Vlees koken klinkt misschien gek, maar sommige vleessoorten kun je prima gaar koken in water dat je op smaak brengt met kruiden, groenten en eventueel wijn, bier of cognac. Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Zo kook je vlees
- Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast.
- Hou een temperatuur aan van ongeveer 90-95°C, dus hou het water tegen de kook aan.
- Als je vlees wilt ‘voorgaren’ omdat je gaat barbecueën of grillen, hou dan ongeveer 15-30 minuten aan voor ‘dikke’ delen.
Bouillon trekken
Voor een heldere bouillon zet je het vlees met koud water op. Breng het aan de kook, zet het vuur laag, schuim het oppervlak af en voeg de overige ingrediënten toe. Hoe langer de bouillon trekt, des te smakelijker hij wordt. Minimaal 2 uur geeft een mooi en lekker resultaat. Als je bouillon een dag van tevoren trekt, kan je het gestolde vet gemakkelijk verwijderen.
Tip: Maak in één keer een grote pan bouillon, dan kun je invriezen wat je overhoudt.
Bekijk ons recept om zelf ossenstaartsoep te maken!
Bekijk onze recepten met gekookt vlees