Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Over vlees / Rundvlees /

Naar de winkel

  • Rundvlees
    • Bij de boer: Rundvlees
    • Bij de slacht
    • Brisket
    • Dry Aged Meat
    • Dubbeldoelkoeien
    • Naar de winkel
    • Vleesvee in Nederland

Tracering

Consumenten moeten blind kunnen vertrouwen op de veiligheid van het rundvlees in de winkel. De zorg voor het vertrouwen gaat verder dan het hygiënisch werken volgens kwaliteitsrichtlijnen. Het is ook belangrijk te weten waar een product vandaag komt of welk bedrijf het heeft gemaakt en omdat ook goed vast te leggen. Partijen in de rundvleessector werken goed samen, met ieder een eigen taak, van de rundveehouder en het diervoederbedrijf tot de vleesverwerker.

De Nederlandse rundveehouderij kent het Identificatie & Registratie-systeem (I&R). In I&R staat waar een dier geboren is, waar het is opgegroeid of op welke dag het naar een ander bedrijf is gegaan. Via het I&R-systeem is na te gaan waar wat vandaan komt en kunnen gerichte maatregelen worden genomen als daar aanleiding voor is. Dit wordt traceerbaarheid genoemd.

Koelketen

Rundvlees blijft gekoeld van het moment van slacht en verwerking tot in de koelkast of de vriezer: de kerntemperatuur van vers vlees moet liggen tussen de plus 4 en min 1 graad. Celsius. Leveranciers van rundvlees werken met koelwagens. Soms zit het vlees al in verpakkingen voor de winkel, soms zit het in pakjes in kratten, soms zijn grotere delen vacuüm verpakt of zelfs diepgevroren. Dan maken verpakkingsbedrijven of gespecialiseerde vleesproducenten het klaar voor de verkoop aan de consument. De vleestemperatuur mag in de ‘koelketen’ niet uitkomen boven de 7 graden. De bedrijven en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleren of vlees gekoeld blijft.

Hygiëne

Een goede gezondheid voor mens en dier staat of valt bij goede hygiëne. Voor alle Nederlandse rundvleesbedrijven gelden Europese en Nederlandse wetten, regels en eisen rond de bedrijfshygiëne, de kwaliteitszorg en arbeidsomstandigheden. Verder hanteren de ondernemingen kwaliteitssystemen zoals het Keten Kwaliteit Melk (KKM)-systeem op melkveehouderijen.

Melk- en rundveehouders reinigen en ontsmetten regelmatig het bedrijf en zorgen voor goede voeropslag. Daarnaast sluiten (melk)veehouders hun bedrijven vaak af voor buitenstaanders om te helpen voorkomen dat ziektekiemen het bedrijf binnen komen. Bezoekers moeten douchen en krijgen speciale kleding en schoeisel.

Slachterijen en vleesverwerkende bedrijven werken volgens HACCP en Hygiënecodes. Vrijwel alle bedrijven in de rundvleessector hebben een hygiënesluis. Medewerkers of bezoekers trekken eerst speciale, schone kleding en schoenen aan, wassen en ontsmetten de handen ontsmet en doen sieraden af. Bedrijven controleren dit zelf en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt toezicht.

Kwaliteit

Elke consument vertrouwt op goed en veilig rundvlees. Het is de taak van de rundvleessector dit te leveren. Daarvoor werken partijen samen: veehouders, voerproducenten, transporteurs, slachterijen, vleesverwerkende bedrijven en de detailhandel. Elke schakel in de keten werkt met een of meer kwaliteitssystemen, die meestal gebaseerd zijn op internationale normen, zoals ISO, HACCP en GMP-International.

Wereldwijd zijn kwaliteitsstandaarden vastgelegd waaraan voedsel, zoals rundvlees, moet voldoen. Een Nederlands vleesverwerkend bedrijf dat vlees aan de Verenigde Staten (USA) wil verkopen moet goedkeuring krijgen van de USDA (United States Department of Agriculture). De eisen zijn hoog en de controles streng. Ze worden elke 6 maanden opnieuw uitgevoerd.

Een ander voorbeeld van een kwaliteitsstandaard is GFSI, dat staat voor Global Food Safety Initiative. De GFSI-standaard wordt gebruikt door supermarkten. Rundvlees dat voldoet aan de GFSI-criteria, is internationaal erkend als veilig.

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Waarom kan kalfsvlees voor bereiding bebloemd worden?
  • Is het mogelijk om paardenstaartsoep te maken?
  • Wat is prijstechnisch de verdeling van een lam in vleessoorten?
  • Kan je varkensvlees laten sudderen?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}