In veel restaurants staat bij rundvleesgerechten of bijvoorbeeld de hamburgers dat het ‘Black Angus’ is. Het gaat dan niet om een vleessoort, maar om vlees van een speciaal runderras. Liefhebbers prijzen dit ras om de mooie kwaliteit en smaak van het vlees. Black Angus is een Schots rundvee-ras dat midden 19de eeuw ontstaan is uit het Aberdeen Angus-ras, dat roodbruine en zwarte soorten kent.
Nederlands rundvlees komt voor het overgrote deel van melkkoeien van rassen zoals bijvoorbeeld Fries-Hollands zwartbont en roodbont, MRIJ of Holsteiner. We noemen dit dubbeldoelkoeien: gehouden voor zowel de melk als het vlees. Daarnaast zijn er veel runderrassen die -ook in Nederland- specifiek voor het vlees gehouden worden, zoals de Black Angus. Andere bekende namen zijn onder meer: Limousin, Hereford, Galloway, Charolai, Lakenfelders, Chianina en Wagyu.
Uiterlijk van de Black Angus
Een Black Angus-koe heeft een dikke, zwarte vacht (en huid) en stevige, korte poten. Het staat bekend als een makkelijk dier met een goed karakter. De moeder zal haar kalf nooit afstoten en met haar leven beschermen. De Black Angus is robuust met een schofthoogte tot 1.30 meter en heeft sterke spieren. Vet in en om de spieren zorgt ervoor dat die spieren soepel blijven.
Natuurbeheer met Angus-koeien
Ook in Nederland worden -naast de Schotse Hooglanders- steeds meer Angus-koeien ingezet voor begrazing van natuurgebieden. Ze blijven de hele winter buiten, maar worden wel bijgevoerd. De Angus-runderen hebben maar weinig voedsel nodig en ze kunnen prima opgroeien op schrale gronden. Ze eten vooral gras en kruiden.
Hoe smaakt een Black Angus steak?
De Aberdeen (Black) Angus staat bekend om zijn heerlijke vlees met een mooie vetmarmering (door het intramusculaire vet). Vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is en geeft smaak aan het vlees. Daarnaast houdt vet het vlees sappig bij verhitting op hoge temperatuur. Kortom: een Angus-steak is vaak sappiger en malser dan andere biefstuk en geeft meer smaak.
Black Angusvlees is in de Verenigde Staten heel populair, er zijn zelfs kwaliteitsgradaties voor. De U.S. Department of Agriculture (USDA) onderscheidt de klassen: Prime, Choice en Select. Bij het waarderen van het vlees is de vetmarmering een belangrijk criterium. Hoe meer intramusculair vet, hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de gradatie. Prime is dan de hoogste classificatie.
Black Angus steak
Bronnen