Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Black Angus

17-01-2023

In veel restaurants staat bij rundvleesgerechten of bijvoorbeeld de hamburgers dat het ‘Black Angus’ is. Het gaat dan niet om een vleessoort, maar om vlees van een speciaal runderras. Liefhebbers prijzen dit ras om de mooie kwaliteit en smaak van het vlees. Black Angus is een Schots rundvee-ras dat midden 19de eeuw ontstaan is uit het Aberdeen Angus-ras, dat roodbruine en zwarte soorten kent.

Nederlands rundvlees komt voor het overgrote deel van melkkoeien van rassen zoals bijvoorbeeld Fries-Hollands zwartbont en roodbont, MRIJ of Holsteiner. We noemen dit dubbeldoelkoeien: gehouden voor zowel de melk als het vlees. Daarnaast zijn er veel runderrassen die -ook in Nederland- specifiek voor het vlees gehouden worden, zoals de Black Angus. Andere bekende namen zijn onder meer: Limousin, Hereford, Galloway, Charolai, Lakenfelders, Chianina en Wagyu.

Uiterlijk van de Black Angus

Een Black Angus-koe heeft een dikke, zwarte vacht (en huid) en stevige, korte poten. Het staat bekend als een makkelijk dier met een goed karakter. De moeder zal haar kalf nooit afstoten en met haar leven beschermen. De Black Angus is robuust met een schofthoogte tot 1.30 meter en heeft sterke spieren. Vet in en om de spieren zorgt ervoor dat die spieren soepel blijven.

black angus kudde

Natuurbeheer met Angus-koeien

Ook in Nederland worden -naast de Schotse Hooglanders- steeds meer Angus-koeien ingezet voor begrazing van natuurgebieden. Ze blijven de hele winter buiten, maar worden wel bijgevoerd. De Angus-runderen hebben maar weinig voedsel nodig en ze kunnen prima opgroeien op schrale gronden. Ze eten vooral gras en kruiden.

Hoe smaakt een Black Angus steak?

 De Aberdeen (Black) Angus staat bekend om zijn heerlijke vlees met een mooie vetmarmering (door het intramusculaire vet). Vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is en geeft smaak aan het vlees. Daarnaast houdt vet het vlees sappig bij verhitting op hoge temperatuur. Kortom: een Angus-steak is vaak sappiger en malser dan andere biefstuk en geeft meer smaak.

Black Angusvlees is in de Verenigde Staten heel populair, er zijn zelfs kwaliteitsgradaties voor. De U.S. Department of Agriculture (USDA) onderscheidt de klassen: Prime, Choice en Select. Bij het waarderen van het vlees is de vetmarmering een belangrijk criterium. Hoe meer intramusculair vet, hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de gradatie. Prime is dan de hoogste classificatie.

Black Angus steak 

Black Angus steak

 

 

 

Bronnen

  •  http://afs.okstate.edu/breeds/cattle/angus/index.html/
  • https://www.cultiviz.nl/rund/black-angus/

 

 

 

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}