De term vleesvee is van toepassing op runderen die gehouden worden voor het vlees. Vleesvee levert vlees van hoge kwaliteit. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het vlees van melkkoeien. Vleesvee betreft koeien van speciale rassen, die dus niet gehouden worden voor de productie van melk.
In Nederland gaat het om een klein deel van de rundveestapel: in onderstaande grafiek is dat ‘overig rundvee’, 0,2 miljoen in 2021 (ca. 5,3% van al het Nederlands rundvee > 3,8 mln.).
Bron: CBS
Vleesvee rassen
Vleesveekoeien stammen van speciale rassen, die door de jaren heen via de fokkerij, selectie en zorg steeds verder verbeterd zijn. Bijvoorbeeld op kracht, spiermassa of de smakelijkste vetverdeling. Vleesveerassen zijn meestal sterk en robuust; van oudsher werden veel van deze rassen ingezet als werkvee. Bijzonderheden over elk rasdier worden bijgehouden in het stamboek van het betreffende ras. Stamboeken voor Nederlands vee bestaan al sinds 1874: in dat jaar werd de Vereniging ‘het Nederlandsche Rundvee-Stamboek’ opgericht. Gaandeweg kwamen er stamboeken voor steeds meer soorten rundveerassen uit tal van landen. (Bron). Het stamboek is een soort burgerlijke stand, met gegevens over de ouders, het dier zelf (b.v. lichaamsmaten), de fokker of eigenaar.
Lees meer over vleesveestamboeken
Kleinschalige en lokale houderij
De Nederlandse vleesveehouderij kent veel familiebedrijven. Een groot deel werkt kleinschalig, met veel passie, vakmanschap en zorg voor dieren. Kalveren blijven meestal tot 6 maanden bij de koe. De koeien en kalveren zijn in veel gevallen ook natuurbeheerders en werken mee aan natuurbehoud en biodiversiteit. Dieren die niet jaarrond buiten kunnen zijn, worden in de wintermaanden vaak op stro gehouden. (Bron: LTO)

Vleesveerassen
- Verbeterd Roodbont
- Belgische Witblauwe
- Blonde d’Aquitaine
- Limousin
- Charolais
- Aberdeen Angus
- Hereford
- Sussex koeien
- Marchigiana
- Piemontese
- Wagyu rund
Bron: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/runderen/runderrassen
Stamboekpagina’s vleesveerassen in Nederland
- Charolais (https://charolais.nl)
- Limousin (https://limousin-stamboek.nl/)
- Black Angus (http://www.angus-stamboek.nl/)
- Blonde d’Aquitaine https://m.blondestamboek.nl
- Verbeterd Roodbont (https://www.verbeterdroodbont.nl/)
- Belgische witblauwe (https://bwb-stamboek.nl/)
Vlees van speciale rundveerassen
Rundvee dat in Nederland specifiek voor het vlees gehouden wordt, is van rassen die in ons klimaat goed gedijen en groeien. De Aberdeen Angus bijvoorbeeld wordt gehouden voor het vlees, en kan bijna jaarrond buiten staan. Dergelijke rassen worden ook ingezet voor natuurbegrazing. Het vlees van deze vleesveerassen heeft geheel eigen kwaliteiten. Het is bijvoorbeeld malser of heeft een sterkere vetmarmering dan het vlees van melkkoeien. (Bron) De verkoop van het rundvlees is breed georganiseerd: via huisverkoop, slagerij, supermarkt en directe verkoop aan de horeca.
Meer lezen over vleesveerassen
- Black Angus
- Wagyu
- Charolais
- Limousin
- Blonde d’Aquitaine
- Verbeterd Roodbont
- Belgische witblauw

Bronnen
- https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/11/24/je-ziet-vleesvee-overal-in-nederland
- WUR: kansen voor vleesvee
- WUR: feiten en cijfers 2018
- https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/48/rundveestapel-nauwelijks-gewijzigd
- https://www.lto.nl/wp-content/uploads/2019/09/Vleesveehouderij-Verantwoorde-kwaliteit-van-dichtbij.pdf
Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!