Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / De thema’s / Vlees & Gezondheid / Bewerkt vlees /

Obesitas

  • Vlees & Gezondheid
    • Antibiotica
    • Bewerkt vlees
      • Cijfers, claims en richtlijnen:
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • Hart- en vaatziekten
      • Obesitas
      • Overzicht (3) tabellen onderzoeksresultaten
    • Darmkanker
    • Diabetes
    • E-nummers
    • E.coli
    • Eiwit
    • Hart- en vaatziekten
    • Listeria
    • MRSA
    • Overgewicht
    • Salmonella
    • Toxoplasmose
    • Veiligheid
    • Vetten
    • Zout

Obesitas is een overmaat aan lichaamsvet[1].
Dat ontstaat als mensen onvoldoende balans weten te vinden in hun totale eet- en leefpatroon en de mate van lichaamsbeweging, oftewel het niet voldoende verbranden van de energie.

Het is in die context niet opportuun om naar een aparte productgroep zoals rood / bewerkt vlees te wijzen. Een analyse, met de nodige wetenschappelijk bronnen.


Obesitas wordt beoordeeld op basis van een verhouding van gewicht tot de lengte – de zogenaamde body mass index (BMI). Een volwassene met een BMI boven de 25 heeft ‘overgewicht’, terwijl een volwassene met een BMI hoger dan 30 ‘zwaarlijvig’ is.
Kinderen worden verschillend beoordeeld in procentuele grafieken met lengte en gewicht, omdat ze nog volop in de groei zijn.

Energiebalans

De oorzaak van obesitas is een slechte energiebalans. Dat ontstaat als mensen meer calorieën innemen dan ze verbranden. Er zijn echter veel factoren die de voedingskeuzes beïnvloeden en mensen aanmoedigen te makkelijk te veel te eten en daarbij te weinig te bewegen. Dit maakt het lastig voor brede lagen van de bevolking om het gewicht onder controle te krijgen en te houden[2].

Stoffen of patronen ?

De rol van voeding bij het ontstaan van overgewicht blijft controversieel. Eén reden voor (veel) discussie kan zijn de traditionele, op één voedingsstof gebaseerde benadering in de voeding-epidemiologie. Daarom worden metingen aanbevolen van het totale inname-patroon om de complexiteit van de voedingsinname beter te weerspiegelen, en het mogelijke verband tussen voeding en ziekte (beter) te onderzoeken.

Rood / bewerkt vlees

Veel onderzoeken op basis van observaties melden verbanden tussen rood / bewerkt vlees en obesitas, gewichtstoename of lichaamsvet: sommige ook niet. Observaties zijn echter geen goede invalshoek om te kunnen bezien of één factor (vlees) een aandoening veroorzaakt. Hiervoor is gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek nodig.

Zo zijn er aanwijzingen dat aspirinegebruik samenhangt met een verhoogd risico op hoofdpijn. Daarom kun je suggereren dat aspirine een oorzaak is van hoofdpijn en dat het beter is om het van de markt te halen…

Rood / bewerkt vlees krijgt regelmatig obesitas in de schoenen geschoven, terwijl het onderdeel is van voedingspatronen van mensen met veelal een levensstijl met meer calorieën, ongezondere voeding, minder beweging en bijvoorbeeld ook een hoger alcoholgebruik.

Bewijs

Diverse observaties[3] melden dat een hogere inname van bewerkt vlees statistisch zou worden geassocieerd met obesitas.
De tabel geeft een overzicht van gecontroleerde onderzoeken waarin bewerkt vlees wordt vergeleken met andere voedingsmiddelen. Afgezien van één onderzoek waarin vlees een jaar werd ingeruild voor paddenstoelen, vonden onderzoekers geen verschil in lichaamsgewicht wanneer mensen bewerkt of wit vlees aten of plantaardige eiwitten.

Ref.InterventieDiëten en RM-inhoud (RM = Rood vlees) Gemeten? Effect
1Mager rundvlees vs. kipCalorie-arme diëtenGewichtsverlies (6 kg), verlies lichaamsvetGeen verschil
2RM eenmaal/dag vs. soja-eiwit dieet vs. sojanoten-dieetRM in gezonde voeding vervangen door sojaLichaamsgewichtGeen verschil
3RM vs. paddenstoelenAlle RM vervangen door paddenstoelenGewichtsverlies, verlies lichaamsvetPaddenstoelen beter
4Varkensvlees vs. kip vs. rundvleesTot 1 kg/weekLichaamsgewicht, lichaamsvet, calorieënGeen verschil
5 RM vs. peulvruchtenVervangen van 2 porties RM met peulvruchten op 3 dagen/weekBody mass index, taille-omtrekGeen verschil
6 Dierlijke eiwitten (rundvlees, varkensvlees, eieren) vs. peulvruchten 19% calorieën uit eiwitten in 4 testmaaltijden; overeenkomsten met vezelSubjectieve eetlust, energie-innameGeen verschil
7 Soja vs. RM Calorie-arme diëtenGewichtsverlies 9% Geen verschil
8 RM vs. hoog koolhydratendieet 170 gr.Gewichtsverlies 7 kg Geen verschil
9 RM vs. hoog koolhydratendieet – Lichaamsgewicht Geen verschil
10 Varkensvlees vs. wit vlees of rundvlees 140 gr Gewichtsverlies, lichaamsvetVarkensvlees beter
11 RM vs. plantaardig dieet 113 gr.Gewichtsverlies 5%Geen verschil
12 Hoog vs. nul RM 150 gr.Gewichtsverlies 5%Geen verschil

