Bereiding
- Verwarm de oven voor op 250˚C. Doe alle ingrediënten voor het stoombad in een flinke schaal met 1½ liter heet water (of 1,25 liter water + ananassap). Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
- Schuif de ham op het rooster boven de schaal in de oven. Temper de oven tot 170˚C. Braad het vlees in 75 min. gaar en bruin. Laat het vlees na het braden onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng ondertussen de stukjes ananas met de ringetjes groene peper en paprikastukjes. Snijd de blaadjes los van de witlof.
- Klop een dressing van olie, citroensap en ananassap. Breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing door de salade en vul hiermee de witlofblaadjes.
- Snijd de ham in plakken en serveer op een grote schaal met de witlofschuitjes.
Lekker met pasta met tomatensaus.
Tip
Basisstoombad voor varkensvlees:
1½ – 2 liter water (of wat water vervangen door een flesje bier), ui, wortel, prei, peterselie, selderij, laurier, kruidnagel, foelie, gekneusde peperkorrels en mosterdzaad.
De bereidingstijd voor varkensvlees van ca. Ø12 cm is 90 minuten, van ca. Ø10 cm is 75 minuten en van ca. Ø 8 cm is de bereidingstijd 60 minuten (kerntemperatuur minimaal ca. 68-70˚C).
Wist u dat…
Stoombraden een gezonde, lichte en vetvrije bereidingswijze is, vooral geschikt voor groot vlees. Het vlees blijft in de oven heerlijk mals en smaakt extra lekker dankzij het kruidenstoombad.
De bereiding vergt weinig voorbereidingstijd en ook tijdens het garen hebt u er geen omkijken naar. Bovendien biedt stoombraden oneindig veel variatie en blijft de oven mooi schoon.
- 6 personen
- 90 minuten
Ingrediënten
750 g beenham (ca. Ø10 cm )
200 g ananasstukjes (blikje)
2 groene chilipepers (zonder zaadjes, in ringetjes)
3 struikjes witlof
4 eetlepel olie
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels ananassap (uit het blikje)
snufje peper
snufje zout
Voor stoombraden: 1 bouquet garni (witlof in ringen, wortel, peterselie, ui met kruidnagel), water (+ 2 dl. ananassap)
Voedingswaarde per persoon
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: