Op dinsdag 16 februari 2024 leveren talloze Nederlandse slagers hun huisgemaakte, ambachtelijke grillworst aan voor de grote jaarlijkse keuring van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).
De inzendingen worden de dag erop getest door een deskundige vakjury. Aan het eind van die dag wordt dan bekend wie de 10 genomineerde finalisten zijn voor de beste ambachtelijke grillworst 2024.
Keuring
De keuring van de Grote Grillworsttest vindt plaats onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De juryleden keuren de grillworsten op diverse onderdelen.
Zo spelen het aangezicht en snijvlak, de samenstelling, bewerking, consistentie en natuurlijk ook de geur en smaak een rol in de keuring. Elke deelnemer ontvangt na de prijsuitreiking een juryrapport. De grillworsten worden zowel koud als warm gekeurd.
Titelhouder Han Braamskamp, van Keurslager Braamskamp uit Rolde neemt dit jaar plaats aan de jurytafel. In aanloop naar de keuring stelde KNS hem een paar vragen over de vakwedstrijd.
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 6 februari. In het bijzijn van alle finalisten wordt de winnaar van de Grote Grillworsttest 2024 bekendgemaakt. Bekijk hier wie de finalisten van 2024 zijn.
Grilworst geliefd
Grillworst is geliefd en staat in de top 5 van de bestverkochte producten, in termen van klantenbesteding. Voor ruim de helft van de slagers staat de grillworst op de eerste plaats van bestverkopende grillproducten. Voor de meerderheid van de slagers, 36%, is grillworst ook de bestverkochte vleeswaar.