Als je vlees smoort, braad je het eerst aan en laat je het daarna verder garen in het eigen vocht met een beetje water, bouillon of wijn erbij. Smoren is vooral ideaal voor iets vettere vleessoorten zoals lamsvlees. Omdat het vlees langzaam gaart blijft het lekker mals.
Tips: zo smoor je beter
- Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en laat het op temperatuur komen.
- Doe zout en kruiden op het vlees en bestrooi het met wat bloem.
- Schroei het vlees in hete boter aan beide kanten dicht en bak het samen met prei, ui, wortel en kruiden (bijvoorbeeld peperkorrels, laurier en kruidnagel) om en om bruin.
- Neem het vlees uit de pan en blus de braadboter met een heel klein beetje warm water, bouillon en een scheutje wijn.
- Doe geen koud water of bouillon bij het vlees in de pan, dan kan het vlees taai worden.
- Doe het vlees terug in de braadpan of -slede en smoor het met gesloten deksel of in de oven zachtjes gaar.
Smoren is eigenlijk hetzelfde als stoven maar dan met minder vocht.
Bekijk ons recept voor lamsbout met tijm en rozemarijn of al onze recepten met gesmoord vlees.
Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!