Vlees informatie
Wat voor vlees is een hamburger?
Hamburgers moeten bestaan uit 100% rundvlees, al wordt soms ook half-om-half gehakt gebruikt. Maar een echte hamburger liefhebber kan je daar niet mee afschepen. Echte hamburgers bestaan uit gemalen rundvlees dat in een afgeplatte ronde vorm is gedrukt.
Hoe lang een hamburger bakken voor de perfecte smaak?
Hoe lang jouw hamburger gebakken moet worden om heerlijk juicy en vol smaak jou te vertroetelen ligt aan jezelf. Hoe heb jij je burger graag?
Hoe je hem ook wilt, de truc is om de kerntemperatuur in de gaten te houden. De baktijd hangt namelijk voornamelijk af van de dikte van de hamburger. Al kan je grofweg tussen de 6 en 8 minuten aanhouden. Maar goed, daarmee heb je natuurlijk niet gegarandeerd de perfecte hamburger. Daarom, kerntemperatuur dus.
Als je 100% veilig wilt werken ga je voor 70 °C in de kern. Vanaf 62 °C zijn namelijk vrijwel alle nare micro-organismen naar de eeuwige micro-organisme-velden. Veiligheid is belangrijk bij hamburgers omdat het gemalen vlees is. Je hamburgers direct vanuit de koelkast bakken is dus een goed idee. Ze zijn door hun dikte (of dunte?) snel warm op de grill, maar ook in de zon.
Als je geen thermometer hebt kun je naar zijkant kijken. Als deze helemaal gaar is, is een wat dunnere burger vaak binnenin ook gaar. Dikke burgers kun je nog iets langer laten liggen wanneer de zijkant gaar is. Als je het helemaal zeker wilt weten kun je er eentje doorsnijden. Als de binnenkant nog roze is, is de burger nog niet gaar.
Er zijn waaghalzen/liefhebbers die hun hamburgers graag nog een beetje rood of rosé houden. Dit kan een keuze zijn, vooral als je mooie verse burgers hebt van een goed adres. Bak ze dan zeker uit de koelkast of leg ze zelfs even een half uurtje in de vriezer. Zo zorg je ervoor dat je iets meer tijd hebt om je hamburger aan de buitenkant te kleuren zonder dat deze doorslaat. Houd voor rood zo’n 45 à 50 °C aan en voor rosé zo’n 50 à 55 °C. Let op, je burger gaart nog wat door als hij van de grill af komt.
De klassieker: het ultieme broodje hamburger
Het klassieke broodje hamburger is gemaakt met een rond zacht broodje. Dit komt omdat je met een krokant broodje teveel kracht zet en alles er tussenuit perst. Daarnaast hebben klassieke hamburgerbroodjes sesamzaadjes bovenop. Als je in het broodje bijt begint je dus bovenop met iets krokant, dan komt er fluffy wit brood. De binnenkanten van het brood leg je meestal even op de grill zodat deze ook krokant wordt. Hierdoor krijg je afwisseling in structuren. Zorg ook dat de maat van je broodje bij de maat van je burger past en let op: deze krimpt altijd wat bij het bakken.
Wat kan ik allemaal op een burger doen?
Alles natuurlijk! Als jij het lekker vind om zuurkool, gebakken champignons of ribbelchips te gebruiken, be our guest! Zorg er wel voor dat alle smaken bij elkaar passen. Bijvoorbeeld truffelmayo bij je champignons en een plakje krokant gebakken spek bij je zuurkool.
De klassieke combinatie voor de hamburger is echter:
- tomaat
- komkommer
- sla
- uien
- augurk
- ketchup
- mayo
Optioneel is nog een likje mosterd of een plak kaas voor een cheeseburger. Maar zelfs bij een klassieke burger heb je nog keuze. Welke tomaat en hoe snijd je hem? Maak je de komkommer aan met wat dressing? Blaadjes of reepjes sla en bak je de uien of houd je ze rauw?
Een burger die staat als een huis
De truc is om je hamburger zo op te bouwen dat alles bij elkaar blijft, vooral bij de eerste paar happen. Leg daarom stevige ingrediënten onder je burger en de rest op je burger, met de eventuele kaas altijd direct op je burger gesmolten. Hierdoor drukt het broodje op de glijers bovenop en dat is de bedoeling. Het broodje is namelijk flexibel en absorberend. Hierdoor heb je het meeste controle en houdt je de nieuwe jurk van je schoonmoeder ook een beetje schoon.
Nog wat tips om de klassieke hamburger helemaal tot zijn recht te laten komen
- Laat je toppings een beetje op temperatuur komen. Ze hoeven geen uur in de zon de liggen, maar brainfreeze hoeft ook niet bij een burger.
- Snijd alles van tevoren zodat je snel kunt werken, leg het bij voorkeur in een zeef of bak met gaatjes zodat het wat uitlekt.
- Als je een mooie burger in gedachten hebt of zelf hebt getest, bouw hem dan zelf op voor je gasten. Dat is niet alleen gastvrij, maar het geeft ook minder geknoei en iedereens’ burger is warm en perfect.
Hamburger recepten
Op het internet barst het van de hamburger recepten. De meeste zijn heerlijk, maar sommigen zijn ook wat apart. Wij hebben in ieder geval onze favoriete burger recepten hier op onze site gezet.
- Juicy smashburger
- Turkse hamburgers
- New York burger
- Quarter pound hamburger
- Griekse fetaburgers
- Hamburgers met mozzarella
- Hamburgers met avocado en bacon
Veelgestelde vragen over hamburgers
Waar komt de hamburger vandaan?
Er zijn verschillende claims wie dit heerlijke product heeft bedacht; de eerste tartaar uit Mongolie, de Russen die er een eitje en ui bij deden voor de smaak, de Duitser uit Hamburg die de schijf even bakten voor meer smaak, de Duitse immigranten die de burger naar Amerika brachten of toch de Amerikaanse koks die de hamburger tussen een broodje deden? Hoe dan ook, hamburgers zijn enorm lekker en dan ook super populair.
Wat is het verschil tussen tartaar en een hamburger?
Tartaar is mager gemalen rundvlees dat maximaal 10% vet bevat, soms wordt er zout toegevoegd. Hamburgers zijn schijven gemalen vlees van rund, varken of kip. Er kan tartaar gebruikt worden voor het maken van een hamburger. Hamburgers bevatten vaak meer dan 10% vet, ook wordt er zout en kruiden toegevoegd.