Fijnproevers houden van Limousin rundvlees. Dit sterke ras levert vlees dat zacht is, mals en vol van smaak. Het beetje vet dat het vlees heeft, is precies goed voor een perfecte bereiding. Toch heeft het weinig overtollig vet, en daarmee is het mager vlees.
De van oorsprong Franse Limousin-koe werkte in de 19de eeuw vooral als trekdier op het Franse platteland. Toen in de eeuw erna de mechanisatie opkwam, bleef men het dier houden voor het vlees. Tegenwoordig is het Limousinras in bijna 80 landen te vinden!
Uiterlijk van de Limousin
Dieren van het Limousin-ras hebben een zwaar lichaam met veel spieren. Een kleine kop met vooruitstekende horens en een goudbruine vacht. Ze worden tot ca. 1,4 meter hoog (schofthoogte). Ook qua karakter is deze koe geen watje! Soms zijn ze onvoorspelbaar en kunnen ze irritatie laten blijken. Het ras wordt toch gezien als ‘gemakkelijk’. Ze zijn sterk en tegen veel bestand, reproduceren zich goed en bevallen vrijwel probleemloos van een kalf. Niettemin hebben ze wel de juiste zorg en aandacht nodig.
Hoe smaakt een Limousin steak?
Limousin staat bekend om zijn heerlijke, mooi rode vlees met vetmarmering (door het intramusculaire vet) op precies de juiste plaatsen. Het vlees is lekker, sappig en mals. De vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is en geeft smaak aan het vlees. Daarnaast houdt vet het vlees sappig bij verhitting op hoge temperatuur. Met Limousinvlees kun je veel kanten op: elk vleesdeel heeft zijn eigen toepassing. Het vlees wordt enkele weken gerijpt voor de perfecte smaak. Een natuurlijke, ouderwets goede vleessmaak, zeggen sommigen.
Limousin bereiden
Bij het bereiden verliest Limousin rundvlees weinig gewicht: het heeft een fijne vezel en weinig vet. De kwaliteit zorgt dat het vlees zijn sappen goed vasthoudt en toekan met een iets kortere bereidingstijd. (bron)
- Haas-/kogel- en Hollandse biefstuk: ca. 3 min. (125-150 gram) ca. 5 min. (200 gram)
- Entrecote: ca. 3 min. (125-150 gram) ca. 5 min. (200 gram)
- Ribeye ca. 3 min
- Rosbief: ca. 20 min. (500 gram)
- Bieflap/steak ca. 3 à 4 min.
- Braad-riblappen: minimaal 90 – 120 min.
- Stoofvlees-sucade minimaal 2,5 uur
- Poulet/hachee minimaal 2,5 uur
Limousin braadstuk (c) gepruttel.nl
Rundvlees uit Nederland
Nederlands rundvlees komt voor het overgrote deel van melkkoeien van rassen zoals bijvoorbeeld Fries-Hollands zwartbont en roodbont, MRIJ of Holsteiner. We noemen dit dubbeldoelkoeien: gehouden voor zowel de melk als het vlees. Daarnaast zijn er veel runderrassen die -ook in Nederland- specifiek voor het vlees gehouden worden, zoals de Limousin. Andere bekende namen zijn onder meer: Black Angus, Hereford, Galloway, Charolai, Lakenfelders, Chianina en Wagyu.