Een nieuw korte-termijn onderzoek[4] heeft eetlust en energie-(calorie)-innames vergeleken, nadat de deelnemers een eiwitrijk, vezelrijk dieet aten, rijk aan dierlijke eiwitten (rundvlees, varkensvlees, eieren) of peulvruchten.
Er werden geen verschillen gevonden tussen de twee dieetsoorten. Dat suggereert dat geen ervan heilzaam is voor de eetlust en de dagelijkse calorie-inname. Dit druist in tegen de overtuiging dat het eten van veel vlees als zodanig zorgt voor te veel eten en gewichtstoename.[5]

Voordelen rood / bewerkt vlees

Vlees is rijk aan eiwitten en er zijn duidelijke aanwijzingen dat eiwitrijke levensmiddelen en diëten meer kans hebben om de eetlust te ondersteunen en het gewicht onder controle te houden. Een beoordeling uit 2014[6]: “Een eiwitinname van 0,8 g/kg/dag volstaat om een negatieve energiebalans bij volwassenen te behouden, ongeacht de eiwitbron”.

Dit eiwitniveau komt overeen met 50 gram voor een gemiddeld persoon van 70 kg; een hoeveelheid gevonden in 160-170 gram mager rundvlees of varkensvlees, 200 g gerookte ham, 335 g gekookt sojagehakt of 8 eieren.
Het is duidelijk dat, om gezondheidsredenen, 50 gram eiwit per dag zou moeten komen uit een verscheidenheid van voedingsbronnen.

Vezels zijn belangrijk om de eetlust te helpen beheersen. Zo wordt bij de vleesrecepten (op Vlees.nl) geadviseerd om vlees vooral ook te combineren met groenten en volkorenproducten.

Samenvatting

Veel dagelijkse calorieën en een gebrek aan beweging zijn dé factoren rond het krijgen van overgewicht: niet de afzonderlijke voedingsmiddelen zoals rood/bewerkt vlees.

Er is niets in rood/bewerkt vlees wat naar verwachting de eetlust (extra) zou opwekken of de energie-inname stimuleren en zodoende de kans op obesitas verhogen.

Observatie studies moeten buiten beschouwing worden gelaten, omdat ze geen rekening houden met levensstijlfactoren bij grotere vleeseters, die los van elkaar betrekking hebben op het krijgen van overgewicht, zoals te weinig beweging.

Klinische studies tonen aan dat dagelijkse wat mager rood vlees in een gezond dieet een soortgelijk effect heeft op lichaamsgewicht, lichaamsvet, energie-inname en eetlust vergeleken met wit vlees of plantaardige eiwitbronnen.

Rood/bewerkt vlees heeft een hoog eiwitgehalte wat mensen helpt langer een voller (verzadigd) gevoel te houden. Hiervan is aangetoond dat dit helpt bij de beheersing van het lichaamsgewicht.


[1] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

[2] Public Health England (2017) https://www.gov.uk/government/publications/health-matters-obesity-and-the-food-environment/health-matters-obesity-and-the-food-environment–2

[3] Rouhani et al. (2014) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24815945; Schlesinger S et al. (2019) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30801613

[4] Nielsen et al. (2018) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29337861

[5]Veel onderzoeken (EPICSpain, EPIC-PANACEA-project, PREDIMED, ATTICA, CYKIDS suggereren dat het bevorderen van het Med-Dieet-patroon kan helpen om gewichtstoename en (centrale) obesitas te voorkomen.

Noot: een Med-dieet-patroon wordt gekenmerkt door een hoge consumptie van plantaardige voedingsmiddelen (fruit, groenten, brood, andere vormen van granen, peulvruchten, noten en zaden), vers fruit als doorsnee dagelijks dessert, overvloedig gebruik van olijfolie als het belangrijkste culinaire vet, een matige consumptie van zuivelproducten (voornamelijk kaas en yoghurt), gevogelte, verse vis, vis, eieren, geringe consumptie van rood en verwerkt vlees en een frequente, maar matige inname van wijn, meestal bij de maaltijd.

In het mediterrane dieet is altijd de consumptie van dierlijke eiwitten inbegrepen. In feite worden in het Mediterrane dieetmodel vlees, vis, eieren en peulvruchten gerekend tot de groep van voedingsmiddelen die eiwitten geeft, behalve de groep met betrekking tot melk en derivaten.

Dit model nodigt uit om een verscheidenheid van eiwitrijke voedingsmiddelen te kiezen om de inname van waardevolle voedingsstoffen voor uw gezondheid te verbeteren. De suggestie is om de consumptie aan te passen aan porties en frequenties die afhankelijk zijn van leeftijd, geslacht en mate van lichamelijke activiteit.
In het bijzonder voor vlees zijn de basissuggesties om mager vlees te verkiezen en eten uitsluitend te kruiden met extra vergine olijfolie en de inname van natrium (zout) te beperken.

[6] Martens et al. (2014) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24310056

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Liggen de smaken van rollade, fricandeau en procureurstuk dicht bij ellkaar? En waar komt het vandaan bij het varken?
  • Waarom kan ik op de verpakking van runderreepjes niet zien waar het vlees vandaan komt?
  • Kan je gesneden schelplever invriezen?
  • Wat voor vlees is shoarma?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}