact op risico-factoren voor hart- en vaatziekten.

Ref. Interventie RM inname g/dag Wat werd gemeten? Conclusie
1 Kip vs. RM 85g Vetten Geen verschil
2 Soja vs. RM – BP, vetten Geen verschil
3 Wit vlees vs. RM 170g Vetten Geen verschil
4 Wit vlees vs. RM 170g Vetten Geen verschil
5 RM vs. hoog koolhydratendieet 170g Vetten RM beter
6 RM vs. hoog koolhydratendieet – BP RM beter
7 RM vs. hoog koolhydratendieet 85g BP RM beter
8 Hoog RM vs. laag RM 150g Vetten Geen verschil
9 Lamsvlees vs. Kip – Vetten Geen verschil
10 Varkensvlees vs. wit vlees of rundvlees 140g Vetten Geen verschil
11 Paardenvlees vs. gebruikelijk dieet 50g Vetten RM beter
12 RM vs. DASH-voeding (laag zout, hoog fruit/veg dieet) 150g BP Geen verschil
13 Varkensvlees vs. kip/vis – BP Geen verschil

Referenties: (1) Scott (1994) Arch Intern Med 154:1261-7; (2) Yamashita (1998) Metabolism 47:1308-14; (3) Davidson (1999) Arch Intern Med 159:1331-8; (4) Hunninghake (2000) J Am Coll Nutr 19:351-60; (5) Noakes (2005) Am J Clin Nutr 81:1298-306; (6) Hodgson (2006) Am J Clin Nutr 83:780-7; (7) Nowson (2009) Nutr Res 29:8-18; (8) Roussell (2012) Am J Clin Nutr 95:9-16; (9) Mateo-Gallego (2012) Br J Nutr 107: 1403-7; (10) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (11) Del Bó (2013) Int J Food Sci Nutr 64:147-54; (12) Roussell (2014) J Hum Hypertens 28:600-5; (13) Sayer (2015) Am J Clin Nutr 102:302-8.

Afkortingen : RM, rood vlees; BP, bloeddruk; vetten inclusief totaal cholesterol, LDL-cholesterol, triglyerides.


Tabel 2: Samenvatting van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op lichaamsgewicht en constitutie (i.r.t. obesitas / overgewicht).

Ref. Interventie Diëten en RM-inhoud Wat werd gemeten? Effect van RM
1 Mager rundvlees vs. kip Calorie-arme diëten Gewichtsverlies (6 kg), verlies lichaamsvet Geen verschil
2 RM eenmaal/dag vs. soja-eiwit dieet vs. sojanoten-dieet RM in gezonde voeding vervangen door soja Lichaamsgewicht Geen verschil
3 RM vs. paddenstoelen Alle RM vervangen door paddenstoelen Gewichtsverlies, verlies lichaamsvet Paddenstoelen beter
4 Varkensvlees vs. kip vs. rundvlees Tot 1 kg/week Lichaamsgewicht, lichaamsvet, calorieën Geen verschil
5 RM vs. peulvruchten Vervangen van 2 porties RM met peulvruchten op 3 dagen/week Body mass index, taille-omtrek Geen verschil
6 Dierlijke eiwitten (rundvlees, varkensvlees, eieren) vs. peulvruchten 19% calorieën uit eiwitten in 4 testmaaltijden; overeenkomsten met vezel Subjectieve eetlust, energie-inname Geen verschil
7 Soja vs. RM Calorie-arme diëten Gewichtsverlies 9% Geen verschil
8 RM vs. hoog koolhydratendieet 170g Gewichtsverlies 7 kg Geen verschil
9 RM vs. hoog koolhydratendieet – Lichaamsgewicht Geen verschil
10 Varkensvlees vs. wit vlees of rundvlees 140g Gewichtsverlies, lichaamsvet Varkensvlees beter
11 RM vs. plantaardig dieet 113g Gewichtsverlies 5% Geen verschil
12 Hoog vs. nul RM 150g Gewichtsverlies 5% Geen verschil

Referenties: (1) Melanson (2003) Nutrition 19:409-14; (2) Azadbakht (2007) Br J Nutr 98:807-13; (3) Poddar (2013) Appetite 71:379-87; (4) Murphy (2014) Nutrients 6:682-96; (5) Hosseinpour-Niazi (2015) Eur J Clin Nutr 69:592-7; (6) Nielsen (2018) Nutrients 10. pii: E96; (7) Yamashita (1998) Metabolism 47:1308-14; (8) Noakes (2005) Am J Clin Nutr 81:1298-306; (9) Hodgson (2006) Am J Clin Nutr 83:780-7; (10) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (11) Hill (2015) Am J Clin Nutr 102: 757-770; (12) Nowotny (2015) Diabetologia 58:255-64.A


Tabel 3: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties –  impact op Type 2 diabetes-risicofactoren

Ref. Interventie RM g/dag Wat werd gemeten? Effect van RM
1 Varkensvlees vs. wit vlees/rundvlees 140g Bloedglucosespiegel Geen verschil
2 RM vs. plantaardig 113g Metabool syndroom Geen verschil
3 RM vs. zuivel ~170g Insulinegevoeligheid RM beter
4 5 Hoog vs. nul RM 150g Insulinegevoeligheid, bloedglucose en insuline Geen verschil
6 RM vs. zuivel Enkele maaltijd Insulinerespons Geen verschil
7 Hoog RM + geraffineerde granen vs. hoge koolhydraten + vezel 200-300 RM waaronder ≥50 g verwerkte vleesproducten Insulinegevoeligheid RM + geraffineerde granen slechter

Referenties: (1) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (2) Hill (2015) Am J Clin Nutr 102: 757-770; (3) Turner (2015) Am J Clin Nutr 101:1173-9; (4) Nowotny (2015) Diabetologia 58:255-64; (5) Karusheva (2018) Nutr Metab 15:90; (6) Turner (2016) Am J Clin Nutr 103:71-6; (7) Kim (2017) Metabolism 68:173-183.A

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik zonder oven een voorgegaarde rollade bereiden?
  • Bevat varkensvlees vooral verzadigd vet?
  • Is er smaakverschil tussen vlees van een ram of een ooi?
  • Wat is de Amerikaanse benaming voor sudderlappen om draadjesvlees van te maken?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}