Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Rundvlees /

Brisket

De brisket is een groot stuk vlees van de runderborst. Het is niet het meest malse deel van de koe, maar met een lange garing wordt dit vlees botermals. In Nederland wordt de runderborst vaak in kleinere stukken verkocht.

Waar zit de brisket bij het rund?

Een hele brisket komt van de runderborst. Hij bestaat uit de ‘point’ en de ‘flat’. De flat is de spier die onderop ligt en een wat vierkante vorm heeft. De ‘point’ ligt er als een driehoek bovenop. Blijft de borst een geheel, dan zit tussen die delen aan de ‘point’ een dikke laag vet die met een langzame bereiding wegsmelt en het vlees vermalst. Het collageen wordt omgezet in gelatine (net als bij stoven) en dat maakt het vlees heel zacht.

Bereiden

Een brisket kun je sousvide garen maar ook in de slow cooker, oven of op de barbecue. belangrijk is de juiste temperatuur en een lange gaartijd (meerdere uren). Daarbij moet je een beetje opletten dat het vlees niet uitdroogt. Het vlees moet afkomstig zijn van een vleesrund met voldoende vetmarmering.

Je snijdt de runderborst na het bereiden altijd in dunne, rechte plakken. Vervolgens heb je de keuze om dit te combineren met brood, rijst of welk recept dan ook. Pas dan gebruik je een saus die de smaak van dit mooie vlees past.

Waar koop je brisket

Een hele brisket kan wel 10 kilo wegen! Daarom kan de slager hem in afgepaste delen versnijden (bijvoorbeeld met een deel point en een deel flat). Zo’n groot stuk vlees als dit ligt meestal niet klaar bij de slager, maar de meeste slagers kunnen het wel voor je bestellen. Online bestellen en laten bezorgen is ook een idee.

runderborst
Runderborst of brisket

Bewaren

Met eventuele restjes kun je alle kanten op! Plakjes brisket zijn de volgende dag lekker op brood, je kunt er ragout van maken, kroketten of een eenpansgerecht met vleesreepjes. Bewaar restjes van de brisket in de koelkast in een afgesloten bakje of ziplockzak. Dat voorkomt uitdroging van het vlees. Eventueel een beetje jus of vleesvocht toevoegen tegen uitdrogen. Wil je invriezen, splits de restjes dan in gebruiksklare porties die je vacuüm verpakt.

Weetje

In Amerika is de beef brisket een traditie, vooral in Texas. Overal kun je er een broodje mee kopen, of een BBQ-mix met daarop spareribs, pulled pork en brisket.
In allerlei recepten en promoties, bijvoorbeeld rond de BBQ, komen veel Engelstalige benamingen voor van bepaalde stukken vlees. We helpen je hier even ‘out-of-the-fire’,

  • Rundvlees
    • Bij de boer: Rundvlees
    • Bij de slacht
    • Brisket
    • Dry Aged Meat
    • Dubbeldoelkoeien
    • Naar de winkel
    • Vleesvee in Nederland

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Garandeert de Nederlandse vleessector dat rundvlees 100% veilig is?
  • Is vis vlees?
  • Waar zit het pianostuk bij het rund?
  • Waarom lost de Nederlandse varkensvleesindustrie de nog bestaande knelpunten niet even snel op?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}