Tabel 1: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Tabel 2: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op lichaamsgewicht en constitutie (i.r.t. obesitas / overgewicht).
Tabel 3: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op Type 2 diabetes-risicofactoren
Tabel 1: Samenvatting van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op risico-factoren voor hart- en vaatziekten.
Ref. | Interventie | RM inname g/dag | Wat werd gemeten? | Conclusie |
1 | Kip vs. RM | 85g | Vetten | Geen verschil |
2 | Soja vs. RM | – | BP, vetten | Geen verschil |
3 | Wit vlees vs. RM | 170g | Vetten | Geen verschil |
4 | Wit vlees vs. RM | 170g | Vetten | Geen verschil |
5 | RM vs. hoog koolhydratendieet | 170g | Vetten | RM beter |
6 | RM vs. hoog koolhydratendieet | – | BP | RM beter |
7 | RM vs. hoog koolhydratendieet | 85g | BP | RM beter |
8 | Hoog RM vs. laag RM | 150g | Vetten | Geen verschil |
9 | Lamsvlees vs. Kip | – | Vetten | Geen verschil |
10 | Varkensvlees vs. wit vlees of rundvlees | 140g | Vetten | Geen verschil |
11 | Paardenvlees vs. gebruikelijk dieet | 50g | Vetten | RM beter |
12 | RM vs. DASH-voeding (laag zout, hoog fruit/veg dieet) | 150g | BP | Geen verschil |
13 | Varkensvlees vs. kip/vis | – | BP | Geen verschil |
Referenties: (1) Scott (1994) Arch Intern Med 154:1261-7; (2) Yamashita (1998) Metabolism 47:1308-14; (3) Davidson (1999) Arch Intern Med 159:1331-8; (4) Hunninghake (2000) J Am Coll Nutr 19:351-60; (5) Noakes (2005) Am J Clin Nutr 81:1298-306; (6) Hodgson (2006) Am J Clin Nutr 83:780-7; (7) Nowson (2009) Nutr Res 29:8-18; (8) Roussell (2012) Am J Clin Nutr 95:9-16; (9) Mateo-Gallego (2012) Br J Nutr 107: 1403-7; (10) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (11) Del Bó (2013) Int J Food Sci Nutr 64:147-54; (12) Roussell (2014) J Hum Hypertens 28:600-5; (13) Sayer (2015) Am J Clin Nutr 102:302-8.
Afkortingen : RM, rood vlees; BP, bloeddruk; vetten inclusief totaal cholesterol, LDL-cholesterol, triglyerides.
Tabel 2: Samenvatting van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op lichaamsgewicht en constitutie (i.r.t. obesitas / overgewicht).
Ref. | Interventie | Diëten en RM-inhoud | Wat werd gemeten? | Effect van RM |
1 | Mager rundvlees vs. kip | Calorie-arme diëten | Gewichtsverlies (6 kg), verlies lichaamsvet | Geen verschil |
2 | RM eenmaal/dag vs. soja-eiwit dieet vs. sojanoten-dieet | RM in gezonde voeding vervangen door soja | Lichaamsgewicht | Geen verschil |
3 | RM vs. paddenstoelen | Alle RM vervangen door paddenstoelen | Gewichtsverlies, verlies lichaamsvet | Paddenstoelen beter |
4 | Varkensvlees vs. kip vs. rundvlees | Tot 1 kg/week | Lichaamsgewicht, lichaamsvet, calorieën | Geen verschil |
5 | RM vs. peulvruchten | Vervangen van 2 porties RM met peulvruchten op 3 dagen/week | Body mass index, taille-omtrek | Geen verschil |
6 | Dierlijke eiwitten (rundvlees, varkensvlees, eieren) vs. peulvruchten | 19% calorieën uit eiwitten in 4 testmaaltijden; overeenkomsten met vezel | Subjectieve eetlust, energie-inname | Geen verschil |
7 | Soja vs. RM | Calorie-arme diëten | Gewichtsverlies 9% | Geen verschil |
8 | RM vs. hoog koolhydratendieet | 170g | Gewichtsverlies 7 kg | Geen verschil |
9 | RM vs. hoog koolhydratendieet | – | Lichaamsgewicht | Geen verschil |
10 | Varkensvlees vs. wit vlees of rundvlees | 140g | Gewichtsverlies, lichaamsvet | Varkensvlees beter |
11 | RM vs. plantaardig dieet | 113g | Gewichtsverlies 5% | Geen verschil |
12 | Hoog vs. nul RM | 150g | Gewichtsverlies 5% | Geen verschil |
Referenties: (1) Melanson (2003) Nutrition 19:409-14; (2) Azadbakht (2007) Br J Nutr 98:807-13; (3) Poddar (2013) Appetite 71:379-87; (4) Murphy (2014) Nutrients 6:682-96; (5) Hosseinpour-Niazi (2015) Eur J Clin Nutr 69:592-7; (6) Nielsen (2018) Nutrients 10. pii: E96; (7) Yamashita (1998) Metabolism 47:1308-14; (8) Noakes (2005) Am J Clin Nutr 81:1298-306; (9) Hodgson (2006) Am J Clin Nutr 83:780-7; (10) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (11) Hill (2015) Am J Clin Nutr 102: 757-770; (12) Nowotny (2015) Diabetologia 58:255-64.A
Tabel 3: Samenvatting gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarin dagelijks rood vlees (RM) wordt vergeleken met andere dieetopties – impact op Type 2 diabetes-risicofactoren
Ref. | Interventie | RM g/dag | Wat werd gemeten? | Effect van RM |
1 | Varkensvlees vs. wit vlees/rundvlees | 140g | Bloedglucosespiegel | Geen verschil |
2 | RM vs. plantaardig | 113g | Metabool syndroom | Geen verschil |
3 | RM vs. zuivel | ~170g | Insulinegevoeligheid | RM beter |
4 5 | Hoog vs. nul RM | 150g | Insulinegevoeligheid, bloedglucose en insuline | Geen verschil |
6 | RM vs. zuivel | Enkele maaltijd | Insulinerespons | Geen verschil |
7 | Hoog RM + geraffineerde granen vs. hoge koolhydraten + vezel | 200-300 RM waaronder ≥50 g verwerkte vleesproducten | Insulinegevoeligheid | RM + geraffineerde granen slechter |
Referenties: (1) Murphy (2012) Nutrients 4:711-23; (2) Hill (2015) Am J Clin Nutr 102: 757-770; (3) Turner (2015) Am J Clin Nutr 101:1173-9; (4) Nowotny (2015) Diabetologia 58:255-64; (5) Karusheva (2018) Nutr Metab 15:90; (6) Turner (2016) Am J Clin Nutr 103:71-6; (7) Kim (2017) Metabolism 68:173-183.A
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: