Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Rundvlees /

Vleesvee in Nederland

  • Rundvlees
    • Bij de boer: Rundvlees
    • Bij de slacht
    • Dry Aged Meat
    • Dubbeldoelkoeien
    • Naar de winkel
    • Vleesvee in Nederland

De term vleesvee is van toepassing op runderen die gehouden worden voor het vlees. Vleesvee levert vlees van hoge kwaliteit. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het vlees van melkkoeien. Vleesvee betreft koeien van speciale rassen, die dus niet gehouden worden voor de productie van melk.

In Nederland gaat het om een klein deel van de rundveestapel: in onderstaande grafiek is dat ‘overig rundvee’, 0,2 miljoen in 2021 (ca. 5,3% van al het Nederlands rundvee > 3,8 mln.).

vleesvee in nederland

Bron: CBS 

Vleesvee rassen

Vleesveekoeien stammen van speciale rassen, die door de jaren heen via de fokkerij, selectie en zorg steeds verder verbeterd zijn. Bijvoorbeeld op kracht, spiermassa of de smakelijkste vetverdeling. Vleesveerassen zijn meestal sterk en robuust; van oudsher werden veel van deze rassen ingezet als werkvee. Bijzonderheden over elk rasdier worden bijgehouden in het stamboek van het betreffende ras. Stamboeken voor Nederlands vee bestaan al sinds 1874: in dat jaar werd de Vereniging ‘het Nederlandsche Rundvee-Stamboek’ opgericht. Gaandeweg kwamen er stamboeken voor steeds meer soorten rundveerassen uit tal van landen. (Bron). Het stamboek is een soort burgerlijke stand, met gegevens over de ouders, het dier zelf (b.v. lichaamsmaten), de fokker of eigenaar.

Lees meer over vleesveestamboeken

Kleinschalige en lokale houderij

De Nederlandse vleesveehouderij kent veel familiebedrijven. Een groot deel werkt kleinschalig, met veel passie, vakmanschap en zorg voor dieren. Kalveren blijven meestal tot 6 maanden bij de koe. De koeien en kalveren zijn in veel gevallen ook natuurbeheerders en werken mee aan natuurbehoud en biodiversiteit. Dieren die niet jaarrond buiten kunnen zijn, worden in de wintermaanden vaak op stro gehouden. (Bron: LTO)

Black Angus kudde
Black Angus

 

Vleesveerassen

  • Verbeterd Roodbont
  • Belgische Witblauwe
  • Blonde d’Aquitaine
  • Limousin
  • Charolais
  • Aberdeen Angus
  • Hereford
  • Sussex koeien
  • Marchigiana
  • Piemontese
  • Wagyu rund

Bron: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/runderen/runderrassen

Stamboekpagina’s vleesveerassen in Nederland

  • Charolais (https://charolais.nl)
  • Limousin (https://limousin-stamboek.nl/)
  • Black Angus (http://www.angus-stamboek.nl/)
  • Blonde d’Aquitaine https://m.blondestamboek.nl
  • Verbeterd Roodbont (https://www.verbeterdroodbont.nl/)
  • Belgische witblauwe (https://bwb-stamboek.nl/)

Vlees van speciale rundveerassen

Rundvee dat in Nederland specifiek voor het vlees gehouden wordt, is van rassen die in ons klimaat goed gedijen en groeien. De Aberdeen Angus bijvoorbeeld wordt gehouden voor het vlees, en kan bijna jaarrond buiten staan. Dergelijke rassen worden ook ingezet voor natuurbegrazing. Het vlees van deze vleesveerassen heeft geheel eigen kwaliteiten. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het vlees van melkkoeien. (Bron) De verkoop van het rundvlees is breed georganiseerd: via huisverkoop, slagerij, supermarkt en directe verkoop aan de horeca.

Meer lezen over vleesveerassen

  • Black Angus
  • Wagyu 
  • Charolais
  • Limousin
  • Blonde d’Aquitaine
  • Verbeterd Roodbont
  • Belgische witblauw
charolais rund vleesvee
Charolais vleesvee

 Bronnen

  • https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/11/24/je-ziet-vleesvee-overal-in-nederland
  • WUR: kansen voor vleesvee
  • WUR: feiten en cijfers 2018 
  • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/48/rundveestapel-nauwelijks-gewijzigd
  • https://www.lto.nl/wp-content/uploads/2019/09/Vleesveehouderij-Verantwoorde-kwaliteit-van-dichtbij.pdf

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Waar zit welk vlees bij een varken?
  • Zit er verschil in de eiwitsamenstelling van verschillende vleessoorten?
  • Wat is pens vlees?
  • Lammeren groeien in ‘natuurlijke’ omstandigheden op. Is lamsvlees daarmee ook gezonder dan andere soorten?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}