Als je een slagerij binnenloopt en de geur van warme grillworst komt je tegemoet, dan is de kans groot dat je een stukje meeneemt. Grillworst is geliefd voor bij de borrel, op de boterham of als snack. Maar, hoe belangrijk is grillworst nu eigenlijk in de ambachtelijke slagerij? En welke grillworst is het meest populair?
Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) deed onderzoek en ontdekte dat grillworst bovenaan de top 5 van bestverkochte vleeswaar en grillproducten staat.
Geen eenheidsworst
Uit een poll onder leden van KNS blijkt dat alle respondenten, te weten 104 slagers, grillworst verkopen. Ruim 90% maakt deze grillworst zelf, in eigen worstmakerij. De slager heeft een persoonlijke receptuur en dat maakt dat de grillworst bij elke slager uniek is. De ambachtelijke grillworst is dus geen eenheidsworst, maar een ambachtelijk versproduct dat gemaakt wordt dankzij het vakmanschap van de slager.
Grote grillworsttest 2023
KNS organiseert jaarlijks de Grote Grillworst test, waarin de leden strijden om de beste grillworst. Alle ingezonden grillworsten beoordeeld op geur, smaak, samenstelling en bewerking. Op woensdagavond 15 februari werd Keurslager Braamskamp voor de derde keer uitgeroepen tot winnaar van de vakwedstrijd Grote Grillworsttest (2021 en 2018). De tweede prijs ging naar Slagerij Hegeman uit Aarle-Rixtel. Keurslager Evert Tebak uit Nuenen nam de derde prijs in ontvangst. Bekijk hier welke 7 andere finalisten een eervolle vermelding ontvingen.
Vakwedstrijden voor slagers
Naast de Grote Grillworsttest organiseert KNS ook de vakwedstrijden Spareribs Trophy en de Lekkerste Bal Gehakt.
Wat is het geheim van de ambachtelijke grillworst?
Lees de visie van branche erkende meesterslager Arno de Best uit Bergen op het geheim van de slager.
Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland.