Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Limousin

15-08-2023

Fijnproevers houden van Limousin rundvlees. Dit sterke ras levert vlees dat zacht is, mals en vol van smaak. Het beetje vet dat het vlees heeft, is precies goed voor een perfecte bereiding. Toch heeft het weinig overtollig vet, en daarmee is het mager vlees.

De van oorsprong Franse Limousin-koe werkte in de 19de eeuw vooral als trekdier op het Franse platteland. Toen in de eeuw erna de mechanisatie opkwam, bleef men het dier houden voor het vlees. Tegenwoordig is het Limousinras in bijna 80 landen te vinden!

Uiterlijk van de Limousin

Dieren van het Limousin-ras hebben een zwaar lichaam met veel spieren. Een kleine kop met vooruitstekende horens en een goudbruine vacht. Ze worden tot ca. 1,4 meter hoog (schofthoogte). Ook qua karakter is deze koe geen watje! Soms zijn ze onvoorspelbaar en kunnen ze irritatie laten blijken. Het ras wordt toch gezien als ‘gemakkelijk’. Ze zijn sterk en tegen veel bestand, reproduceren zich goed en bevallen vrijwel probleemloos van een kalf. Niettemin hebben ze wel de juiste zorg en aandacht nodig.

Limousin koe

Hoe smaakt een Limousin steak?

Limousin staat bekend om zijn heerlijke, mooi rode vlees met vetmarmering (door het intramusculaire vet) op precies de juiste plaatsen. Het vlees is lekker, sappig en mals. De  vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is en geeft smaak aan het vlees. Daarnaast houdt vet het vlees sappig bij verhitting op hoge temperatuur. Met Limousinvlees kun je veel kanten op: elk vleesdeel heeft zijn eigen toepassing. Het vlees wordt enkele weken gerijpt voor de perfecte smaak. Een natuurlijke, ouderwets goede vleessmaak, zeggen sommigen.

 Limousin bereiden

Bij het bereiden verliest Limousin rundvlees weinig gewicht: het heeft een fijne vezel en weinig vet. De kwaliteit zorgt dat het vlees zijn sappen goed vasthoudt en toekan met een iets kortere bereidingstijd. (bron)

  • Haas-/kogel- en Hollandse biefstuk: ca. 3 min. (125-150 gram) ca. 5 min. (200 gram)
  • Entrecote: ca. 3 min. (125-150 gram) ca. 5 min. (200 gram)
  • Ribeye ca. 3 min
  • Rosbief: ca. 20 min. (500 gram)
  • Bieflap/steak ca. 3 à 4 min.
  • Braad-riblappen: minimaal 90 – 120 min.
  • Stoofvlees-sucade minimaal 2,5 uur
  • Poulet/hachee minimaal 2,5 uur

Limousin braadstuk rundvlees

Limousin braadstuk (c) gepruttel.nl

Rundvlees uit Nederland

Nederlands rundvlees komt voor het overgrote deel van melkkoeien van rassen zoals bijvoorbeeld Fries-Hollands zwartbont en roodbont, MRIJ of Holsteiner. We noemen dit dubbeldoelkoeien: gehouden voor zowel de melk als het vlees. Daarnaast zijn er veel runderrassen die -ook in Nederland- specifiek voor het vlees gehouden worden, zoals de Limousin. Andere bekende namen zijn onder meer: Black Angus, Hereford, Galloway, Charolai, Lakenfelders, Chianina en Wagyu.

 

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}