In 2022 kochten Nederlanders zeven procent minder vlees bij de supermarkt, volgens onderzoek van Wakker Dier/WUR. Van al het jaarlijks geconsumeerde vlees wordt 70% in de Nederlandse supermarkten gekocht. De overige 30% kopen we bij de slager of nuttigen we in de horeca.
Mogelijke oorzaken voor de 7%-daling in vleesverkoop bij de supermarkten zijn de hoge inflatie in 2022, meer buitenshuis eten en wellicht meer bewustzijn over klimaat en dierenwelzijn. Steeds meer Nederlanders noemen zich flexitariër. Door de hoge inflatie werden vleesvervangers vorig jaar voor het eerst goedkoper dan vleesproducten.
5% minder vleesvervangers verkocht in supermarkten
Een aantrekkelijkere prijs voor vleesvervangers ten spijt: het veroorzaakte geen stijging in de verkoop. Hoewel vaak gedacht wordt dat als consumenten minder vlees kopen ze vaker naar vleesvervangers grijpen, tonen de verkoopcijfers iets anders. De verkoop van vleesvervangers bij de supers steeg niet in 2022, maar daalde juist, met -5%.
Totale vleesconsumptie redelijk stabiel
Of Nederlanders in totaliteit echt veel minder vlees eten, is moeilijk te zeggen. Verschillende onderzoeken hebben andere conclusies. Onderzoek van de WUR wijst uit dat dalingen in de totale consumptie eigenlijk minimaal zijn en procentueel veel lager liggen dan de harde daling in de supermarktverkoop. (Bron: Trouw)
Welk vlees kopen we bij de supermarkt?
In 2022 waren dit de meest verkochte vleesproducten: (bron: Circana)
Rund en kalfsvlees
- Rundergehakt
- Runderhamburger
- Biefstuk
- Riblappen
- Rundertartaar
- Kogelbiefstuk
- Sucadelap
Varkensvlees
- Speklappen
- Varkenshaas
- Shoarmareepjes
- Schouderkarbonade
- Varkensschnitzel
- Braadworst
- Slavink
Bronnen
https://www.foodagribusiness.nl/abn-verkoop-vleesvervangers-5-en-vlees-9-in-2022/